Pape vil forbyde bande - men hvordan gør man det?

16x9
Søren Pape Poulsen (K) vil gøre banden Loyal to Familia ulovlig efter flere måneder med skyderier i København. Foto: Scanpix / Scanpix Denmark

Ministre har tidligere forsøgt at forbyde rockergrupper uden held. Nu vil justitsministeren gøre banden LTF ulovlig.

Han er blevet klandret for ikke at gøre nok i kampen mod banderne og de mange skyderier, der de seneste måneder har præget København. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) svarede torsdag aften igen på de kritiske røster. Her meddelte han, at han vil forsøge at tage et helt nyt virkemiddel i brug: Banden Loyal to Familia, som forbindes med de mange skudepisoder, skal forbydes i Danmark ved dom.

- Det skridt, vi tager i dag, er ikke på noget tidspunkt taget. Det er her, at sagerne mod rockerne i sin tid stoppede. Nu går vi videre. Vi viser, at samfundet skal vinde, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

Et helt nyt skridt

Rigsadvokaten har efter seks ugers undersøgelse vurderet, at der er juridisk grundlag for at føre den sag, ministeren ønsker. For et forbud mod banden Loyal to Familia kan ikke afgøres af et flertal i Folketinget - det skal afgøres af domstolene.

Det forklarer jurist og direktør i den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama.

- Der skal to ting til, for at man kan forbyde en forening: Først skal det bevises, at der tale om en forening i Grundlovens forstand, og dernæst at det er en forening, som har kriminalitet for øje.

I Danmark er retten til at samles i foreninger stadfæstet i Grundloven. Men muligheden for at gøre en gruppe som Loyal to Familia ulovlig ligger i lovens paragraf 78, som beskriver, at ”foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom”.

Rockerne kunne ikke forbydes

Jacob Mchangama ved ikke, hvordan Rigsadvokaten vil prøve at overbevise retten om et forbud, men som ministeren selv påpeger, har man tidligere forsøgt at forbyde rockergrupperne Hells Angels og Bandidos, samt Hizb ut-Tahrir, som betegnes som en islamisk organisation.

Rigsadvokaten har i alle tidligere tilfælde vurderet, at der ikke var grundlag for at føre en sag. 

- Ved rockerne sagde man, at det var en forening, men man kunne ikke dokumentere, at deres formål var at begå kriminalitet. De havde det alibi, at de var en motorcykelklub – det alibi har banderne ikke, siger juristen.

Ved rockerne var det medlemmerne, der begik kriminalitet, men ikke foreningen i sig selv, der var kriminel. 

- Da Rigsadvokaten nu vurderer, at der er grundlag for en sag, må man gå ud fra, at han vurderer, at banderne nu er mere en formel forening. Altså ikke bare løse grupperinger, som ikke har en fast struktur. Man må mene, at man kan bevise, at foreningen bedriver kriminalitet og bruger vold, siger Jacob Mchangama og tilføjer:

- Måske har man noget overvågning eller aflytning, hvor man kan bevise, at lederen beordrer nogle andre bandemedlemmer til at udføre kriminelle handlinger.

Må vente til 2018

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Rigsadvokaten om undersøgelsens detaljer, men Justitsministeriet melder i en pressemeddelelse, at en sag om forbuddet først vil blive ført i løbet af 2018.

Så de mange Nørrebro-borgere, der kalder på handling, kommer til at vente lidt endnu, mens politiet efterforsker de sager mod bandemedlemmer. 

- Det er det, der skal være med til at løfte bevisbyrden, siger Jacob Mchangama.

Hvis ministeriet vinder sagen, er det ikke bare bandens kriminalitet, der vil være ulovlig, men hele dens eksistensgrundlag, forklarer TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen. 

- Han vil opløse foreningen Loyal to Familia. Det vil han gøre ved, at det skal være forbudt at være medlem og være forbudt at hverve til foreningen, og man må ikke gå med trøjer eller emblemer med deres logo på. Man vil bryde bandefællesskabet i Loyal to Familia. Det kan koste op mod to års fængsel, hvis man gør, siger han.

Ser man helt bort fra det rent juridiske i forbuddet, er der dog også eksperter, som frygter at det bliver virkningsløst:

- Så begynder de at kalde sig et andet navn, og så går der noget tid, før det andet navn bliver forbudt. Sådan nogle bandegrupperinger er gode til at lave nye strategier, hver gang der kommer et nyt forslag, siger Line Lerche Mørck, som er forsker i bandeforebyggelse ved Aarhus Univeristet.