Politik

Pape går rettens vej for at forbyde københavnsk bande

Kan banden Loyal To Familia opløses? Det skal domstolene nu tage stilling til.

De danske domstole skal inden længe tage stilling til, om banden Loyal To Familia skal forbydes.

Det sker, efter at Rigsadvokaten oplysninger har færdiggjort det arbejde, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bad om at få gennemført tidligere på året: En vurdering af, hvorvidt Loyal to Familia – som ifølge politiet blandt andet er en central del af den igangværende bandekonflikt i København – kan forbydes ved dom.

Rigsadvokatens vurdering er, at der er grundlag for at føre en sag – og den vurdering betyder, at Søren Pape Poulsen nu vil bede Rigsadvokaten om at forberede at anlægge sagen.

- Jeg har fortalt justitsministeren, at der ud fra en anklagerfaglig og juridisk vurdering er grundlag for at gå videre med en opløsningssag i forhold til LTF, skriver rigsadvokat Ole Hasselgaard på anklagemyndighedens hjemmeside.

Det fremgår af Grundlovens paragraf 78, at ”foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.”

Pape: Historisk

I en pressemeddelelse kalder Søren Pape beslutningen for historisk:

- Jeg har i dag bedt Rigsadvokaten forberede en sag om opløsning af Loyal to Familia. Der er tale om en historisk beslutning. Vi skal bruge de muligheder, vi har i grundloven til at forsvare os, når banderne udfordrer vores grundlæggende sikkerhed og tryghed. Som samfund er vi stærkere end banderne, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe deres hærgen. Det er min forhåbning, at sagen vil føre til et forbud, som vil kunne udgøre endnu et værktøj i kampen mod banderne.

Justitsministeriet forventer, at efterforskningen af sagen kan være færdig i løbet af første halvår 2018.

Det er ikke første gang, man har forsøgt at forbyde en bande ved lov. Under Den Store Nordiske Rockerkrig i 90'erne undersøgte Rigsadvokaten om Hells Angels og Bandidos kunne forbydes, men konkluderede dengang, at man formentlig ikke ville kunne vinde en sådan sag. Begrundelsen var, at selv om mange af medlemmerne var kriminelle, ville det næppe kunne bevises, at grupperne i sig selv var kriminelle organisationer.