Politik

Hård kritik af flykøb for milliarder: Gør det os ligefrem svagere?

Danmarks 27 nye kampfly til 66 milliarder kroner vil næppe kunne løse alle de opgaver, som de er tiltænkt, lyder kritikken.

Danmarks kommende kampflyindkøb - 27 eksemplarer af F-35 Lightning II, der samlet set vil koste 66 milliarder kroner - kan efter alt at dømme ikke løse de opgaver, som regeringen ellers havde stillet Folketinget i udsigt.

Danmarkshistoriens største offentlige indkøb kan faktisk føre til, at Danmark får et svagere flyvevåben.

Sådan lyder den kontante kritik nu fra både Rigsrevisionen, eksperter og politikere.

Kan flyve langt flere timer end i Holland og Norge

Ifølge en beretning fra Rigsrevisionen, som Jyllands-Posten beskriver torsdag, har Forsvarsministeriet været meget optimistisk i deres beskrivelse af, hvad den nye kampfly-model kan præstere. Eksempelvis lægges det til grund, at den årlige flyvetid for et dansk F-35-fly er på 250 timer. I Norge, der har købt samme fly, regner man til gengæld kun med en årlig flyvetid på 168 timer, mens tallet i Holland er opgjort til 210 timer.

Se grafik af F-35-fly her.

Vurderingen af flyvetiden har været afgørende for beslutningen om at købe blot 27 F-35-fly som erstatning for de 44 fly af typen F16, Flyvevåbnet råder over i dag.

På trods af færre fly, fremgår det af beslutningsgrundlaget, at Flyvevåbnet stadig vil kunne løse opgaver med at forsvare dansk luftrum, og samtidig vil kunne sendes ud i internationale opgaver og deltage i Nato-overvågning.

Det får blandt andet Karsten Marrup, chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet, til at tvivle på, at de nye kampfly vil kunne udføre alle de opgaver, som de er tiltænkt.

- Det virker, som om alle de tiltag, som man har lavet for at få det ned på 27 kampfly, forudsætter, at man kan slå en sekser med en terning hver gang. I en perfekt verden kan det måske lade sig gøre, men det virker for optimistisk at tro, at alle tingene kan lade sig gøre, siger han til Jyllands-Posten.

Konservative: Vores kritik var korrekt

Overfor avisen angriber også lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen beregningerne.

Det samme gør Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov, der allerede sidste år var ude med kritik af forløbet.

Rigsrevisionen har fundet, at grundlaget for indkøb af kampfly var forkert, og det mener regeringsparti også. Video: Esben Christensen

- Rigsrevisionens rapport konkluderer, at den kritik, vi kom med sidste år, var rigtig. Og at forudsætningerne bag købet af kampfly var forkerte. Det her betyder, at vi ikke får den kampflykapacitet, som der ellers står i beslutningsgrundlaget, siger Rasmus Jarlov til TV 2 og fortsætter:

- Der bliver færre flyvetimer. Og det betyder, at Flyvevåbnet ikke kan løse ligeså mange opgaver, som det kan i dag. Jeg synes, det er vigtigt, at vi ikke bilder folk ind, at Flyvevåbnet kan en hel masse med det halve antal fly, for så stiller vi Flyvevåbnet i en meget svær situation, hvor mål og midler ikke hænger sammen.

Rasmus Jarlov forestiller sig dog ikke, at Rigsrevisionens beretning vil betyde, at beslutningen om indkøb af kampfly bliver lavet om.

- Konservative respekterer, at der i Folketinget er et flertal, som ikke ønsker at bruge penge på endnu flere kampfly. Det er en helt fair politisk prioritering. Det er dog knap så godt, hvis man samtidig går ud og foregiver, at man kan nøjes med at købe 27 fly, men at de kan det samme som langt flere F16-fly. Det er selvfølgelig ikke rigtigt, og det er vigtigt, at der er ærlighed om konsekvenserne af den beslutning, der bliver truffet.

S-ordfører: Jeg har en god fornemmelse

Beslutningen om indkøbet af F-35 blev taget i juni sidste år af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre. Og Rigsrevisionens beretning giver ikke Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen grund til at tvivle på, at man har truffet den rigtige beslutning.

- Vi har haft et meget intenst og godt forløb, hvor et kampflykontor med de ypperste eksperter, vi har i Danmark, har arbejdet med det her i årevis. Jeg synes vi undervejs har fået en god rådgivning, og jeg har en god fornemmelse af, at vi har truffet en klog beslutning, siger han til TV 2.

Henrik Dam Kristensen (S) mener trods kritik, at kampfly-beslutningen var rigtig.

TV 2 arbejder også på at få en kommentar til kritikken fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).