DF vil gøre det sværere at blive skilt - og flere partier bakker op

Mens DF argumenterer for, at tvungen betænkningstid er godt for børnene, advarer organisationer mod, at det skader dem.

Et NemID og et betalingskort med 420 kroner på. Mere skal der ikke til, før du i dag kan blive skilt.

Men så let skal det ikke være, mener Dansk Folkeparti, der vil genindføre en tvungen separationsperiode på seks måneder.

Det skriver Jyllands-Posten.

I 2013 afskaffede et flertal i Folketinget ellers den obligatoriske betænkningstid, men Dansk Folkeparti har længe krævet den tilbage. Nu tager partiet kravet med ind i de igangværende forhandlinger om en ny lovpakke på skilsmisseområdet.

Argumentet fra formand Kristian Thulesen Dahl er, at det er nødvendigt at tænke sig grundigt om, når der er børn involveret.

- Når man har truffet en meget fundamental beslutning om at blive gift, bør man også bruge tid på at reflektere, før man ophæver ægteskabet igen, siger Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet er ikke afvisende

Hos Socialdemokratiet er socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil ikke afvisende. Hendes parti var ellers med til at fjerne den seks måneders separationsperiode i 2013.

Dengang argumenterede det daværende regeringsparti blandt andet for, at afskaffelsen skete af hensyn til børnene, som kunne komme i klemme, hvis en skilsmisse blev trukket i langdrag.

I dag mener Socialdemokratiet, at det kan være en god idé, at forældrene kan købe sig noget mere tid.

- Jeg bider en lille smule på de argumenter, som handler om, at det er meget hurtigt, man i dag skal tage stilling til nogle bestemte ting omkring børnene. For eksempel skal man inden for fem hverdage afgøre, hvem der skal være bopælsforældre, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Jyllands-Posten.

Hun understreger dog, at hun ikke ønsker den tidligere tvungne separationsperiode tilbage én til én.

Modstand fra flere organisationer

Børns Vilkår er langt fra begejstret for forslaget fra Dansk Folkeparti.

- Vi ser tingene ud fra et børneperspektiv, og den her separationsperiode introducerer usikkerhed i forhold til børnene. De har brug for klarhed og kommer til at leve i en stressfyldt situation, hvor de ikke ved, hvad de kan regne med, hvis separationsperioden bliver brugt til at se, om forældrene kan finde ud af det, siger direktør Rasmus Kjeldahl til TV 2.

Han mener, at overvejelserne allerede er gjort forud for skilsmissen, og tror ikke på, at mange spontant bliver skilt. Derfor tror han ikke på, at en separationsperiode på seks måneder gavner børnene.

- Det er ikke vores opfattelse, at det i praksis har den effekt. Tværtimod forlænger det den periode, børnene går i usikkerhed, siger Rasmus Kjeldahl.

Mødrehjælpen og Foreningen Far er også kritiske, skriver Jyllands-Posten.

DF ønsker at genindføre separationsperioden for ægtepar, men Børns Vilkår er uenige med partiet om, hvilken virkning perioden vil have på parrets eventuelle børn. Video: Karoline Lunddal Dam

Uenighed i regeringen

Regeringen går ikke ind for en tvungen separation, men internt er de tre partier uenige.

Det Konservative Folkeparti går i bund og grund ind for at genindføre den tvungne separation, siger socialordfører Orla Østerby til Jyllands-Posten.

Til samme avis siger Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl, at hendes parti er imod. Hun afviser dog ikke at se på, om der kan lægges en tænkeperiode ind, når det kommer til beslutninger, der vedrører børn. Eksempelvis i forhold til bopælsforældre.

Venstre er ifølge partiets socialordfører, Carl Holst, villig til at diskutere DF's forslag.

Her var skilsmisseraten højest i 2016

Antal skilte per 1000 gifte