Politik

BLOG: Venstres vælgerbedrag

BLOG: Kommunalvalget er lige om hjørnet, og derfor har Socialdemokratiet sendt et brev ud til næsten hver fjerde dansker.

Brevet er en opfordring om at stemme på Socialdemokratiet og støtte det fællesskab og den velfærd, der udgør grundlaget for det trygge danske samfund, vi sætter så stor pris på.

Men det er åbenbart for meget for Venstres politiske ordfører, der fortæller, at han knap nok kunne få luft, da han læste brevet. Hvorefter han beskylder Socialdemokratiet i at lyve for vælgerne.

Men stop nu lige en halv. Min gode ven Jakob Ellemann-Jensen må være blevet ramt af svigtende hukommelse.

Vi siger ærligt og redeligt i brevet, at vi prioriterer velfærden før skattelettelser. At vi vil kæmpe for, at der er tilstrækkelige ressourcer til sundhed, ældrepleje, børnepasning og folkeskoler, før vi begynder at dele skattelettelser ud.

Andre har en anden prioritering. Venstre og resten af regeringen prioriterer skattelettelserne højest. Det med velfærden håber de så, der kommer en løsning på hen ad vejen. Jeg er hamrende uenig. Men det er helt i orden, at de har den holdning. Sådan er politik. Det betyder jo, at vælgerne har noget at vælge imellem.

Men hvis der er vælgerbedrag for tiden, så er det, når regeringen påstår, at man både kan få i pose og i sæk. For man kan altså kun bruge pengene en gang. Har regeringen først brugt dem på skattelettelser til de, de i forvejen har mest, så mangler de penge, når der skal investeres i velfærden i fremtiden.

Det samme sagde vi, da vi i 2015 også sendte et brev ud til danskerne med en opfordring om at prioritere velfærden. Vi advarede mod, at Venstres politik ville føre til nedskæringer. Det fik prompte mere end 50 Venstre-borgmestre og –rådmænd til at indrykke en annonce i flere af landet aviser. Her skrev de under på, at Venstres politik ikke ville føre til nedskæringer i fremtiden.

Men hvordan er det så gået siden valget? Har der været nedskæringer? Ja, det har der.

Faktum er nemlig, at i de pågældende Venstre-folks kommuner er der omkring 5.800 færre offentligt ansatte end inden valget. Langt de fleste er forsvundet inden for ældrepleje, sundhed, folkeskoler og børnepasning.

Jeg synes, Venstre skylder vælgerne at tone rent flag. Sammen med resten af regeringen ynder man at sige, at man kæmper for den nære velfærd. Men partierne glemmer at minde vælgerne om, at man i de tre partier har besluttet at omtale ”skattelettelser” som ”nær velfærd”. Det er altså flere penge til dem, der har mest, de kæmper for. Ikke ældreplejen, børnehaverne og folkeskolen.

Det klinger også hult, når Jakob Ellemann-Jensen påstår, at der ikke en linje mellem kommunalpolitik og Christiansborg. For det er på Borgen, man sætter rammerne for kommunernes muligheder. Hvis regeringen bruger pengene på skattelettelser og ikke vil lade de offentlige bevillinger følge med befolkningsudviklingen, så rammer det hårdt i borgernes hverdag ude i kommunerne.

Som tidligere borgmester ved jeg, hvordan det er at kæmpe for velfærden under en borgerlig statsminister. Der er smalhals på velfærden, og der skal spares, så den borgerlige regering kan få råd til skattelettelser til dem, der i forvejen har mest.

I Socialdemokratiet taler vi med vores bagland. Vi lytter til vores borgmestre, regionrådsformænd og ikke mindst til borgerne. Derfor ved vi, at den borgernære velfærd er hårdt presset. Vi ved også, at udfordringerne kun vil vokse i fremtiden. I fremtiden bliver vi nemlig flere ældre, og vi får flere børn. Det er en glædelig nyhed, men det kræver flere hænder. Ikke færre.

Og så er vi tilbage ved valget. For Danmark står ved en vej, der skiller sig i to retninger. Den hvor vi holder hånden under det velfærdssamfund, vi har brugt generation på at opbygge. Og den borgerlige retning, hvor vi stykke for stykke afvikler fællesskabet.

Kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november er af stor betydning. Valget er dit.