Politik

BLOG: Folkesygdommen stress skal bekæmpes med tillid

BLOG: Der er brug for ro på, hvis vi skal forebygge stress. Det kræver tillid til studerende og ansatte.

I disse uger kan jeg og flere af mine partifæller ses på reklamestandere over det meste af landet i ført T-shirts med gode budskaber. Et af dem er, at der er behov for ro på.

Det gælder blandt andet på arbejdsmarkedet, uddannelserne og sygehusene.

Alt for mange danskere har en hverdag med stress. Det skyldes i høj grad et system, som er bygget på kontrol frem for tillid. Børn og unge skal testes gennem hele deres skoleliv, og på sygehusene stilles der så store krav til dokumentation, at det stjæler personalets tid med patienterne.

Derfor er der brug for ro på.

De studerende skal have mere tid til undervisning og gruppearbejde, så de kan bruge deres tid på at blive dygtigere i stedet for at bruge den på at vise, hvor dygtige de er blevet.

Alle os, der elsker at dyrke grøntsager i køkkenhaven ved, at hvis vi trækker gulerødderne op af jorden hver dag for at se, hvor store de er blevet, så bliver de jo heller ikke større. Sådan er det også med skoleelever og den ene test efter den anden. Kravene for hele tiden at dokumentere fremgang går ud over resultatet – og så er det stressende for de unge.

Det samme gælder på arbejdsmarkedet. I hjemmeplejen, på sygehusene og på mange andre arbejdspladser er der strenge krav til dokumentation. Og det er selvfølgelig fint at følge med i, om opgaven bliver løst. Men vi skal kigge på alle muligheder for at skrue ned for dokumentationskravene og erstatte dem med tillid til de ansatte. Det vil give mere tid til det vigtigste, nemlig patienterne.

Og så vil det forhåbentlig give de ansatte lidt mere ro på i hverdagen. Jeg er bange for, at det nuværende system gør dem så stressede, at resultatet er flere sygedage og personaleflugt.

Men jeg er overbevist om, at det vil virke forebyggende, hvis vi får ro på.

Vores sygehuse har behov for flere penge efter mange år med produktivitetskrav til afdelingerne. Det er der ingen tvivl om. Men vi skal også tænke langsigtet og forebygge, hvis vi skal kunne bevare et sundhedssystem i verdensklasse.

Et stort skridt vil være at bekæmpe de folkesygdomme, som er et resultat af overvægt, rygning og stress.

Det kræver oplysning og forebyggelse at bekæmpe rygning og overvægt, og så kræver det selvfølgelig en livsstilsændring hos mange. Det kan vi som politikere ikke styre alene, bortset fra at vi kan gøre det billigere og nemmere at leve sundt og samtidig oplyse om farerne ved det modsatte.

Men stress er i høj grad et problem, vi politikere har været med til at skabe. Derfor skal vi også løse det igen. Vejen frem er tillid frem for kontrol – og meget mere ro på.