2017 valg

Politikers job skaber undren – kan man være sundhedsordfører og arbejde for tobaksindustrien?

Caroline Stage Olsen har tidligere været modstander af kommunalt tilskud til nikotinplastre. Kræftens Bekæmpelse kritiserer sammenblanding.

Hvordan kan en kommunalpolitiker være sundhedsordfører for Venstre i København, samtidigt med at hun er ansat som lobbyist i tobaksindustrien?

Det spørgsmål stiller flere i øjeblikket sig selv på det sociale medie Twitter.

- Det virker som satire

Anledningen er, at kommunikationsrådgiveren Jonas Juhler Hansen har delt et screenshot af Venstre-politikeren Caroline Stage Olsens LinkedIn-profil, hvor det fremgår, at hun er ansat som 'government affairs manager' hos den store internationale tobaksproducent British American Tobacco.

På LinkedIn, der fungerer som et online CV, står der også, at Caroline Stage Olsen er sundhedsordfører for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation.

Det har fået kommunikationsrådgiveren til at spørge, om det er normalt at være sundhedsordfører og lobbyist for tobaksindustrien på samme tid.

- Det virker som tosset satire, skriver Jonas Juhler Hansen.

Tweetet er blevet delt og liket flittigt siden mandag, hvor flere brugere også undrer sig over jobkombinationen.

Der er dog også brugere på Twitter, der forsvarer Caroline Stage Olsen.

- Hvor går grænsen? Det er usundt at drikke øl, sodavand, spise smør og køre bil? Skal ansatte ved Carlsberg, Arla, VW også udelukkes, spørger Chris S. Noesgaard.

Går ud, når rygning diskuteres

Caroline Stage Olsen blev ansat hos British American Tobacco den 1. december 2016, og ved den lejlighed foretog Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en vurdering af hendes habilitet.

Her konkluderede forvaltningen, at Caroline Stage Olsen er inhabil. Beslutningen blev blandt andet begrundet med, at Sundheds- og Omsorgsudvalget, som hun er en del af, træffer beslutninger om Københavns Kommunes initiativer i forhold til forebyggelse af rygning og rygestopinitiativer.

Over for TV 2 forklarer Caroline Stage Olsen, at hun aldrig har prøvet at skjule sit job, og at hun selv bad forvaltningen om at få vurderet sin habilitet.

Venstre-politikeren tilføjer, at hun siden december er gået uden for døren, når Sundheds- og Omsorgsudvalget har behandlet tobaksspørgsmål.

- Jeg synes, det er enormt vigtigt, at man som deltidspolitiker kan have et job ved siden af. Og jeg er så heldig at have et job i en stor international virksomhed, hvor jeg lærer en masse. Men jeg er også pinligt bevidst om at holde mit politiske virke og mit fuldtidsarbejde meget adskilt, siger Caroline Stage Olsen.

Flere politikere fra rød blok, der er medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune, bekræfter over for TV 2, at Caroline Stage Olsen går uden for døren, når spørgsmål om tobak og rygning er på dagsordenen.

De finder derfor ingen anledning til at kritisere Venstre-politikeren.

Kræftens Bekæmpelse er kritisk

Hos Kræftens Bekæmpelse mener direktør Leif Vestergaard Pedersen ikke, at det er nok at holde sig ude af tobaksspørgsmålene.

Han afviser, at det er muligt at adskille et fuldtidsarbejde hos British American Tobacco med hvervet som sundhedsordfører.

- Hvis man går uden for døren, når man beskæftiger sig med de alvorligste sundhedsproblemer, så duer det simpelthen ikke. Mit råd er at holde tobakslobbyister og sundhedspolitik helt adskilt, siger Leif Vestergaard Pedersen til TV 2.

Håber på nyt ordførerskab

Da Caroline Stage Olsen ikke blander sig i sager om tobak og rygning, er det Venstres politiske ordfører, Cecilia Lonning-Skovgaard, der udtaler sig til pressen. Hun sidder dog ikke i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Caroline Stage Olsen, er det ikke underligt, at Venstre ikke har en ordfører til stede, når I i udvalget diskuterer et så centralt område som rygestop?

- Det er klart, at jeg vil gerne være helt sikker på, at der ikke er nogen, som er i tvivl om, om jeg er politiker-Caroline eller medarbejder-Caroline, og derfor har jeg valgt at trække mig helt fra rygningsdiskussionen, siger Caroline Stage Olsen og tilføjer:

- Men det er klart, at det ville være mest optimalt, hvis der sad en ordfører, som kunne udtale sig om alle områder. Derfor håber jeg også – hvis jeg er så heldig at blive valgt igen – at jeg får et andet ordførerområde end sundhed og omsorg.

Modstander af tilskud til rygestopmidler

I 2015 – inden Caroline Stage Olsen blev ansat hos British American Tobacco – udtalte hun i en artikel hos BT, at hun ikke mener, at Københavns Kommune skal give tilskud til rygestopmidler som eksempelvis nikotintyggegummi eller plaster.

Deltagere på de kommunale rygestopkurser i København kan få tilskud på op mod 1000 kroner, men i 2015 mente Caroline Stage Olsen ikke, at det er en kommunal kerneopgave at betale for rygestopmidler.

I dag vil hun ikke sige, hvad hun mener.

- Jeg har ikke nogen holdning til det. Det er den politiske ordfører, som udtaler sig på dette område, så jeg må henvise til hende. 

Hvad mener du generelt om kommunale rygestopkurser? 

- Det har jeg ikke nogen holdning til. Det er den politiske ordfører, som udtaler sig på dette område, så jeg må henvise til hende.

Caroline Stage Olsen er ikke den eneste Venstre-politiker, der er ansat i tobaksindustrien.

I Gentofte Kommune er Louise Feilberg valgt til byrådet. Hun arbejder til daglig som ledende direktør hos Tobaksproducenterne og genopstiller til valget den 21. november. Her er sundhed en af hendes mærkesager.