2017 valg

Nye Borgerlige fyrer spidskandidat, der bifalder sterilisation af flygtninge

Nye Borgerliges spidskandidat i Frederikssund er ikke længere spidskandidat efter kontroversiel sag.

Nye Borgerlige har ekskluderet partiets spidskandidat i Frederikssund, Morten Johan Lintrup. Det oplyser partiet til Ritzau.

Det sker, efter at spidskandidaten har bifaldet sterilisation af de muslimske rohingya-flygtninge i Bangladesh.

Morten Johan Lintrup delte i weekenden et link til Politiken-artiklen "Bangladesh vil sterilisere rohingyaer i kaotiske flygtningelejre" med en kommentar om, at Bangladesh ikke lider af "teaterhumanistiske fordomme".

Får tilbudt 200 kroner og et tæppe

Bangladesh har i flere år tilbudt mænd at blive steriliseret til gengæld for et tæppe og cirka 200 kroner.

Men partiledelsen bifaldt ikke opslaget, og bad derfor spidskandidaten om at fjerne det.

Og nu får opslaget altså den konsekvens, at Morten Johan Lintrup, der har været med til at opstarte partiets lokalforening i Frederikssund, ikke kan være spidskandidat.

Da kandidatlisterne til kommunalvalget 21. november er låst fast, vil hans navn dog stadig stå på listen. Men partiledelsen opfordrer vælgerne til ikke at stemme på ham.

- En udmærket model

Tidligere på dagen - inden fyringen blev meldt ud - uddybede Morten Johan Lintrup over for Ritzau:

- Det er ikke sådan, at man bare skal gå ind og sterilisere folk. Men der er tale om et tilbud, ikke tvang, siger Morten Johan Lintrup.

Kunne man ikke argumentere for, at rohingyaernes største problem ikke er, hvorvidt de bliver steriliseret - men hvorvidt de får mad, rent drikkevand og et sted at sove?

- Jo, men man kunne også argumentere for, at børn ikke skal fødes til usikre forhold og ikke nogen fremtid, siger Morten Johan Lintrup.

Er der ikke bedre løsninger på overbefolkning - eksempelvis at udbrede brugen af prævention og hjælpe folk ud af fattigdom?

- Hvis mennesker frivilligt vil lade sig sterilisere, er det da en udmærket model.

- Man kan vende den om og sige, at fattigdom vel ikke skal være en undskyldning for at gøre børn til instrumenter for indkomst.

Langt fra partiets politik

Rohingyaerne er blevet systematisk forfulgt i Myanmar, og cirka en million er flygtet til nabolandet Bangladesh. Her bor de i overbefolkede flygtningelejre med begrænset adgang til mad, medicin og rent drikkevand.

Den nu forhenværende spidskandidatens opslag "ligger meget, meget langt" fra partiets politik, understregede Nye Borgerliges medstifter og næstformand, Peter Seier Christensen, tidligere på dagen over for Ritzau.

- Man skal bestemt ikke bifalde, at folk opfordres til at blive steriliseret for 200 kroner og et tæppe.