Kommunalvalg 2017

Omfanget af chikane og trusler mod lokalpolitikere skal kulegraves

Kommuner, regioner og staten går sammen om en ny undersøgelse, der skal klarlægge problemet med trusler og chikane mod lokalpolitikere.

Da den socialdemokratiske borgmester Arne Boelt griber fat om dørhåndtaget på hoveddøren, mærker han, at det er fugtigt og klistret. Han trækker med en hurtig refleks hånden til sig og snuser forsigtigt til sine fingre. Lugten er ikke til at tage fejl af – det er lort...

Borgmesteren i Hjørring er bare en af mange lokalpolitikere, der har oplevet at blive chikaneret. Ifølge en rundspørge blandt over 1000 lokalpolitikere i Danmark, som det politiske netmedie Altinget har foretaget i september, har 4 ud af 10 lokalpolitikere berettet, at de har været udsat for chikane. Og det er ikke blot drengestreger, der er tale om. 

15 procent af lokalpolitikerne, der svarer ja i Altingets rundspørge til at have oplevet chikane, er blevet opsøgt i eget hjem. 10 procent har oplevet hærværk på deres private adresse.

KL kræver kulegravning

Kommunernes Landsforening, KL, vil sammen med Danske Regioner og indenrigsministeren have undersøgt omfanget af chikane rettet mod lokalpolitikere. 

- Det er dybt alvorligt, at så mange politikere oplever eller har oplevet chikane, siger Solvej Schultz Jacobsen, der er sekretariatschef hos Kommunernes Landsforening til TV 2.

Derudover vil KL kigge på den vejledning, der blev udarbejdet i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 2006, og som siden har skulle vejlede lokalpolitikere om blandt andet at håndtere trusler og chikane.

Der vil ikke komme nogle konkrete tiltag inden kommunalvalget d. 21. november. Men KL forventer at have en undersøgelse klar inden jul.

Hjørrings borgmester havde lort på sine dørhåndtag

Trusler fra maskerede mænd

Episoden med lort på dørhåndtagene er ikke den første chikane mod den nordjyske socialdemokrat Arne Boelt. I januar oplevede han at blive standset på gaden af to maskerede mænd, der truede ham. Derudover har han to gange fået hjulboltene på sin bil løsnet.

- Selvom jeg er glad for at være borgmester og passe det job, kan det ende med at have for høj en pris. Og hvis det begynder at gå ud over min familie, kan jeg ikke have det job. Så jeg har ikke villet sige noget, og jeg har ikke villet gøre det værre, end det var. Men det var slemt, fortæller Arne Boelt. 

Han har nu fået installeret overvågningskameraer på sin grund og inde i sit hus.

Socialdemokratisk byrådsmedlem i Horsens: - Jeg har fået punkteret 22 dæk

22 punkterede dæk

Torben Engholm, der er byrådsmedlem i Horsens Kommune for Socialdemokraterne, har også oplevet at blive chikaneret. I løbet af de seneste seks til otte år har han fået punkteret i alt 22 dæk, fået smadret sit stuevindue en enkelt gang og soveværelsevinduet to gange. Han har anmeldt alle episoderne til politiet. 

- Jeg er helt sikker på, at chikanen skyldes, at jeg er politiker, siger Torben Engholm til TV 2.

Han har ingen anelse om, hvem der står bag hændelserne, men en ting er sikkert – de får ham ikke til at ændre adfærd.

- De kan punktere alle mine dæk og smadre alle mine vinduer. Jeg kæmper for borgerne i Horsens og der er ikke nogen, der skal knægte vores ytringsfrihed, siger Torben Engholm.

Kommunalforsker om chikane: - Kommunalpolitikere er tættere på borgerne

Lokalpolitikere er tæt på borgerne

Kommunalforsker Ulrik Kjær mener, at chikanesagerne er bekymrende.

- Det er opsigtsvækkende, at det efterhånden er ganske mange af lokalpolitikerne, der bliver udsat for chikane og trusler, samt at de ser ud til at blive af grovere og grovere i karakter, siger han til TV 2.

Han forklarer samtidig, at lokalpolitikere oftere chikaneres end folketingsmedlemmer. Det hænger sammen med, at de er tættere på borgerne, når de eksempelvis træffer beslutninger om at lukke en skole eller at gå ind i en særlig social sag.

- Der er nogle borgere, der ikke er i stand til at skelne mellem politikeren som politiker og politikeren som privatperson, siger Ulrik Kjær.

Modtager også trusler digitalt 

Ifølge rundspørgen fra Altinget foregår 65 procent af chikanen og truslerne per mail eller over telefon, men mange taler også om Facebook som et sted med en særligt hård tone.

Lokalpolitikerne er blevet spurgt:

- Har du modtaget trusler eller oplevet at blive chikaneret (per mail, telefon, opsøgt i eget hjem eller lignende)?

Her har 39 procent eller 453 ud af 1152 kommunalpolitikere svaret bekræftende.

Rundspørgen er i alt sendt til 2453 kommunalpolitikere.