Tre kandidater vil afløse Allerslev - den ene gør det i protest

Fredag afgør Radikale Venstre i København, hvem der skal være partiets nye spidskandidat. Men sagerne om Anna Mee Allerslev spøger.

Efter lang tids snak om bryllup, bordopdækning og spidskandidatens afgang vil Radikale Venstre i København nu tale om politik.

Partiet har endnu ikke besluttet, hvem der skal stå i spidsen for det projekt, men forud for en intern afstemning fredag har tre kandidater meldt sig.

Den ene af dem stiller op i protest mod afgående spidskandidat Anna Mee Allerslev, der onsdag trak sig efter flere sager om gratis lokalelån.

Her kan du blive klogere på, hvem der kæmper om at tage over efter hende:

Hende, der protesterer

Anette Thaulow, der er ny kandidat for Radikale Venstre til Borgerrepræsentationen i København, har to bevæggrunde for at stille op.

Den ene er, at hun mener, hun har noget at bidrage med som ny frontfigur frem mod kommunalvalget den 21. november. Men derudover vil hun også sikre sig, at valget af ny spidskandidat foregår på demokratisk vis.

- Det er også lidt en protest mod Anna Mee, som allerede onsdag udpegede en spidskandidat, at jeg stiller op. Jeg vil gerne demonstrere og sige, at i Radikale Venstre foregår tingene demokratisk, og det er jeg så et eksempel på, siger Anette Thaulow til TV 2.

Da Anna Mee Allerslev trak sig onsdag, sagde hun ved et pressemøde på Københavns Rådhus, at det bliver gruppeformand Tommy Petersen, der tager over som politisk leder og afløser hende som integrations- og beskæftigelsesborgmester frem til nytår.

Hun sagde ikke, at Tommy Petersen også bliver partiets nye spidskandidat ved valget, men det er den opfattelse, Anette Thaulow sidder tilbage med.

- Jeg synes ikke, det er demokratisk at udpege en spidskandidat, når man træder ud. Det ligger ikke i en afgående spidskandidats mandat at gå ud og udpege en ny. Det er en principsag, siger Anette Thaulow.

Efterfølgeren

Tommy Petersen, der er udpeget som ny politisk leder for Radikale Venstre i København, vil også gerne være spidskandidat.

Som gruppeformand i København og nummer to på partiets liste ved kommunalvalget i 2013 har han arbejdet tæt sammen med Anna Mee Allerslev. Han håber, at partiet med ham i spidsen kan lægge sagerne bag sig.

- Tilliden har lidt et knæk, og derfor fokuserer vi også benhårdt på nu at gå ud og genstarte den politiske samtale med borgerne, siger Tommy Petersen til TV 2.

-  Vi er jo i fuld valgkamp landet over. Folk har trykt deres flyers, og plakaterne kommer op på lørdag, så det er noget med at gå ud og insistere på dialogen og håbe, at borgerne takker ja til invitationen og forhåbentligt kvitterer for den politik, som vi gerne vil føre, tilføjer han.

Hende, der vil samle

Den tredje kandidat er Mia Nygaard, der i dag sidder i Borgerrepræsentationen som socialordfører for Radikale Venstre.

Hun har noteret sig, at der også internt i Radikale Venstre har været kritik af Anna Mee Allerslev, hvor både lokalformanden og formanden for partiets kampagneudvalg i København har trukket sig efter alvorlige samarbejdsproblemer med den afgående borgmester.

Tidligere folketingsmedlem Charlotte Fischer mener ligefrem, at Anna Mee Allerslev har været ude i korruption. Og for Mia Nygaard er det vigtigt nu at lægge uenighederne bag sig.

Hun ønsker ikke at tale om personsager.

- Der er noget vasketøj, man vasker hjemme, siger Mia Nygaard til TV 2.

Hun tror, at hun kan være en samlende figur for partiet.

- Vi må videre sammen, og jeg vil gerne have lov til at fokusere på radikal politik. Jeg har været i det her parti i 17 år, jeg har haft samtlige poster i vores bagland, og jeg taler rigtig godt med organisationen og folk på rådhuset. Og jeg har faktisk et rigtig godt forhold til alle i gruppen, lyder det fra Mia Nyggard.

Radikale Venstre i København vælger sin nye spidskandidat ved med medlemsmøde fredag klokken 17.

Test dig selv: Hvem trak sig efter disse skandalesager?