Politik

Blå blok går markant frem i ny måling - solid rød føring er væk

Alle partier i blå blok går frem i ny måling. Særligt Det Konservative Folkeparti er med til at trække læsset.

De har længe halset et stykke efter oppositionen, men med et ordentlig hop den seneste måned er blå blok nu ikke længere bagud på point.

Det viser en ny meningsmåling, Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

For første gang siden april 2016 er regeringsblokken - inklusiv Nye Borgerlige - endda foran oppositionen. I målingen får blå blok 50,8 procent af stemmerne, mens rød blok står til 49,2 procent. 

Med en statistisk usikkerhed på +/- 3,4 procentpoint er det dog ikke nødvendigvis sikkert, at virkeligheden også ville afspejle den stilling, hvis der var valg i morgen.

Sikkert er det dog, at Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti samt Nye Borgerlige er gået markant frem siden seneste måling fra september, hvor de stod til 47 procent af stemmerne.

V er ikke i en jubelrus

Ifølge Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, viser målingen, at det står meget lige i dansk politik. Men selvom han glæder sig over sin bloks fremgang, vil han ikke finde de helt store tillægsord frem.

- Jeg henter ikke pakken med Kleenex, når det går dårligt, og løber ikke rundt i en jubelrus, når det går godt. Det er bare en måling. Men selvfølgelig kan jeg bedre lide gode end dårlige målinger, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Mens Venstre går en anelse frem i den nye måling, ser det endnu bedre ud hos regeringspartneren Det Konservative Folkeparti.

I seneste måling havde partiet en tilslutning på 4,7 procent af stemmerne, men i denne ligger opbakningen på 5,4. Det er to procentpoint mere end ved det dårlige valg i 2015 og fire mandater bedre end de nuværende seks.

Partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, erkender, at udgangspunktet er lavt, men er glad for fremgangen.

- Jeg tror, vælgerne belønner os for, at vi er trådt ind i regeringen. Vi har kunnet se, at det konsekvent er gået den rette vej i målingerne, siden vi blev et regeringsparti. Vores vælgere kan godt lide, at vi tager ansvar, siger Mette Abildgaard til TV 2.

Værd at bemærke er også, at Nye Borgerlige står til 3,8 procent af stemmerne, hvilket vil give syv mandater.

VLAK-regeringen kan glæde sig over fremgang.

Socialdemokratiet: Det er tæt

I rød blok tager Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, målingen med ro.

Med 22 procent af stemmerne ligger hans parti ellers markant under valgresultatet fra 2015, hvor Socialdemokratiet fik opbakning fra 26,3 procent af vælgerne.

Nicolai Wammen hæfter sig imidlertid ved, at Ritzau Index og Berlingske Barometer, der udregner gennemsnit af alle de toneangivende meningsmålinger, viser et andet billede. Her står Socialdemokratiet til 25-26 procent af stemmerne.

- Jeg ser målingen som et udtryk for, at det er tæt i dansk politik.

- Man skal huske på, at danskerne stadig klart foretrækker Mette Frederiksen frem for Løkke Rasmussen som statsminister, og at hans troværdighed ligger helt i bund. Det tror jeg også har betydning, når krydset skal sættes, siger Nicolai Wammen og henviser til, at flere meningsmålinger viser, at danskerne foretrækker Mette Frederiksen som statsminister.

Langballe: S profiterer ikke af popularitet

TV 2s politiske Anders Langballe bemærker, at flere meningsmålinger for tiden viser fremgang til blå blok.

Han siger, at regeringsblokke midt i perioden ofte ligger lavt i målingerne, men at det tilsyneladende ikke er tilfældet for denne måling - næsten to et halvt år efter seneste folketingsvalg.

- Socialdemokraterne profiterer ikke af, at Mette Frederiksen i målinger har vist sig at være væsentligt mere populær end både sin forgænger Helle Thorning Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hvis jeg var socialdemokratisk politiker eller strateg, ville jeg være noget utryg ved det, siger Anders Langballe.

Han mener, at regeringen er blevet bedre til at håndtere sine problemer internt. Samtidig har Socialdemokratiet været forholdsvis tilbageholden med at præsentere sit præcise politiske projekt, lyder vurderingen fra Anders Langballe.

- Der er lang tid til valget, og det kan de nå at forklare mange gange, men jeg tror også, man fra Socialdemokratiets side skal passe på med ikke at være for diffus og upræcis.

Der skal senest afholdes folketingsvalg i juni 2019.