Kommunalvalg 2017

Tidligere spindoktor: Moralske personsager rammer De Radikale hårdere

De Radikale bliver som parti hårdere ramt af personsager, der handler om moral, end andre partier ville blive. Det vurderer tidligere spindoktor.

Det er farligere for De Radikale at ende i moralske personsager, end det er for medlemmer af andre politiske partier. Det vurderer tidligere spindoktor Henrik Kjerrumgaard på dagen, hvor De Radikales spidskandidat i København, Anna Mee Allerslev, valgte at trække sig efter flere uger med dårlige sager i medierne.

- Der er et billede af, at det er et parti, jeg forventer, bør have en højere moral. Og så gør en personsag mere ondt, siger Henrik Kjerrumgaard, der i dag er direktør i rådgivningsfirmaet White Cloud.

Henrik Kjerrumgaard har i mange år været med helt i toppen af dansk politik som rådgiver for Radikale Venstre og kender partiets politiske DNA indefra. Under Helle Thorning-Schmidts regering var han nærmeste rådgiver for økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

- En del af De Radikales brand eller DNA er, at de har en moralsk og anstændig stillingtagen til ting. Blandt andet når de diskuterer flygtninge, lyder eksemplet fra Kjerrumgaard.

Og når man snakker meget om moral i den daglige politik, så smitter det af på, hvordan vælgerne bedømmer en.

- Man kan sige, at der også er et skær af personlig vinding i Lars Løkke Rasmussens bilagssager. Men det har ikke fældet ham. Han er stadig statsminister i Danmark, og han har overlevet alle sagerne, siger Henrik Kjerrumgaard, som mener, det kan have meget af gøre med, at vælgerne ser anderledes på Venstre som parti.

Det handler ikke om love og regler

Selvom en politiker kan have fulgt alle regler korrekt, så er det svært at få mediestormen til at lægge sig.

- Pointen er, at medierne og vælgerne ikke nødvendigvis bedømmer politikerne på, om de overholder reglerne. De bedømmer dem på et andet moralsæt. Virker de arrogante eller virker de som om, de har gjort det for egen vinding? Og sådan en sag som Anna Mee Allerslev har haft her er nok det værste, vurderer Henrik Kjerrumgaard.

Sagen om Anna Mee Allerslev har handlet om vennetjenester og om hun har handlet for egen vinding. Video: Sissel Christine Søe

Selvom Anna Mee Allerslev har forsøgt at håndtere krisen ved blandt andet at ville betale 65.000 kroner for lånet af Rådhussalen, sætte en ekstern undersøgelse i gang af Borgerrepræsentationens forvaltning af reglerne og give modsvar til mediernes historier via sin Facebook-side, så har det ikke hjulpet på opbakningen til hende.

- I og med, at jeg har prøvet at handle og jeg har indset, at det ikke er nok, må jeg bare sige, at for mig er det aller vigtigste, at valgkampen kommer til at handle om politik og udvikling af politik for København og københavnerne, og det gør den ikke lige nu, og det er derfor, jeg har valgt at stoppe, lød det fra den nu afgåede integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev.

Anna Mee Allerslev mener, historierne om hende som person skygger for partiets mulighed for at snakke om politik. Video: Sissel Christine Søe

Se hele interviewet med Henrik Kjerrumgaard i talkshowet Lippert på TV 2 Play.