Kommunalvalg 2017

Radikal regionspolitiker opfordrer Allerslev til at gå af

Partifællen Charlotte Fischer mener, at hovedstadsborgmester er ude i korruption i en byggesag og bør trække sig.

Endnu en radikal politiker, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Charlotte Fischer, går imod partiets spidskandidat i København, Anna Mee Allerslev (R), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Anna Mee Allerslev har de seneste uger været centrum for stor mediebevågenhed, efter BT afslørede, at hun ikke havde betalt for at låne et lokale på Københavns Rådhus i forbindelse med sit bryllup.

Formanden for Hovedstadens Radikale, Bo Nissen Knudsen, trak sig tirsdag fra sin post i protest mod Allerslevs prioriteringer i forbindelse med sagen. 

Lørdag trak også Randi Hjortsholm, der er nummer fire på De Radikales kandidatliste til kommunalvalget i København, sin støtte til Allerslev. 

Charlotte Fischers udmelding kommer, at det i BT i dag  er kommet frem, at Anna Mee Allerslev har bedt embedsværk hjælpe med en tilladelse til hendes private vens byggeprojekt.

Opfordres til at trække sig

Allerslev bør trække sig, siger Charlotte Fischer til TV 2. 

- Hun bør som minimum trække sig som vores spidskandidat i hovedstaden. Hun skal ikke fronte os i alle debatter og på tv her i valgkampen. Men jeg mener også, at hun bør overveje at trække sig helt fra listen. Mængden af sager, hvor hun har fejlbedømt tingene og ikke evnet at skelne mellem det private og det forvaltningsmæssige, er for stor. 

I et opslag på Facebook skriver Charlotte Fischer endvidere:

- Mit gode parti og jeg kan ikke mere. Anna Mee bør trække sig - som borgmesterkandidat og allerbedst fra listen. Det her hører til i en afdeling, der hedder korruption, skriver Fischer.

Endnu en skandalesag

Ifølge BT omhandler den nye sag Øens Murerfirma, hvis ejer Allerslev har beskrevet som en privat ven. Allerslev skulle ifølge avisen have bedt direktøren i Teknik- og Miljøforvaltningen om at hjælpe med at behandle og give tilladelse i en stor byggesag på Amager på Øens Murerfirmas grund.

- Jeg ved, at mange mange andre radikale tænker som mig, men vi har af hensyn til partiet valgt at tie. Det her er dråben. Vi kan ikke mere. Anna Mee, gå, skriver Charlotte Fischer på Facebook.

Til TV 2 uddyber Charlotte Fischer: 

- Denne her sag, der er fremme i dag, ser jeg med rigtig stor alvor på. Hun har en særlig forbindelse til et firma, hvor hun også har holdt sin fødselsdag, og hvor hun gerne vil fremme deres sag i forvaltningen. Det, mener jeg principielt, er super alvorligt. En borgmester, med den tyngde en borgmester har, må aldrig nogensinde begynde at ringe ned til en embedsmand for at fremme en bestemt sag, som man i øvrigt privat har en forbindelse til, siger regionsrådsmedlemmet i Region Hovedstaden. 

Tidslinje: Forstå balladen om Anna Mee Allerslev

 1. 2017

  1. Lånte rådhushal gratis til bryllupsreception

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt Rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception den 26. august 2017. For almindelige borgere koster den 65.000 kroner at leje.

    

   Flere eksperter i offentlig forvaltning vurderer, at det gratis lokalelån er i strid med de retningslinjer, Københavns Borgerrepræsentation vedtog i 2011. Her står der blandt andet, at:

    

   - Kommunen må ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer.

    

   Anna Mee Allerslev fastholder, at hun har fulgt reglerne og henviser til, at gruppeformændene i Borgerrepræsentationen i 2012 aftalte en administrativ praksis, der tillader folkevalgte at benytte Rådhushallen til bryllupper. Den praksis er dog ikke nedfældet på skrift.

    

   Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren fremhæver desuden, at Borgerrepræsentationens sekretariat har sagt god for lokalelånet.

    

   Facebook kaldte Anna Mee Allerslev BT's historie for "useriøs" og fik opbakning fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

    

   - Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe, kan de, skrev Morten Østergaard i en kommentar på Facebook.​

  2. Beder om ekstern undersøgelse

   Anna Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.

    

   Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt den 15. august 2014 i forbindelse med sin 30-årsfødselsdag. Maden var oprindeligt betalt af Københavns Kommune.

    

   Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014. Alligevel vil hun betale forplejningen.

  3. Kommunen påtager sig ansvaret

   Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af Rådhushallen.

    

   Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op.

    

   Den administrerende direktør siger, at kommunen fremover vil sørge for, at reglerne kan findes på skrift.

    

   - Retningslinjerne for udlån af Rådhusets lokaler til medlemmer af Borgerrepræsentationen og andre skal selvfølgelig foreligge på skrift og være helt efter bogen, siger Peter Steengaard Mørch.

  4. Statens vagthund går ind i sagen

   Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag.

  5. Ny sag om gratis festlokale dukker op

   BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-årsfødselsdagsfest den 15. august 2014.

    

   Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

    

   Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats, og borgmesteren var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.

    

   Desuden udfører Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune.

    

   Anna Mee Allerslev siger, at lokalelånet er privat og ikke har noget med borgmesterhvervet at gøre. Flere forvaltningseksperter vurderer dog, at der er tale om en gave, som hun ikke må tage imod.

  6. Betaler for penge for rådhushallen og andet festlokale

   Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af Rådhushallen til sin bryllupsreception.

    

   Borgmesteren siger, at hun har lyttet til kritikken og er blevet klogere.

    

   Hun vil også betale for lån af det lokale, hun fik stillet gratis til rådighed af Øens Murerfirma i forbindelse med sin 30-årsfødselsdagsfest den 16. august 2014.

  7. Stillede ansatte en lang række spørgsmål om bryllup

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev i månederne op til brylluppet i august 2017 sendte en lang række spørgsmål til embedsmænd i Københavns Kommune.

    

   Borgmesteren sendte 84 spørgsmål af slagsen på mail, hvor hun blandt andet spurgte til lydanlæg, kagetallerkner og servietter.

    

   Derudover gav hun også udtryk for sin utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede skulle være til stede.

    

   De mange spørgsmål fra Anna Mee Allerslev satte tilsyneladende sindene i kog hos embedmændene:

    

   - Jeg er ked af det bøvlede forløb, og at puls/blodtryk lige blev lidt udfordret. Arrangementet er ‘vokset’ hen over sommeren, og set fra Kejds (Københavns Ejendomme, red.) side kræver hver eneste lille ændring eller tilføjelse mandetimer både/enten før, under og efter et arrangement, skrev en embedsmand i en mail til Anna Mee Allerslev kort tid før bryluppet.

    

   Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til BT, at det er kritisabelt, at borgmesteren får embedsapparatet til at bruge meget tid på bryllupsplanlægning, som burde være et privat anliggende.

    

  1. Hjælper privat ven i byggesag

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag.

    

   Ejeren af Øens Murerfirma, Jan Elving, er ven af Anna Mee Allerslev. Han og koncertarrangøren fra spillestedet Tap 1 manglede i oktober sidste år en tilladelse til at ombygge fabrikshaller på Kløverparken i København, og det fik den radikale borgmester til at rykke forvaltningen for et svar på, hvor langt byggesagen var fra at være færdigbehandlet.

  2. Trækker sig fra politik

   Anna Mee Allerslev trækker sig med øjeblikkelig virkning fra sine poster som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Samtidig træder hun tilbage som politisk leder for Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen i København.