2017 valg

Langballe: Allerslevs dårlige dømmekraft smitter af på Østergaard

Den seneste kritik af den nu forhenværende borgmester Anna Mee Allerslev har ikke kun skadet hendes eget omdømme, vurderer politisk redaktør.

BT kan rende og hoppe, lød det fra de radikales formand, Morten Østergaard, da Anna Mee Allerslev på Facebook advarede om, at avisen ville bringe en kritisk artikel om hende og hendes bryllup. 

Men partilederen var alt for hurtig ved tasterne, mener politisk redaktør på TV 2, Anders Langballe.

- Det betyder, at de kritikere, der er af Morten Østergaard i den radikale gruppe, kan sige, det ikke kun er Anna Mee Allerslevs dømmekraft, den er gal med. Det er også den politiske leder, og det er noget skidt, lyder det fra Anders Langballe, efter det onsdag stod klart, at Anna Mee Allerslev trækker sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Netop brylluppet har været omdrejningspunktet i en massiv kritik af Anna Mee Allerslev den seneste tid. Den 11. oktober afslørede BT, at hun ikke havde betalt for at låne et lokale på Københavns Rådhus i forbindelse med fejringen. 

Sagen fik hende til at efterbetale 65.000 kroner for lejen og derefter undskylde forløbet.  

Siden er der kommet flere andre sager til.

Tirsdag oplyste Bo Nissen Knudsen, at han trak sig som radikal lokalformand i København - ikke på grund af selve sagen om brylluppet, men på grund af Anna Mee Allerslevs håndtering af sagen, hvor hun ifølge lokalformanden har hængt sig i intriger og fortalt "talløse løgne".

Onsdag kunne BT desuden fortælle, at Anna Mee Allerslev i en anden sag har henvendt sig 45 gange til embedsværket for at få hjælp med en tilladelse til sin private vens byggeprojekt på Amager. Den sag fik partifællen Charlotte Fischer til at opfordre Allerslev til at trække sig, og hun kaldte sagen for noget, der " hører til i den kasse, der hedder korruption".

Onsdag eftermiddag meddelte Anna Mee Allerslev, at hun på baggrund af kritikken trækker sig fra politik.

Dømmekraften er altafgørende

Normalt er en sag som den her ikke nok til, at en politiker trækker sig, siger Anders Langballe. Men det handler ifølge ham om, at der er sået tvivl om Anna Mee Allerslevs dømmekraft, fordi hun stædigt har holdt fast i, at hun ikke har gjort noget juridisk forkert. 

- Hele den der vægtning af ord, at hun ikke har lagt sig ned og anerkendt, at hun moralsk havde gjort noget forkert, at hendes dømmekraft svigtede. Det er den, man har savnet, vurderer han og tilføjer:

 - I politik kan du sagtens blive dømt meget hårdt uden at have gjort noget juridisk forkert. Det er det, der sker her, fordi hun har udvist dårlig dømmekraft og en moral, som ikke harmonerede med mange af partikollegaernes.  

Kritikken smitter af på Morten Østergaard

Den dårlige dømmekraft rammer også Morten Østergaard, da han bakkede op om den forhenværende borgmester, mener Anders Langballe.  

- Som altid har du styr på det hele, Anna, skrev Morten Østergaard på Facebook, kort før kritikken haglede ned over Anna Mee Allerslev. 

Først tirsdag den 24. oktober, dagen før Anna Mee Allerslev trak sit kandidatur, fortrød han den hurtige opbakning. 

- Det var en lige lovlig kæk bemærkning, lød det fra Morten Østergaard. 

Den radikale leder Morten Østergaard respekterer, at partiets spidskandidat i København er blevet klogere, siden hun gratis holdt bryllupsreception på rådhuset. Video: Rikke Struck Westersø

En al for sen reaktion, hvis man spørger Anders Langballe. 

- Noget af det værste for en politiker er, når der skabes tvivl om dømmekraften. Det er nøjagtig den samme situation, Morten Østergaard står i.

- Normalt vil en partileder ikke fare ud og støtte en kommunalkandidat eller en hvilken som helst anden kandidat. Man vil lige afsøge markedet og finde ud af, hvad der er op og ned, før man melder bombastisk ud, mener Anders Langballe.

Morten Østergaard: De har min opbakning

Spørger man Morten Østergaard, så var det helt naturligt, at han i første omgang bakkede op om den københavnske borgmester. Tirsdag forsvarede han sin kommentar med ordene:  

- Grundlæggende så kan de folk, der stiller op for Radikale Venstre, regne med, at når de stiller op, så står vi sammen. Så har de min opbakning. Sådan er det også, når en af vores profilerede folk står under angreb, så har de min opbakning, så spreder jeg mine vinger ud i det omfang, jeg kan.

Onsdag eftermiddag fremsatte han en kortfattet kommentar på Twitter:

- Tillid er den vigtigste ingrediens i politik. Jeg respekterer, at Anna Allerslev trækker sig, så fokus kan være på radikale visioner for Kbh., skrev han.

Tidslinje: Forstå balladen om Anna Mee Allerslev

 1. 2017

  1. Lånte rådhushal gratis til bryllupsreception

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt Rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception den 26. august 2017. For almindelige borgere koster den 65.000 kroner at leje.

    

   Flere eksperter i offentlig forvaltning vurderer, at det gratis lokalelån er i strid med de retningslinjer, Københavns Borgerrepræsentation vedtog i 2011. Her står der blandt andet, at:

    

   - Kommunen må ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer.

    

   Anna Mee Allerslev fastholder, at hun har fulgt reglerne og henviser til, at gruppeformændene i Borgerrepræsentationen i 2012 aftalte en administrativ praksis, der tillader folkevalgte at benytte Rådhushallen til bryllupper. Den praksis er dog ikke nedfældet på skrift.

    

   Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren fremhæver desuden, at Borgerrepræsentationens sekretariat har sagt god for lokalelånet.

    

   Facebook kaldte Anna Mee Allerslev BT's historie for "useriøs" og fik opbakning fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

    

   - Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe, kan de, skrev Morten Østergaard i en kommentar på Facebook.​

  2. Beder om ekstern undersøgelse

   Anna Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.

    

   Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt den 15. august 2014 i forbindelse med sin 30-årsfødselsdag. Maden var oprindeligt betalt af Københavns Kommune.

    

   Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014. Alligevel vil hun betale forplejningen.

  3. Kommunen påtager sig ansvaret

   Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af Rådhushallen.

    

   Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op.

    

   Den administrerende direktør siger, at kommunen fremover vil sørge for, at reglerne kan findes på skrift.

    

   - Retningslinjerne for udlån af Rådhusets lokaler til medlemmer af Borgerrepræsentationen og andre skal selvfølgelig foreligge på skrift og være helt efter bogen, siger Peter Steengaard Mørch.

  4. Statens vagthund går ind i sagen

   Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag.

  5. Ny sag om gratis festlokale dukker op

   BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-årsfødselsdagsfest den 15. august 2014.

    

   Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

    

   Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats, og borgmesteren var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.

    

   Desuden udfører Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune.

    

   Anna Mee Allerslev siger, at lokalelånet er privat og ikke har noget med borgmesterhvervet at gøre. Flere forvaltningseksperter vurderer dog, at der er tale om en gave, som hun ikke må tage imod.

  6. Betaler for penge for rådhushallen og andet festlokale

   Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af Rådhushallen til sin bryllupsreception.

    

   Borgmesteren siger, at hun har lyttet til kritikken og er blevet klogere.

    

   Hun vil også betale for lån af det lokale, hun fik stillet gratis til rådighed af Øens Murerfirma i forbindelse med sin 30-årsfødselsdagsfest den 16. august 2014.

  7. Stillede ansatte en lang række spørgsmål om bryllup

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev i månederne op til brylluppet i august 2017 sendte en lang række spørgsmål til embedsmænd i Københavns Kommune.

    

   Borgmesteren sendte 84 spørgsmål af slagsen på mail, hvor hun blandt andet spurgte til lydanlæg, kagetallerkner og servietter.

    

   Derudover gav hun også udtryk for sin utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede skulle være til stede.

    

   De mange spørgsmål fra Anna Mee Allerslev satte tilsyneladende sindene i kog hos embedmændene:

    

   - Jeg er ked af det bøvlede forløb, og at puls/blodtryk lige blev lidt udfordret. Arrangementet er ‘vokset’ hen over sommeren, og set fra Kejds (Københavns Ejendomme, red.) side kræver hver eneste lille ændring eller tilføjelse mandetimer både/enten før, under og efter et arrangement, skrev en embedsmand i en mail til Anna Mee Allerslev kort tid før bryluppet.

    

   Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til BT, at det er kritisabelt, at borgmesteren får embedsapparatet til at bruge meget tid på bryllupsplanlægning, som burde være et privat anliggende.

    

  1. Hjælper privat ven i byggesag

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag.

    

   Ejeren af Øens Murerfirma, Jan Elving, er ven af Anna Mee Allerslev. Han og koncertarrangøren fra spillestedet Tap 1 manglede i oktober sidste år en tilladelse til at ombygge fabrikshaller på Kløverparken i København, og det fik den radikale borgmester til at rykke forvaltningen for et svar på, hvor langt byggesagen var fra at være færdigbehandlet.

  2. Trækker sig fra politik

   Anna Mee Allerslev trækker sig med øjeblikkelig virkning fra sine poster som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Samtidig træder hun tilbage som politisk leder for Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen i København.