2017 valg

Radikal formand i København trækker sig - kan ikke stå inde for spidskandidats 'talløse løgne'

Anna Mee Allerslevs adfærd op til kommunalvalget får nu formanden for Hovedstadens Radikale Venstre til at trække sig.

Anna Mee Allerslev har de seneste uger været centrum for stor mediebevågenhed, efter BT afslørede, at hun ikke havde betalt for at låne et lokale på Københavns Rådhus i forbindelse med sit bryllup.

Men det er ikke den sag i sig selv, der får formanden for Hovedstadens Radikale, Bo Nissen Knudsen, til at trække sig.

Det er derimod Anna Mee Allerslevs prioriteringer i forbindelse med krisen:

- Det er ikke muligt for mig at stå inde for, at vores spidskandidat, midt i stormvejret, har prioriteret at bruge sin tid på interne intriger i partiet og på systematisk og med talløse løgne at underminere partiforeningens demokratiske strukturer og beslutningsgange, skriver han på Facebook.

Føler, at han må reagere

Bo Nissen Knudsen uddyber ikke, hvilke intriger det drejer sig om, eller hvilke løgne han beskylder Anna Mee Allerslev for at have fortalt. 

Anna Mee Allerslev valgte efter pres selv at betale den omdiskuterede lokaleleje, og det er altså heller ikke den sag i sig selv, der får Bo Nissen Knudsen at reagere, understreger han i sin opdatering på Facebook.

- For så vidt mener jeg, at sagerne er blæst ud af proportion, og at de hører til kategorien af dumheder som vi alle kan begå, og som vi må rette op på efter bedste evne.

Til gengæld føler Bo Nissen Knudsen, at han må reagere på andre aspekter af spidskandidatens opførsel under mediestormvejret:

- Det er dem (partiforeningens demokratiske strukturer og beslutningsgange, red.), jeg skal stå som garant for som formand, og det har jeg ikke kunnet. Så det er mig selv der har fejlet, og derfor er det mig, der må gå.

Uklart, om Allerslev får lov at fortsætte

I modsætning til Bo Nissen Knudsen vil Anna Mee Allerslev dog ikke kritisere Bo Nissen Knudsen.

- Vi har udviklet meget politik sammen gennem vores politiske liv, men det har været hårdt det sidste stykke tid. Og jeg er selvfølgelig ked af at Bo vælger at stoppe midt i det hele, siger Anna Mee Allerslev til TV 2 Lorry.

Anna Mee Allerslev udtaler tirsdag eftermiddag til Ritzau, at hun fortsætter i valgkampen - og altså ikke har planer om at trække sig.

Men det er ikke sikkert, at hun selv får lov at bestemme det, vurderer TV 2s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen.

- Det hele er meget åbent nu: Hvad kommer der til at ske? Kan Anna Mee Allerslev få lov til at fortsætte? Det er kastet op i luften. Og det vil de næste par dage sandsynligvis give svar på.

Uhørt udvikling

Thomas Funding Therkildsen kalder sagen bemærkelsesværdig på alle måder - ikke mindst på grund af ordlyden på Facebook.

- Det er helt uhørt, at en lokalformand trækker sig i protest mod sin egen spidskandidat en måned før et lokalvalg. Så er man som parti kastet ud i kaos.

Thomas Funding Therkildsen vurderer, at der må være foregået en gevaldig magtkamp i partiet, efter at Morten Østergaard har været ude at bakke op og Anna Mee Allerslev selv har ndskyldt på Facebook. Men det er tydeligvis mislykkedes.

Håndtering er slået fejl

Hele problematikken udspringer af det omtalte lån af rådhusets lokaler, men det er bemækelsesværdigt, at det netop ikke er sagen i sig selv, der nu får det hele til at eskalere, mener Thomas Funding:

- Det bekræfter, at det ofte er håndteringen af en problematisk sag, der bliver strået, der får kamelens ryg til at knække, mere end det er den oprindelige synd.

Samtidig styrker det ikke Anna Mee Allerslev, at hun er en lidt kontroversiel figur internt i partiet:

- Der er mange, der har slået sig på hende tidligere, og det er det her et udtryk for. Det er et godt eksempel på, at det gamle udtryk ”dem du møder på vej op, møder du på vej ned” stadig er aktuelt.

Læs Bo Nissen Knudsens udtalelse her: