Støjberg forsøgte at fratage støtte til projekt mod vold

Minister forsøgte at annullere støtte til Exitcirklen, som hjælper kvinder udsat for æresrelateret vold.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har forsøgt at fjerne støtten til Exitcirklen. Det er et projekt, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol.

Det skriver Berlingske.

Den styrelse, der har indstillet projektet til at få støtte, hører under Støjbergs eget ministerium. Men på trods af det forsøgte ministeren at sløjfe støtten.

Berlingske har fået aktindsigt i et brev, som udlændingeministeren sendte til ordførerne bag satspuljeforliget. Støjberg sendte brevet 9. juni i år.

Her gjorde hun det klart, at pengene givet til Exitcirklen efter ministerens egen vurdering burde bruges på andre projekter.

Støtten er indstillet af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri).

Støjberg ville gerne have ordførernes opbakning til at annullere puljen. Hun begrundede det blandt andet med, at der kun havde været en enkelt ansøger til puljen, som Exitcirklen havde søgt.

- Det er Siri's vurdering, at ansøger fagligt lever op til puljens formål.

Vil overføre penge til anden pulje

- Jeg har imidlertid vurderet, at den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset. Derfor har målgruppen for puljen været forkert, skrev ministeren i brevet ifølge Berlingske.

Ministeren foreslog, at pengene fra puljen, der er på i alt to millioner kroner, blev overført til en anden pulje.

Det ville ifølge Berlingske have betydet, at Exitcirklen ville gå glip af de penge, som projektet er blevet indstillet til.

Exitcirklen, der har de to kvinder Sherin Khankan og Khaterah Parwani i spidsen, blev i april indstillet til 680.00 kroner.

Ministerens plan om at droppe den pulje, som støtten kommer fra, kunne der dog ikke opnås enighed om.

Og Exitcirklens ansøgning blev derfor endeligt godkendt i september.

Mislykket blåt benspænd for støtte til Exitcirklen

    1. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) opretter en særlig pulje for projekter med "lokale ressourcepersoner til arbejdet med æresrelaterede konflikter" på to millioner kroner.

      Exitcirklen, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol, søger som de eneste om 680.000 kroner.

    2. Siri indstiller til Udlændinge- og Integrationsministeriet, at Exitcirklens ansøgning imødekommes.

    3. Siri modtager en mail om, at Støjberg vil forsøge at få annulleret puljen og overføre alle pengene til en anden pulje.

      Støjberg vurderer, at "målgruppen for puljen har været forkert", når der kun var en enkelt ansøger.

    4. Støjberg skriver til ordførerkredsen, at Exitcirklen "lever fagligt op" til puljens formål. Men at hun vurderer, at "den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset".

      Derfor vil hun annullere puljen. Det kræver dog, at alle partier bag satspuljen bakker op, og det gør De Radikale, Alternativet og SF ikke.

    5. Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) skriver en fælles mail til ordførerne fra de tre røde partier.

      Heri fremsætter de en række anklager mod kvinderne bag Exitcirklen, Sherin Khankan og Khaterah Parwani. Blandt andet beskyldes Sherin Khankan for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Khaterah Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

    6. Exitcirklens ansøgning godkendes, da Støjberg konstaterer, at der ikke er opbakning til at droppe puljen.

    7. I Berlingske beskyldes Khader, Knuth og Henriksen for på et usagligt grundlag at have orkestreret et forsøg på karaktermord på de to kvinder bag Exitcirklen for at fratage dem den statsstøtte, de var blevet tildelt.

    8. Khaders udtalelser i sagen er ikke udtryk for De Konservatives synspunkt, skriver politisk ordfører og gruppeformand Mette Abildgaard på Twitter. Hun tilføjer, at hun ikke synes, det har bidraget til en god debat.

Kilde: Berlingske, Ritzau.