Politik

Politisk flertal vil have babyluger til uønskede spædbørn

Jordemoderforeningen kalder det en "tordnende dårlig idé".

Mødre til uønskede spædbørn skal have muligheden for at aflevere barnet et sikkert sted. 

Det mener et politisk flertal, der vil etablere to såkaldte babyluger i Danmark, hvor man anonymt kan aflevere barnet. Det skriver DR.

- Det er mit håb, at det vil være med til at gøre, at man ikke skaffer sig af med sit nyfødte barn et sted, hvor barnet ikke er i sikkerhed og tryghed, og hvor barnet kan risikere at dø, siger sundhedsordfører for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen.

Politisk flertal støtter forslag

Ønsket kommer, efter at en baby blev fundet død og nedgravet i Glostrup tidligere på ugen, og efter flere fund af både levende og afdøde babyer de seneste år.

Siden 2004 er otte levende og fem døde børn blevet fundet efterladt af deres mor.

- Der er kvinder, der er i en ulykkelig situation – og i stedet for, at de tager den vanvittige beslutning om at smide barnet i en platikpose, så får de et sted, hvor de kan levere barnet, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Også SF bakker op om babylugerne, og dermed er der politisk flertal for ideen, som vil koste to millioner kroner.

Jordemødre er lodret imod

Men i Jordemoderforeningen er man lodret imod forslaget.

- Jeg synes, det er en tordnende dårlig idé, der stemmer meget dårligt overens med vores tradition for at tage os godt af de mennesker, der henvender sig med problemer, siger Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen.

Risikoen er, at flere desperate mødre vil vælge babylugen som en tryg udvej i stedet for selv at tage ansvar for barnet, frygter jordemoderformanden.

Klar til at genoverveje babyluger

Derudover er hun bange for, at kvinder kan føle sig presset til at aflevere deres spædbørn.

- På den her måde får vi måske skubbet nogle flere kvinder til at tænke: ”Nu er der en udvej for, at ingen får noget at vide.” Vi vender tilbage til skyld om skam i forbindelse med det at få børn, siger Lillian Bondo.

I stedet bør alt sundhedspersonale undervises i at finde tegn på graviditet blandt de kvinder, de ser i dagligdagen, mener Jordemoderforeningen.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er dog klar til at genoverveje babylugerne, hvis ordningen skaber problemer.

I Antwerpen er fire børn blevet afleveret i babylugen i år. Video: Carina Buus

500 børn afleveret i Tyskland

I Tyskland har man haft de såkaldte babyluger siden 2000. Der er omkring 100 babyluger i landet, og i løbet af 17 år er cirka 500 børn blevet afleveret.

Babylugerne skal indføres som en forsøgsordning, der vil koste to millioner kroner.

Finansieringen kan ifølge Flemming Møller Mortensen falde på plads, når satspuljemidlerne på sundhedsområdet skal fordeles den 2. november.