2017 valg

Bryllups-kritik kan svække Anna Mee Allerslev ved valget – forstå sagerne her

Det er ikke altid nok at lægge sig fladt ned, siger ekspert. Bliv klogere på, hvorfor Anna Mee Allerslev kan gå et svært valg i møde.

Selvom Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) onsdag forsøgte at lukke sagen om gratis lån af rådhushallen til hendes bryllup ved at betale 65.000 kroner, kan den negative omtale fortsat spøge i kommunalvalgkampen.

Det vurderer Kasper Møller Hansen, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Han slår fast, at der fortsat er et stykke tid til valget den 21. november, og at der tidligere er set, at vælgerne kan lægge sådanne sager bag sig.

- Men det er da bestemt noget, som kan svække hendes personlige stemmetal. Det tror jeg ikke, der kan være nogen tvivl om. Jeg har i hvert fald svært ved at se, at det kan gøre det modsatte, siger Kasper Møller Hansen om Anna Mee Allerslev, som ved valget i 2013 tidoblede sit personlige stemmetal fra 837 i 2009 til 8512.

Ikke altid nok at lægge sig fladt ned

Ifølge Ulrik Kjær, der er kommunalforsker ved Syddansk Universitet, afhænger vælgernes dom i sådanne sager meget af, hvordan de bliver opfattet i de sidste uger op mod valget.

Der er fortsat tid til. Men selv hvis der ikke kommer yderligere negativ omtale af Anna Mee Allerslev, kan sagerne fra september og oktober spille en rolle, når krydset skal sættes til november, vurderer han.

- I sådan nogle svære sager er det ikke altid nok at lægge sig fladt ned. De kan godt have deres eget liv, siger Ulrik Kjær og tilføjer:

- Men det, at hun betaler pengene, kan godt hos nogle vælgere opfattes som, at sagen er lukket, og at de nu fokuserer på hendes politik. Derfor er det svært at vurdere.

Anna Mee Allerslev sagde onsdag, at hun betaler 65.000 kroner for leje af rådhushallen, fordi hun er blevet klogere og har lyttet til kritikken.

Ulrik Kjær anser det som sandsynligt, at hun er blevet overrasket over den store omtale, og at hun i dag ser anderledes på sagen end tidligere. Men beslutningen om at betale kan nok ikke ses helt uafhængigt af, at der er valg om cirka en måned, siger han.

- Jeg tror, at alt, hvad der foregår i øjeblikket, skal tolkes ind i, at der snart er valg.

Sendte 84 spørgsmål om brylluppet

Efter Anna Mee Allerslev onsdag oplyste, at hun betaler penge tilbage for rådhushallen samt et andet festlokale, er BT torsdag kommet med endnu en historie.

Avisen har fået aktindsigt i en lang mailkorrespondance mellem Anna Mee Allerslev og embedsmænd i Københavns Kommune i månederne op til brylluppet i august 2017.

Her viser det sig, at borgmesteren har stillet 84 spørgsmål med relation til sit eget bryllup på Københavns Rådhus.

Hun har blandt andet spurgt til lydanlæg, kagetallerkner og servietter, og har derudover også givet udtryk for utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede skulle være til stede.

De mange spørgsmål fra Anna Mee Allerslev satte tilsyneladende sindene i kog hos embedsmændene:

- Jeg er ked af det bøvlede forløb, og at puls/blodtryk lige blev lidt udfordret. Arrangementet er ‘vokset’ hen over sommeren, og set fra Kejds (Københavns Ejendomme, red.) side kræver hver eneste lille ændring eller tilføjelse mandetimer både/enten før under og efter et arrangement, skrev en embedsmand i en mail til Anna Mee Allerslev kort tid før brylluppet.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til BT, at det er kritisabelt, at borgmesteren får embedsapparatet til at bruge meget tid på planlægning af bryllup, som burde være et privat anliggende.

Her kan du få overblik over de forskellige sager:

Tidslinje: Forstå balladen om Anna Mee Allerslev

 1. 2017

  1. Lånte rådhushal gratis til bryllupsreception

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt Rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception den 26. august 2017. For almindelige borgere koster den 65.000 kroner at leje.

    

   Flere eksperter i offentlig forvaltning vurderer, at det gratis lokalelån er i strid med de retningslinjer, Københavns Borgerrepræsentation vedtog i 2011. Her står der blandt andet, at:

    

   - Kommunen må ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer.

    

   Anna Mee Allerslev fastholder, at hun har fulgt reglerne og henviser til, at gruppeformændene i Borgerrepræsentationen i 2012 aftalte en administrativ praksis, der tillader folkevalgte at benytte Rådhushallen til bryllupper. Den praksis er dog ikke nedfældet på skrift.

    

   Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren fremhæver desuden, at Borgerrepræsentationens sekretariat har sagt god for lokalelånet.

    

   Facebook kaldte Anna Mee Allerslev BT's historie for "useriøs" og fik opbakning fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

    

   - Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe, kan de, skrev Morten Østergaard i en kommentar på Facebook.​

  2. Beder om ekstern undersøgelse

   Anna Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.

    

   Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt den 15. august 2014 i forbindelse med sin 30-årsfødselsdag. Maden var oprindeligt betalt af Københavns Kommune.

    

   Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014. Alligevel vil hun betale forplejningen.

  3. Kommunen påtager sig ansvaret

   Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af Rådhushallen.

    

   Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op.

    

   Den administrerende direktør siger, at kommunen fremover vil sørge for, at reglerne kan findes på skrift.

    

   - Retningslinjerne for udlån af Rådhusets lokaler til medlemmer af Borgerrepræsentationen og andre skal selvfølgelig foreligge på skrift og være helt efter bogen, siger Peter Steengaard Mørch.

  4. Statens vagthund går ind i sagen

   Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag.

  5. Ny sag om gratis festlokale dukker op

   BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-årsfødselsdagsfest den 15. august 2014.

    

   Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

    

   Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats, og borgmesteren var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.

    

   Desuden udfører Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune.

    

   Anna Mee Allerslev siger, at lokalelånet er privat og ikke har noget med borgmesterhvervet at gøre. Flere forvaltningseksperter vurderer dog, at der er tale om en gave, som hun ikke må tage imod.

  6. Betaler for penge for rådhushallen og andet festlokale

   Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af Rådhushallen til sin bryllupsreception.

    

   Borgmesteren siger, at hun har lyttet til kritikken og er blevet klogere.

    

   Hun vil også betale for lån af det lokale, hun fik stillet gratis til rådighed af Øens Murerfirma i forbindelse med sin 30-årsfødselsdagsfest den 16. august 2014.

  7. Stillede ansatte en lang række spørgsmål om bryllup

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev i månederne op til brylluppet i august 2017 sendte en lang række spørgsmål til embedsmænd i Københavns Kommune.

    

   Borgmesteren sendte 84 spørgsmål af slagsen på mail, hvor hun blandt andet spurgte til lydanlæg, kagetallerkner og servietter.

    

   Derudover gav hun også udtryk for sin utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede skulle være til stede.

    

   De mange spørgsmål fra Anna Mee Allerslev satte tilsyneladende sindene i kog hos embedmændene:

    

   - Jeg er ked af det bøvlede forløb, og at puls/blodtryk lige blev lidt udfordret. Arrangementet er ‘vokset’ hen over sommeren, og set fra Kejds (Københavns Ejendomme, red.) side kræver hver eneste lille ændring eller tilføjelse mandetimer både/enten før, under og efter et arrangement, skrev en embedsmand i en mail til Anna Mee Allerslev kort tid før bryluppet.

    

   Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til BT, at det er kritisabelt, at borgmesteren får embedsapparatet til at bruge meget tid på bryllupsplanlægning, som burde være et privat anliggende.

    

  1. Hjælper privat ven i byggesag

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag.

    

   Ejeren af Øens Murerfirma, Jan Elving, er ven af Anna Mee Allerslev. Han og koncertarrangøren fra spillestedet Tap 1 manglede i oktober sidste år en tilladelse til at ombygge fabrikshaller på Kløverparken i København, og det fik den radikale borgmester til at rykke forvaltningen for et svar på, hvor langt byggesagen var fra at være færdigbehandlet.

  2. Trækker sig fra politik

   Anna Mee Allerslev trækker sig med øjeblikkelig virkning fra sine poster som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Samtidig træder hun tilbage som politisk leder for Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen i København.