Politik

Venstre er forarget over salg af tobak til unge - men afviser bedre kontrol

Unge under 18 år har nemt ved at købe tobak i danske supermarkeder og butikker. Men trods det er kun to butikker blevet straffet i år.

- Jeg er forarget over, at man i detailhandlen ikke tidligere har taget det ansvar, som det er at overholde dansk lovgivning.

Sådan lyder det fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitman, efter Politiken har afsløret, hvor let det er for unge at købe cigaretter i supermarkeder og kiosker, selvom man ifølge loven skal være 18 år for at købe tobak.

Det seneste halve år har avisen foretaget stikprøver. Her har unge på 15-17 år besøgt 221 butikker i hele landet, og 132 steder kunne de købe tobak.

Det betyder, at loven i stikprøverne blev brudt i 60 procent af tilfældene, og at forhandlerne dermed kan bryde loven uden at frygte straf.

Venstre afviser mere kontrol

I år var der frem til midten af september kun givet to bøder for at bryde reglerne. Den ene blev givet på Bornholm, den anden i Østjylland.

Men trods de gentagne lovbrud, mener Venstres sundhedsordfører ikke, at der er behov for mere kontrol med butikkerne. Den skal de derimod selv stå for.

- Med en ny partnerskabsaftale indleder vi et partnerskab med detailhandlen. Og jeg glæder mig over, at detailhandlen nu har forpligtet sig til øget kontrol, mere systematik og uddannelse af medarbejderne bag kassen, så der fremover bliver spurgt om identitetskort, siger Jane Heitman.

- Jeg har da en klar forventning om, at tingene vil se anderledes ud fremadrettet.

Solarier og tatovører kontrolleres bedre

Men at overlade det til butikkerne selv er langt fra godt nok for Socialdemokratiet.

- Det går jo slet ikke. Det er en meget foruroligende situation, at vi har så dårlig en kontrol og dårlige sanktioner på et så alvorligt område som tobak, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Han mener, at politiet har nok at se til, og at der skal andre kontrolinstanser til. Og at Danmark i den forbindelse skal lade sig inspirere af vores nabolande.

I vores nordiske nabolande har man givet opgaven til kommunerne, som ser efter, om butikkerne overholder lovgivningen. Andre steder har sundhedsmyndighederne med Flemming Møller Mortensens ord lavet deres egen kontrolinstans.

- Vi har bedre kontrol af solarier og tatovører i fremtiden. Det er helt grotesk, siger han.

Købmænd: Vi har et ansvar

I Danmark har de købmandsejede supermarkeder og butikker lagt sig fladt ned og taget ansvar for den mangelfulde kontrol med de unge kunders alder.

- Vi har et ansvar, og vi er nødt til at gøre det bedre, siger John Wagner, der er administrerende direktør i Samvirkende Købmænd.

- Det er sikkert ikke lige let for de ungarbejdere, vi har ved kassen, at håndtere det her i forhold til andre unge. Men det er ikke nogen undskyldning.

Men Kræftens Bekæmpelse sparker bolden hen på Christiansborg.

- Det er butikkerne, der svigter og gør noget ulovligt. Men det er også politikerne, som ikke har fundet en måde at holde opsyn med butikkerne på, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er formand for Kræftens Bekæmpelse.

Straffes hårdere i Holland

I andre lande er det kommunerne, der har ansvaret for at håndhæve forbuddet. Sådan er det eksempelvis i Norge, Sverige og England.

I Tyskland står delstaterne for at håndhæve reglerne, mens der er et afhængigt agentur i Holland, og sundhedsmyndighederne står for det i Irland.

Straffen for at sælge tobak til mindreårige er også skrappere i andre lande.

I Holland var der sidste år 4000 kontroller, og der blev uddelt 176 bøder. Desuden mistede 11 butikker deres licens.