Politik

Unge har let ved at købe tobak - og kun få butikker straffes for det

I år er der givet to bøder for salg af tobak til unge, selv om stikprøve viser langt flere overtrædelser.

Det er let for unge at købe cigaretter i supermarkeder, købmænd og kiosker, selv om man man ifølge loven skal være 18 år for at købe tobak.

Det seneste halve år har Politiken foretaget stikprøver. Her har unge på 15-17 år besøgt 221 butikker i hele landet, og 132 steder kunne de købe tobak.

Det betyder, at loven i stikprøverne blev brudt i 60 procent af tilfældene.

To bøder

Alligevel er der ind til midten af september i år kun givet to bøder for overtrædelse af forbuddet mod at sælge til unge. Det skriver Politiken, der har fået aktindsigt i tallene fra Rigsadvokaten.

Den ene bøde er givet på Bornholm, mens den anden er givet i Østjylland.

I Danmark skal politiet håndhæve salgsforbuddet til mindreårige, men de reagerer kun på konkrete anmeldelser, forklarer kommunikationsdirektør i Rigspolitiet, Anders Frandsen.

Ifølge avisen ønsker Radikale, Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet en bred politisk drøftelse af, hvad der skal ske. Det er dog småt med konkrete idéer til at løse problemet.

Hårdere straffe i Holland

I andre lande er det kommunerne, der har ansvaret for at håndhæve forbuddet. Sådan er det eksempelvis i Norge, Sverige og England.

I Tyskland står delstaterne for at håndhæve, mens der er et afhængigt agentur i Holland, og sundhedsmyndighederne står for det i Irland.

Straffen for at sælge tobak til mindreårige er også skrappere i andre lande. I Holland var der sidste år 4000 kontroller, og der blev uddelt 176 bøder. Desuden mistede 11 butikker deres licens.