Lippert

Uffe Ellemann-Jensen: Vi har behov for et opgør med nationalismen

En ny kulturkamp skal gøre op med bodegapolitik og populisme. Det mener tidligere Venstreformand Uffe Ellemann-Jensen.

Nationalisme er en af truslerne mod det moderne danske samfund. Det mener den tidligere udenrigsminister og formand for Venstre gennem 14 år, Uffe Ellemann-Jensen. I sin nye bog ”Som blad i høst” efterlyser han et opgør med det han kalder populisme og snæver nationalisme for at styrke dansk politik.

- Overdreven nationalisme svækker en lille nation. Og verden er blevet meget farligere de seneste 25 år, lyder analysen fra den tidligere politiker.

Nationalismen er kommet til udtryk i dansk politik de senere år. Blandt andet i form af en stigende bekymring for dansk kultur og de danske grænser. Og der er strammere regler ikke svaret, lyder det fra Uffe Ellemann-Jensen i talkshowet Lippert.

Der stikker vi os selv blår i øjnene

Uffe Ellemann-Jensen, forhenværende fmd. Venstre

- Truslen fra nationalismen opstår i det øjeblik, du tror på budskabet om, at bare du laver grænsekontrol og bare du laver nogle skrappe regler for at fjerne det, der ikke er super dansk, at det kan virke. For der stikker vi os selv blår i øjnene. Og så overser vi helt de værdier, der kan komme til os udefra. Det lukkede samfund er en trussel imod os selv, siger han.

Grænsekontrollen fortsætter

Den 11. oktober besluttede regeringen at forlænge den midlertidige grænsekontrol indtil 12. maj 2018.

- Selv om vi lige nu oplever lave indrejse- og asyltal i Danmark, må vi desværre konstatere, at der fortsat er et stort pres på Europas ydre grænser. Samtidig kan vi ikke lukke øjnene for den alvorlige terrortrussel mod Danmark, sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg som begrundelse for beslutningen.

Der er behov for, at man lader være med at føre det, man kalder bodegapolitik

Uffe Ellemann-Jensen, forhenværende fmd. Venstre

Kontrollen ved den dansk-tyske grænse vil til maj næste år have varet godt 2 år og fem måneder.

Den tidligere toppolitiker Uffe Ellemann-Jensen vil under interviewet i talkshowet Lippert ikke sætte konkrete navne på, hvilke partier der er med til at lukke Danmark om sig selv, men siger at det er vigtigt at tage befolkningens bekymringer alvorligt og at være bevidst om, hvor man skal kigge efter løsningen på problemerne i hans optik.

- Det er ved politisamarbejde og ved efterretningssamarbejde og så videre. Derfor er der noget absurd ved, at de samme, der jubler over grænsekontrol, de har været ude og modsætte sig deltagelse i politisamarbejde over grænserne. Så der er behov for, at man lader være med at føre det, man kalder bodegapolitik. Og komme med de nemme løsninger, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Vi har fået ry for at lukke os om os selv, men det er paradoksalt, når Danmark har bidraget meget med udviklingsbistand og til fx FN, mener Uffe Ellemann-Jensen. Video: Sissel Christine Søe

Nationalismen har bredt sig i hele Europa

Det er en ny kulturkamp, der er brug for, og det gælder hele Europa, lyder det i Uffe Ellemann-Jensens bog. Og savner de nuværende politikere inspiration, så kan de skrue tiden tilbage til årene før anden verdenskrig brød ud, lyder opfordringen i bogen.

- De europæiske populister finder vi i alle lande, også i Danmark. De er dygtige til at spille på befolkningernes bekymringer, både de indbildte og de reelle. De er også dygtige til at fremstille sig selv som brugbare alternativer til den »elite«, som de pukker på og beskylder for ikke at lytte til befolkningens bekymringer og for at have svigtet sit ansvar. Og så far vi krav om, at grænserne lukkes, og »de fremmede« isoleres. Det er en ny kulturkamp, vi star over for: et opgør med selvtilstrækkeligheden og den snævre nationalisme. Og her kan vi søge inspiration fra den kulturkamp, der fandt sted sidst i 1930’erne, da nazisme og fascisme sydfra truede den danske kultur, skriver Uffe Ellemann-Jensen.

Se hele interviewet med den tidligere Venstre-formand på TV 2 News onsdag første gang 18.20.