Lippert

Helle Thorning-Schmidt svarer sine kritikere igen

En ny portrætbog om Helle Thorning-Schmidt har affødt massiv kritik af hende som leder fra flere socialdemokratiske profiler. Nu svarer hun igen.

- Jeg kunne ikke drømme om at fralægge mig ansvaret. Jeg tager ansvar for det hele.

Sådan lød det kontant fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun onsdag var ugens gæst i talkshowet 'Lippert'.

Budskabet blev gentaget flere gange i løbet af programmet som modsvar til den massive kritik, der har været af hendes politik og lederskab i de fire år, hun var statsminister i Danmark. Det er en kritik, der for alvor er blusset op i forbindelse med den nye portrætbog 'Hvad man ikke dør af', som udkommer torsdag og går bagom mange af de politiske kampe, Helle Thorning-Schmidt har taget i partiet.

Jeg tager ansvar for det hele

Helle Thorning-Schmidt, forhenværende statsminister, Socialdemokratiet

- Jeg traf en række beslutninger, som var utroligt kontroversielle. Og det gjorde også, at der i løbet af vores regeringstid, og også da jeg var formand, var dårlige målinger. Der var folk, der var uenige. Det var svært, forklarer Helle Thorning-Schmidt om den modstand, hun mødte internt i sit eget parti.

En af de sager, der særligt pressede hende, var sagen om frasalget af dele af det statsejede energiselskab Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Hendes skarpeste kritikere

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen hjalp i sin tid en ung Helle Thorning-Schmidt frem mod formandsposten i deres fælles parti, men nu blev han en af hendes skarpeste kritikere. I 2014 gik han direkte imod Socialdemokratiets planer ved offentligt at kalde salget en katastrofe.

I bogen beskriver Helle Thorning-Schmidt den voldsomme kritik, som også spredte sig internt i regeringen, som værende "hysterisk".

- Det er dybt arrogant af Helle, lød modsvaret onsdag fra Poul Nyrup Rasmussen i det politiske netmedie Altinget.

- De 200.000, der protesterede mod salget til Goldman Sachs, er ikke hysteriske, men ansvarlige samfundsborgere, der ville værne om vores fælles værdier, siger han og opfordrer til, at sagen om Dong skal undersøges til bunds.

Helle Thorning-Schmidt forsvarer dog fortsat den sag, der også endte med at få SF til at træde ud af regeringssamarbejdet.

- Dong-salget var absolut en rigtig beslutning. Jeg synes også, at Dongs videre skæbne, hvor det går rigtigt godt efter børsnoteringen, viser, at det var rigtigt at gøre. Men man kan være uenig. Det er bare min holdning til det, konkluderer hun i studiet hos vært Søren Lippert.

Opgør med en allieret

En anden beslutning, som har været med til at skabe problemer for Helle Thorning-Schmidt, var, at hendes tidligere trofaste højre hånd Henrik Sass Larsen ikke skulle have en ministerpost, da Socialdemokratiet sammen med de Radikale og SF dannede regering i 2011.

Beslutningen blev truffet, efter Politiets Efterretningstjeneste under et sikkerhedstjek var kommet med en anmærkning om, at Henrik Sass Larsen havde skrevet med et medlem af rockergruppen Bandidos efter en bytur i Køge.

Helle Thorning-Schmidt beskriver i bogen, at denne information var nødt til at få konsekvenser, fordi hun var usikker på, om det kunne afføde beskyldninger om, at han var "i lommen på et eller andet skummelt miljø". Derfor fravalgte hun Henrik Sass Larsen som minister, hvilket betød, at hun mistede en tæt allieret internt i partiet. Desuden beskrives det også, hvordan de to politikere langsomt havde "mistet tilliden til hinanden" i tiden op til regeringsdannelsen.

Beskrivelsen af forløbet i bogen har fået Henrik Sass Larsen til at lange kraftigt ud efter sin tidligere formand. I en skriftlig kommentar til BT siger han:

- Desværre underbygger også den her nye udmelding og bogen indtrykket af en partiformand, som efterlader en stor skuffelse i Socialdemokratiet for sin håndtering af ledelsesansvaret.

Tidligere formand fortryder ikke sit valg

Helle Thorning-Schmidt mener den dag i dag, at beslutningen var nødvendig.

- Henrik har lov til sine holdninger. Det eneste, jeg kan sige, er, at selvfølgelig skulle han have været med i regeringen. På grund af det, der skete i forhold til sms’erne og sikkerhedstjekket, traf jeg den beslutning.

- Fortryder du den?

- Det gør jeg faktisk ikke. Jeg syntes, det var en rigtig beslutning. Det var en svær beslutning. Jeg var rigtig ked af det, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Hun afviser dog, at hun skulle have mistet tilliden til Henrik Sass Larsen dengang.

Det var den rigtige beslutning ikke at give Henrik Sass Larsen en ministerpost i 2011, fastslår Helle Thorning-Schmidt. Video: Sissel Christine Søe

Helle Thorning-Schmidt har måttet forsvare sin politik og ledelsesstil over for flere store S-profiler gennem sin tid i dansk politik. Ritt Bjerregaard og Mogens Lykketoft har også været blandt hendes kritikere, selvom de har samarbejdet tæt forinden.

- Det har lært mig, at jeg vil holde mig langt væk fra at kommentere på den politik, der foregår lige nu. For jeg syntes simpelthen ikke, det var hjælpsomt, at Ritt Bjerregaard, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen havde så mange stærke holdninger til, hvad vi gik og lavede. Det fik i hvert fald ikke socialdemokraterne til at se mere samlede ud, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.