Oppositionen: Støjberg skal stå til ansvar efter asyl-indrømmelse

Der må placeres et ansvar for ulovlighederne, lyder det fra oppositionen inden endnu et samråd med Inger Støjberg.

Der skal endnu et samråd til inden oppositionen kan erklære sig tilfreds med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forklaring i sagen om adskillelse asylpar, hvor den ene ægtefælle var mindreårig.

Der er nemlig fortsat sorte huller og modstridende udtalelser i ministerens forklaringer, mener oppositionen, der har stillet bunkevis af spørgsmål op til samrådet.

- Inger Støjberg er kommet med vidt forskellige forklaringer, stort set hver gang hun har åbnet munden. De strider simpelthen mod hinanden, siger Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Ændrede forklaring under andet samråd

Støjberg erkendte under samråd nummer to, at der blev handlet ulovligt efter instruksen om at adskille parrene. Indtil da havde hun fastholdt, at der hele tiden var blevet administreret efter reglerne.

Asylparrene fik ikke en individuel vurdering af deres sag eller mulighed for at komme til orde i en partshøring, før de blev adskilt, hvilket de har krav på. Derfor var praksissen ikke lovlig.

Men Støjberg pointerede, at der heller ikke før hendes instruks blev foretaget partshøringer. Hvis det er korrekt, kan den ulovlige praksis have foregået i flere år - også under tidligere ministre.

Ny forklaring frikender tidligere ministre

Inger Støjberg erkendte imidlertid i et svar til Folketinget, som både Politiken og Information omtalte tirsdag, at det var forkert, da hun påstod, at unge asylpar også var blevet tvangsadskilt i Mette Frederiksens tid som justitsminister.

Inger Støjberg skriver i svaret, at oplysningen beror på en misforståelse i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Hun uddyber ifølge Information ikke, hvad den misforståelse beror på.

- Vi bliver nødt til at kunne stole på, at vores ministre ikke går rundt og udsteder ordrer, som strider mod dansk lovgivning. Lovgivningen bliver vedtaget i Folketinget og ikke af tilfældige ministre, siger Johanne Schmidt-Nielsen efter indrømmelsen.

Radikale kræver placering af ansvar

Det er også Inger Støjbergs skiftende forklaringer, der får De Radikale til at presse på.

- Svarene hænger overhovedet ikke sammen. De stritter i hver sin retning, og alt det, ministeren siger, kan jo ikke være sandt og derfor er vi nødt til at have et samråd igen, siger partiets integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen understreger, at det handler om, at få klarhed over, hvorvidt det er Inger Støjbergs instruks, der er skyld i, at der er blevet administreret ulovligt, og at der bliver placeret et ansvar.

- Hvilke konsekvenser skal det have, at der blev udstedt en ulovlig instruks og gennemført en ulovlig praksis. Hvem har ansvaret for det, og hvorfor blev det ikke stoppet før? siger Sofie Carsten Nielsen.

- Vi er nødt til at få blotlagt, hvad der er ministerens rigtige forklaring. Hvilken af dem fastholder hun? For den ændrer sig hele tiden. Og så må hun drage konsekvenserne af det og tage ansvaret for det. Eller stille andre mennesker til ansvar, hvis hun mener, at det er andre end hende selv, der har begået alle de fejl, der helt tydeligvis er begået i denne her sag.

Det er en samlet opposition, der har indkaldt Inger Støjberg til samrådet, som finder sted onsdag klokken 10.