Politik

DF: Værnepligtige skal kunne genindkaldes og mobiliseres

Langt flere skal uddannes til militære opgaver som værnepligtige, mener DFs forsvarsordfører, Marie Krarup.

Flere danskere skal i trøjen som værnepligtige end nu 4200. De skal uddannes mere end fire måneder - hvad enten de skal bevogte eller kæmpe.

Det siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, om et nyt forsvarsudspil fra regeringen.

- Vi ønsker flere værnepligtige. Vi ønsker en længere værnepligtstid. Og vi ønsker, at de værnepligtige bliver brugt, så det giver militær mening, siger Marie Krarup.

Værnepligten skal forlænges

Onsdag fremlægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) regeringens udspil.

Marie Krarup så gerne dobbelt så mange værnepligtige. Men det vigtigste er, at værnepligten ikke blot anvendes til at rekruttere soldater. De indkaldte skal uddannes i et militært håndværk, mener hun.

- Der er forskellige specialer i forsvaret. Man siger, at det tager 5 måneder at uddanne en bevogtningssoldat. Det tager 8-12 måneder at uddanne en kampsoldat i forskellige specialer, siger DF's forsvarsordfører.

Hjemsendte skal kunne mobiliseres

Regeringen vil i udspillet ifølge TV 2 og DR Nyheder indkalde 500 ekstra værnepligtige. Men når de værnepligtige hjemsendes, skal de hjemsendes i enheder, som kan genindkaldes og mobiliseres, siger Marie Krarup.

- Der er uro og konflikter med mellemrum. Derfor skal man altid have et stærkt forsvar. Det har været et svigt de seneste år. Det skal vi simpelt hen have bragt i orden, mener hun.

På længere sigt er det målsætningen, at Danmark skal bruge to procent af bnp på forsvaret. Det ønsker USA, og det er en målsætning, som Nato-landene enedes om i 2014 ved Natos topmøde i Wales, påpeger Marie Krarup.

- Det bør være det langsigtede mål, som vi har sagt ja til. Men jeg har ingen forventning om, at vi kan nå det i denne forligsperiode. Det vil nok være at sætte barren for højt, mener Marie Krarup.

- Men vi skal nå en del af vejen i dette forlig.