Politik

Tørklædeforbud ligner umulig mission for DF

Dansk Folkepartis Martin Henriksen mener ikke, at børn kan overskue, "hvilket markant, politisk og religiøst symbol et tørklæde rent faktisk er".

Socialdemokratiet kommer ikke til at støtte Dansk Folkepartis ønske om et tørklædeforbud blandt børn i folkeskolen.

Det siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

- Tørklæder har ikke samme undertrykkende effekt som burka. Derfor tænker vi, at forbud mod tørklæder er at gå for langt.

- Men vi vil gerne være med til at diskutere, hvordan vi får færre religiøse symboler i det offentlige rum - herunder tørklæder, skriver Dan Jørgensen i en sms.

Han har ikke mulighed for at stille op til interview, men tilføjer:

- Skolen er vigtig i denne sammenhæng. Her skal børn lære, at de har et frit valg.

- Piger skal frit kunne fravælge tørklæder. Det er en af grundene til, at vi har foreslået et opgør med de muslimske friskoler.

Vil lukke muslimske friskoler

Socialdemokratiet vil lukke friskoler, der har en andel af elever med udenlandsk baggrund på over 50 procent. Det er med henblik på at lukke muslimske friskoler.

DF kunne i sidste uge konstatere, at regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance samt Socialdemokratiet meddelte, at de stemmer for et burkaforbud - eller maskeringsforbud, som det officielt kaldes.

Dermed var fjerde gang lykkens gang for DF med et burkaforbud. Tre gange tidligere havde DF forsøgt sig, men det var altså først efter et beslutningsforslag i sidste uge, at et flertal kom på plads.

Venstre har udtalt, at man ikke går ind for et tørklædeforbud. Det samme har regeringspartnerne fra De Konservative og Liberal Alliance.

Martin Henriksen medgiver, at det kan tage noget tid at overbevise de andre partier om et tørklædeforbud. Men han konstaterer, at de rykkede sig til sidst i burkadebatten.

LA var eksempelvis længe stor modstander af burkaforbuddet. Fredag vendte partiet dog lige pludselig på en tallerken, så VLAK-regeringen havde en fælles linje på spørgsmålet.

"Markant, politisk og religiøst symbol"

K var hele tiden for, mens Venstre først i sidste uge blev enige internt om at støtte et burkaforbud.

- Jeg tror og håber på, at der er politikere fra andre partier, som godt kan se pointen i det, vi foreslår fra DF's side.

- Vi er uenige om, hvorvidt vi skal forbyde tørklæder for offentligt ansatte. Det vil DF også gerne.

- Men jeg håber, at når vi taler om børn og små piger, så kan de andre se, at dette faktisk er ment som en beskyttelse af dem, siger Martin Henriksen.

Han mener ikke, at børn kan overskue, "hvilket markant, politisk og religiøst symbol et tørklæde rent faktisk er".