Politik

Regeringen vil lade dig slippe billigere i skat for at udleje bolig og bil – på én betingelse

Regeringen har fremlagt en række forslag, der skal fremme deleøkonomiske tjenester.

Mulighed for at tjene 12.000 kroner ekstra skattefrit om året.

Det kan danskere, der lejer deres hus, lejlighed eller sommerhus ud gennem tjenester som Airbnb se frem til, hvis det står til regeringen.

Nu er fradraget på 24.000 kroner årligt, men det bør i fremtiden hæves til 36.000 kroner, mener regeringen. Tiltaget er blot et af en lang række, som regeringen mandag har fremlagt for at fremme deleøkonomien i Danmark.

Indtægter skal indberettes

Vidt forskellige nye idéer og tjenester - eksempelvis Uber og Airbnb - går tilsammen under betegnelsen deleøkonomi. Den slags tjenester kan sikre nye jobs og vækst, mener regeringen.

Men samtidig udfordrer mange af tjenesterne også den måde, der bliver opkrævet skat. I realiteten har mange brugere af deleøkonomiske tjenester indtil nu ikke indberettet indtægterne til skat – og det har tjenesterne heller ikke. Derfor skal regeringens plan også sikre, at skattebetalingen ved brug af deleøkonomiske tjenester bliver mere effektiv.

Forhøjelsen af fradraget for udlejning af boliger til 36.000 kroner er eksempelvis betinget af, at skatteyderen benytter en tjeneste, der indberetter brugernes fulde indtægter til skattemyndighederne. I den forbindelse oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V), at han er i dialog med Airbnb, som har tilkendegivet, at de gerne vil indberette skatteoplysninger efter de nye regler.

- Det, jeg har forstået på Airbnb, er, at hvis det forslag, regeringen har lagt frem, bliver vedtaget i Folketinget, så vil Airbnb indberette de indtægter. Og det ville være fantastisk, hvis vi som det første land i verden kunne få Airbnb til at lave sådan en frivillig aftale, siger Karsten Lauritzen.

Regeringen lægger desuden op til, at der skal være et loft over, hvor ofte du må udleje din bolig: 90 dage om året. En grænse, den enkelte kommune godt kan beslutte sig for at hæve, men ikke sænke.

Borgmester bekymret

Airbnb har i omegnen af 31.000 udlejere i Danmark, mange af dem i København. Her er overborgmester Frank Jensen (S) bekymret for, hvad de nye regler vil få af betydning.

- Boliger skal først og fremmest være for mennesker og ikke indgå i en udlejningscyklus, der tager boliger af markedet for de mennesker, som har brug for en bolig, siger Frank Jensen til DR.

- Mange københavnere er bekymrede for, hvad boligerne kommer til at koste i byen. Og der ved man, at hvis man giver et skattemæssigt bundfradrag på 36.000 kroner og sætter et loft på 90 dage, så vil det være med til at presse priserne på boliger op, siger han.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) afviser dog bekymringen:

- 90 dage er stadig en lille del af året. Langt de fleste dage skal man stadig bo i sin bolig. Og så bliver reglerne samtidig nemmere at håndhæve for kommunerne. Københavns Kommune har tidligere klaget over, at det var umuligt at håndhæve reglerne, som de er i dag.

Biludlejning

Også danskere, der udlejer biler eller både, kan se frem til et fradrag. Helt konkret foreslår regeringen, at det skal være på 5000 kroner årligt. Også dette fradrag betinges af, at skatteyderen benytter en tjeneste, der indberetter brugernes fulde indtægter til skattemyndighederne. I dag er det blandt andet gennem tjenester som GoMore og Snappcar, at danskere kan leje deres biler ud.

Skattemyndighederne har desuden indledt et samarbejde med den populære betalingstjeneste Mobilepay for at få flere til at betale skat, når de køber og lejer af hinanden.

Du kan se hele regeringens udspil om deleøkonomi her.