BLOG: Skrækhistorier fra sygehuse bør få alarmklokkerne til at ringe

BLOG: Vi kan ikke leve med de historier, der bliver fortalt af ansatte på sygehusene. Det er på tide at sørge for, at de kan behandle patienterne med

Det er på tide at sørge for, at de kan behandle patienterne med ro i maven.

Der er grund til at tage det meget alvorligt, når de ansatte på vores sygehuse melder om så kritisable arbejdsforhold, som i denne uge fremgik af en artikel i Avisen Danmark.

Ansatte fortalte, at de gik grædende hjem fra arbejde på grund af tidspres, og at de af samme årsag ikke kan undgå at lave fejl.

At de glemmer at notere informationer i patienternes journaler.

At læger frygter, at de har overset noget vigtigt. 

At de ansatte ofte ikke har tid til at spise, og at de bliver nødt til at løbe fra stue til stue for at nå deres opgaver.

Og at de på grund af travlheden går på kompromis med sikkerheden, når de flytter patienter.

Historierne kommer fra flere forskellige sygehuse og fremgår af avisens aktindsigt i tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet.

Det er dybt bekymrende, og det skriger på politisk handling. Det skal være slut med at tro, at vi kan kræve resultater uden at levere ordentlige rammer for læger, sygeplejersker, portører, Sosu-assistenter og alle de andre ansatte på sygehusene.

Frontberetningerne viser helt tydeligt, at de ansatte samvittighedsfuldt knokler for at nå det hele, og at de er villige til at gå urimeligt langt for at sikre en ordentlig behandling af patienterne. Men noget er skævt. Og det åbenlyse problem er jo, at skruen er blevet strammet for meget. 

Det lykkedes heldigvis efter et langt og vedholdende pres at få afskaffet produktivitetskravet, som i årevis har tvunget de ansatte til at nå mere og mere for de samme penge. Men det betyder jo bare, at vi har fået sat en prop i. Ikke at vi har gjort noget for at give sygehusene et tiltrængt løft. 

De nye beretninger taler sit tydelige sprog. Der skal mere til. Vi skal kæmpe for flere midler og samtidig arbejde for bedre prioriteringer på sundhedsområdet. Vi kan ikke være andet bekendt overfor hverken patienter eller ansatte.

Og vi er jo i den heldige situation, at der er penge til at gøre noget ved problemet. Men det kræver, at vi tvinger regeringen til at droppe planerne om skattelettelser. I stedet bør vi skabe ro og tryghed om sygehusene.

SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen kalder nu ministeren i samråd i sagen. Vi er nemlig nødt til at finde ud af, om regeringen har en plan for at gøre noget ved situationen, eller om den kun bekymrer sig om, at de bedst stillede skal kunne slippe billigere i skat.