Politik

Tidligere Venstre-minister går mod partilinjen i sag om burkaforbud

Ifølge Eva Kjer Hansen har "religiøse fanatikere" fået held med at ændre grundlæggende værdier i det danske samfund. Det er hun ked af.

- Det er et samlet Venstre, som står bag det her.

Sådan lød det fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, da han fredag formiddag fortalte, at Venstre støtter et maskeringsforbud, der vil forbyde "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum".

Nu viser det sig dog, at tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er lodret imod forslaget, der blandt andet vil ramme de muslimske klædedragter burka og niqab.

- Jeg har meddelt gruppen, at jeg tager forbehold og ikke støtter et maskeringsforbud, siger Eva Kjer Hansen til TV 2.

Hun tilføjer:

- Jeg er stærkt imod burkaer, og jeg synes, det er noget af det mest kvindefjendske, der findes. Men jeg mener ikke, det er den rigtige måde at gribe problemstillingen an på. Og jeg er rigtig ked af, at religiøse fanatikere får os til at ændre på nogle af de grundlæggende værdier i det danske samfund. For mig rammer det her dybt i min Venstre-sjæl.

For vidtrækkende

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen understreger, at forbuddet ikke handler om religion, og at det også er rettet mod eksempelvis hooligans og medlemmer af Ku Klux Klan.

Til fodbold er det dog i forvejen ulovligt at maskere sig, mens Ku Klux Klan ikke er repræsenteret i Danmark.

- Det handler ikke om religiøse beklædningsgenstande. Selvfølgelig vil burka og niqab være omfattet al den stund, at nogle betragter dem som værende religiøse. Men det betyder ikke, at vi forbyder tørklæder, turban, kalotter, kors eller noget som helst andet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Eva Kjer Hansen, hvad er din opfattelse af det her forbud?

- Som jeg forstår regeringsinitiativet, vil det blive et generelt maskeringsforbud. Jeg ser bare, at det er fyldt med massevis af problemer, og jeg er meget bekymret over konsekvenserne af det, siger Eva Kjer Hansen og tilføjer:

- Reelt vil det jo betyde, at man ikke længere kan færdes i burkaer i Danmark, siger Eva Kjer Hansen, der vil se nærmere på lovforslaget, når det kommer.

Hvad skal der til, for at du kan komme til at støtte det?

- Det kan jeg ikke se, at jeg kan. For mig er det så vidtrækkende. I Danmark skal folk selv have lov til at bestemme, hvad for noget tøj de går i. Jeg synes ikke, vi skal til at lovgive omkring det, siger Eva Kjer Hansen og tilføjer, at der efter hendes opfattelse ikke er andre i gruppen, der går imod.

Ellemann-Jensen: En tanketorsk

TV 2 har spurgt Jakob Ellemann-Jensen, hvorfor han sagde, at et samlet Venstre stod bag beslutningen.

- Det var simpelthen en fortalelse og en tanketorsk, for det havde jeg ikke bidt mærke i på samme måde. Det fik jeg sagt forkert, og det beklager jeg.

Gruppeformand Søren Gade har tidligere på ugen udtalt til Ritzau, at Venstre-medlemmerne ikke vil blive stillet frit i en kommende afstemning. Alligevel ser Jakob Ellemann-Jensen ikke noget problem i Eva Kjer Hansens beslutning.

- Vi har alle sammen nogle røde linjer rundt omkring, hvor der er noget, vi ikke mener kan forsvares, og det synes jeg, man skal have lov til. Der er også nogle ting, som jeg kunne forestille mig ikke at være med til, og det synes jeg er fair nok. Vi er bundet af vores samvittighed og har hver vores tolerancetærskel.

Kritiker bakker nu op

Foruden Eva Kjer Hansen har blandt andre indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen også været imod et burkaforbud. 

Han har frygtet, at et forbud vil være kontraproduktivt, og at det vil få flere kvinder til at blive hjemme. Men efter gruppemødet fredag formiddag bakker han nu op om beslutningen.

- Vi har et dilemma. På den ene side er det uliberalt og udansk at blande sig i, hvad folk har på. På den anden side må man heller ikke gå nøgen ned ad Strøget, så det er et sammenstød mellem forskellige hensyn, siger Jan E. Jørgensen.

Flertal på plads

Internt i VLAK-regeringen har der også været uenighed. Det Konservative Folkeparti støtter et forbud, mens Liberal Alliance har været imod. Partileder Anders Samuelsen skriver dog fredag formiddag på Facebook, at Liberal Alliance formentlig vil stemme for.

Dansk Folkeparti, der længe har argumenteret for et burkaforbud, vil stemme for. Det samme gør Socialdemokratiet.

Det meddelte partiformand Mette Frederiksen torsdag aften, efter TV 2 erfarede, at Venstre ville bakke op.

Partiet havde ellers sagt, at det ville afvente regeringens beslutning.

- Vores holdning er klar. Vi er imod dem. Det er kvindeundertrykkelse, og derfor er vi fra Socialdemokratiets side også klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til for at sikre et Danmark, hvor der ikke er burkaer, sagde partiformand Mette Frederiksen, der ellers tidligere har været imod et forbud.

Som justitsminister udtalte hun i 2014, at det var at skyde gråspurve med kanoner.

- Efter min mening er det helt ude af proportioner at begynde at lovgive om det. Det er trods alt et meget lille problem, og brugen af burka er ikke særlig udbredt i Danmark, sagde Mette Frederiksen den 21. november 2014 til BT.

Der er ikke præcise tal for, hvor mange der går i burka eller niqab i Danmark. Skøn fra en otte år gammel rapport siger mellem 100 og 200 personer.

Forslaget ventes til afstemning i Folketinget i løbet af efteråret. Partierne skal nu forhandle om strafferammen.

. Video: Morten Nielsen