Politik

Flertal tegner sig - Socialdemokratiet klar til at støtte burka-forbud

I 2014 var Mette Frederiksen som justitsminister imod et forbud. Nu vil Socialdemokratiet stemme ja.

Folketingets største parti, Socialdemokratiet, er nu også klar til at støtte et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil forbyde "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum". Forslaget vil blandt andet ramme de muslimske klædedragter burka og niqab.

Det sagde partiformand Mette Frederiksen i Folketinget sent torsdag aften, efter TV 2 erfarede, at Venstres ledelse på et gruppemøde fredag klokken ni vil anbefale folketingsgruppen at støtte DF-forslaget.

- Vores holdning er klar. Vi er imod dem. Det er kvindeundertrykkelse, og derfor er vi fra Socialdemokratiets side også klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til for at sikre et Danmark, hvor der ikke er burkaer, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Det er ikke så svært at stemme for et forbud. Det svære er jo at finde en måde at gøre det på, som ikke bare bliver et symbolsk slag i luften, men som faktisk løser de problemer, der er. For der er nogle dilemmaer. Ikke mindst i forhold til, hvordan et sådan forbud skal håndhæves.

Det har længe stået uklart, om Socialdemokratiet ville støtte et forbud mod ”maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum”, som Dansk Folkeparti ønsker.

Tidligere på ugen sagde det store oppositionsparti, at det ville afvente regeringens træk, men så længe skulle der ikke gå.

Efter min mening er det helt ude af proportioner at begynde at lovgive om det

Mette Frederiksen i 2014

Venstres ledelse ønsker forbud

Det Konservative Folkeparti ønsker et forbud, mens Liberal Alliance længe har været imod. Partileder Anders Samuelsen skriver dog fredag formiddag på Facebook, at Liberal Alliance formentlig vil stemme for.

Venstre har længe været uafklaret, men med nyheden om indstillingen fra partiets ledelse samt meldingen fra Liberal Alliance tyder meget på, at der er et klart flertal.

Uenighederne i Venstre har imidlertid været store den seneste tid, hvor folketingsgruppen har været splittet. Læs mere om det her.

På Folketingets talerstol torsdag aften kommenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke TV 2s oplysninger om indstillingen fra Venstres ledelse, men sagde i stedet, at der fortsat er intern diskussion i regeringen.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, skyldes uenighederne i Venstre partiets liberale grundholdning.

- Man har svært ved som liberal - der jo mener, at mennesker selv skal bestemme, eksempelvis hvordan de går klædt - fra politisk hold at bestemme, at man ikke må gå med en sort burka over hovedet. Derfor er det vanskeligt for Venstre.

. Video: Morten Nielsen

Mette Frederiksen har tidligere været imod

Tidligere på ugen meldte Socialdemokratiets udviklingsordfører, forhenværende fødevareminister Mette Gjerskov, ud, at hun er imod burkaer, men at hun ikke vil stemme for et forbud mod at bære religiøs påklædning.

- Jeg mener helt grundlæggende, at der er en grænse for, hvad vi kan lovgive om. Det vil der være forskellige eksempler på. Men et af eksemplerne er, at vi kan simpelthen ikke lovgive om tøj, sagde Mette Gjerskov til Ritzau.

Hendes nuværende partiformand, Mette Frederiksen, var som justitsminister i 2014 enig i, at et forbud var den forkerte vej at gå.

Til BT sagde hun, at det ville være at skyde gråspurve med kanoner.

- Efter min mening er det helt ude af proportioner at begynde at lovgive om det. Det er trods alt et meget lille problem, og brugen af burka er ikke særlig udbredt i Danmark, sagde Mette Frederiksen den 21. november 2014 til BT.

Der er ikke præcise tal for, hvor mange der går i burka eller niqab i Danmark. Skøn fra en otte år gammel rapport siger mellem 100 og 200 personer.