Politik

Flertal klar til at forbyde maskering og heldækkende beklædning

Med Venstres støtte tegner der sig nu et klart flertal for et forbud mod burka. Trods modstand vil Liberal Alliance formentlig også stemme for.

De interne uenigheder har været store, men nu har Venstres Folketingsgruppe besluttet sig.

Partiet støtter et maskeringsforbud, der vil forbyde "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum". Det vil blandt andet ramme de muslimske klædedragter burka og niqab.

Det meddeler politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen efter et gruppemøde fredag formiddag, hvor partiets ledelse har anbefalet gruppen at støtte forbuddet. 

- Vi mener ikke, det er rimeligt, at man skjuler sig i det offentlige rum, siger Jakob Ellemann-Jensen og tilføjer:

- Så det maskeringsforbud, der kommer nu, bakker vi op.

Han understreger, at forbuddet ikke handler om religion, og at det også er rettet mod eksempelvis hooligans og medlemmer af Ku Klux Klan. Til fodbold er det dog i forvejen ulovligt at maskere sig, mens Ku Klux Klan ikke er repræsenteret i Danmark.

- Det handler ikke om religiøse beklædningsgenstande. Selvfølgelig vil burka og niqab være omfattet al den stund, at nogle betragter dem som værende religiøse. Men det betyder ikke, at vi forbyder tørklæder, turban, kalotter, kors eller noget som helst andet.

Dyb splittelse

Venstres folketingsgruppe har forud for beslutningen været dybt splittet.

Tilhængerne af et forbud er blandt andre udlændingeminister Inger Støjberg og udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, mens folk som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen har været imod. Læs mere om splittelsen her.

Jan E. Jørgensen har frygtet, at et forbud vil være kontraproduktivt, og at det vil få flere kvinder til at blive hjemme. Men efter gruppemødet fredag formiddag bakker han nu op om beslutningen.

- Vi har et dilemma. På den ene side er det uliberalt og udansk at blande sig i, hvad folk har på. På den anden side må man heller ikke gå nøgen ned ad Strøget, så det er sammenstød mellem forskellige hensyn, siger Jan E. Jørgensen.

Gruppeformand Jakob Ellemann-Jensen tror ikke, at flere kvinder vil blive hjemme på grund af et forbud.

- Så er alternativet, at manden selv skal gå ned og handle. Tror du selv, det kommer til at ske?

Beslutningen fra Venstres folketingsgruppe lader til at være i tråd med deres vælgeres holdning til spørgsmålet.

En Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken viste torsdag aften, at 66 procent af Venstre-vælgerne støtter et forbud, mens kun 17 procent er imod.

Flertal på plads

Internt i VLAK-regeringen har der også været uenighed. Det Konservative Folkeparti støtter et forbud, mens Liberal Alliance har været imod. Partileder Anders Samuelsen skriver dog fredag formiddag på Facebook, at Liberal Alliance formentlig vil stemme for.

Efter Venstres beslutning og meldingen fra Anders Samuelsen tegner der sig et klart flertal, for efter TV 2 torsdag aften erfarede indstillingen fra Venstres ledelse, meldte Socialdemokratiet sin støtte.

Partiet havde ellers sagt, at det ville afvente regeringens beslutning.

- Vores holdning er klar. Vi er imod dem. Det er kvindeundertrykkelse, og derfor er vi fra Socialdemokratiets side også klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til for at sikre et Danmark, hvor der ikke er burkaer, sagde partiformand Mette Frederiksen torsdag aften.

Mette F har tidligere været imod

Der er ikke præcise tal for, hvor mange der går i burka eller niqab i Danmark. Skøn fra en otte år gammel rapport siger mellem 100 og 200 personer.

Tidligere har Mette Frederiksen været imod et forbud. Som justitsminister udtalte hun i 2014, at det var at skyde gråspurve med kanoner.

- Efter min mening er det helt ude af proportioner at begynde at lovgive om det. Det er trods alt et meget lille problem, og brugen af burka er ikke særlig udbredt i Danmark, sagde Mette Frederiksen den 21. november 2014 til BT.

Tidligere på ugen meldte Socialdemokratiets udviklingsordfører, forhenværende fødevareminister Mette Gjerskov, ud, at hun er imod burkaer, men at hun ikke vil stemme for et forbud mod at bære religiøs påklædning.

- Jeg mener helt grundlæggende, at der er en grænse for, hvad vi kan lovgive om. Det vil der være forskellige eksempler på. Men et af eksemplerne er, at vi simpelthen ikke kan lovgive om tøj, sagde Mette Gjerskov til Ritzau.

Forslaget ventes fremlagt i løbet af den kommende tid. Partierne skal forhandle om strafferammen.

. Video: Morten Nielsen