Politik

TV 2 erfarer: Venstres ledelse er klar til at støtte burkaforbud

Fredag vil partiets ledelse fremlægge deres indstilling på partiets gruppemøde.

Venstres gruppeledelse vil støtte et forbud mod burkaer.

Det erfarer TV 2.

- Man er klar med en indstilling fra Venstres ledelse, om at man vil forbyde burkaer. Det bliver indstillingen fra Venstres gruppeledelse på gruppemødet fredag formiddag, siger Anders Langballe, som er politisk redaktør på TV 2.

Dansk Folkeparti foreslog sidste år et forbud mod burkaer. Dengang hed det, at en overtrædelse burde sanktioneres med en bøde og eventuelt "et pligtmæssigt kursus" i danske værdier.

Tirsdag var partiet klar med et nyt burkaforslag. Dansk Folkepartis forslag lyder, at det skal være strafbart at bære "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum".

Spørgsmålet, om det skal forbydes ved lov at bære heldækkende beklædning som for eksempel de muslimske heldragter burka og niqab, har de seneste dage skabt splid i regeringens største parti Venstre.

Ifølge Anders Langballe skyldes det partiets liberale grundholdning.

- Man har svært ved som liberal - der jo mener, at mennesker selv skal bestemme, eksempelvis hvordan de går klædt - fra politisk hold at bestemme, at man ikke må gå med en sort burka over hovedet. Derfor er det vanskeligt for Venstre.

Flertal for forslag i Venstres ledelse

I regeringspartiets folketingsgruppe har uenigheden om spørgsmålet også været udtalt.

Tilhængerne af et forbud er blandt andet partiets udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, retsordfører Preben Bang Henriksen, miljøordfører Erling Bonnesen, kulturordfører Britt Bager, energiordfører Thomas Danielsen og Mads Fuglede, der for nyligt fik plads i Venstres gruppe, efter at Jakob Engel-Schmidt forlod Folketinget.

Derudover har også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og boligordfører Hans Christian Schmidt talt åbent for et forbud.

Så vidt jeg hører, er flertallet for beslutningen klart og på plads i Venstres gruppe

Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2

I modsatte grøft er partiets innovationsordfører Eva Kjer Hansen, børne- og undervisningsordfører Anni Matthiesen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen, finansordfører Jacob Jensen og forhenværende kulturminister Bertel Haarder, der har meddelt, at de er imod et forbud.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke offentligt taget stilling til forslaget.

Nu tyder alt på enighed i Venstres ledelse, forklarer Anders Langballe.

- Så vidt jeg hører, er flertallet for beslutningen klart og på plads i Venstres gruppe.

En Megafon-måling, foretaget for TV 2 og Politiken, viser, at et klart flertal af Venstres vælgere ønsker et forbud.

Det ligger endnu ikke fast, hvornår forslaget skal til afstemning i folketingssalen. 

Afstemning

Skal burka og niqab forbydes?