Politik

Venstre dybt splittet om burkaforbud – nu skal de snart beslutte sig

I dag fremsætter DF forslag om at forbyde burkaer. I regeringspartiet Venstre er der dyb uenighed.

Skal det forbydes ved lov at bære heldækkende beklædning som for eksempel de muslimske heldragter burka og niqab?

Det spørgsmål skal Folketingets 179 politikere inden længe tage stilling til, når et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti skal behandles på Christiansborg.

Og spørgsmålet skaber især splid i regeringens største parti Venstre. TV 2 har de seneste dage været i kontakt med størstedelen af partiets folketingsgruppe, og uenigheden er udtalt.

Tilhængerne af et forbud er blandt andet partiets udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, retsordfører Preben Bang Henriksen, miljøordfører Erling Bonnesen, kulturordfører Britt Bager, energiordfører Thomas Danielsen og Mads Fuglede, der for nyligt fik plads i Venstres gruppe, efter at Jakob Engel-Schmidt forlod Folketinget.

- Vi har nogle frihedsidealer her i landet, der ikke er i overensstemmelse med social kontrol. Hvis vi vil fastholde de værdier, skal vi forbyde både burka og niqab. Jeg tvivler på, at der er nogle, der står op om morgenen og tænker, at de gerne vil have burka på i dag. Det gør de kun, fordi de er underlagt social kontrol af deres ægtemænd, siger Mads Fuglede.

- Burkaer er kvindeundertrykkende, og derfor ser jeg også et forbud som en del af værdikampen. Kommer man til Danmark, bør man leve efter vores normer og værdier, siger Erling Bonnesen.

Derudover har også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og boligordfører Hans Christian Schmidt talt åbent for et forbud.

Strider imod grundlæggende rettigheder

En omtrent lige så stor del af Venstres folketingsgruppe erklærer sig åbent modstandere af et forbud. Blandt dem er innovationsordfører Eva Kjer Hansen.

- Jeg er imod burkaer, og imod burkaforbud. Et forbud strider imod vores grundlæggende frihedsrettigheder og den tolerance, vi skal udstråle overfor hinanden. Vi skal hellere være mere konsekvente og kræve, at vi kan se folks ansigt ved lægen og når de viser deres buskort til chaufføren. Vi skal ikke begynde at lovgive om påklædning, og vi skal heller ikke forbyde religiøse symboler, siger hun.

Partiets børne- og undervisningsordfører Anni Matthiesen siger:

- Det er så nemt at sige, at det her er kvindeundertrykkende, men hvad nu hvis, vi får lavet noget, der er endnu værre for de her kvinder?

Også uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen, finansordfører Jacob Jensen og forhenværende kulturminister Bertel Haarder har meddelt, at de er imod et forbud.

Løser ikke problemerne

En del af partiets gruppe har endnu ikke fortalt åbent, hvad de mener. Heriblandt – og vigtigst af alle – statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det tætteste han er kommet på at udtrykke sin holdning til forslaget, var en udtalelse til TV 2 fredag i sidste uge.

- Der kører en burkadiskussion, og den hilser jeg velkommen. Men det er jo et symbol på et underliggende problem, og selv hvis vi forbød burkaer i morgen, ville vi ikke have løst udfordringerne med vores modkulturer og parallelsamfund. Så der er brug for, at vi tænker os ordentligt om og får lavet et sammentænkt og helt bud på, hvordan vi bekæmper, at der bliver slået huller i vores Danmarkskort, lød det i den forbindelse fra Løkke, der fortsatte:

- Det, tror jeg, er en bedre måde at gøre det på, end sådan at springe fra burka den ene dag til badeforhæng den anden og frikadeller i daginstitutioner den tredje. Vi har brug for et sammentænkt og gennemtænkt bud, så vi får noget der virker, og som ikke kun er symbolsk.

LA og K uenige

Dansk Folkepartis beslutningsforslag, der lægger op til at gøre det strafbart at bære ”maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum” fremsættes formelt i Folketinget i dag, onsdag. Det ligger endnu ikke fast, hvornår forslaget skal til afstemning i folketingssalen, men inden det sker, skal Venstre med Løkke i spidsen altså have truffet en fælles beslutning.

Flere Venstre-kilder udtrykker en forventning om, at man internt i folketingsgruppen når frem til en afklaring inden partiets landsmøde næste weekend.

For statsministeren kompliceres sagen dog yderligere af, at der blandt de øvrige regeringspartier også er delte meninger. Konservative støtter åbent et forbud, mens Liberal Alliance er imod.

Socialdemokratiet har ikke afgjort, hvor de står i sagen.

Afstemning

Skal burka og niqab forbydes?