Politik

Regeringen og DF skrotter udskældt sparekrav til sygehusene

Røde partier, fagbevægelsen og landets regioner har i årevis kritiseret system, der betød at sygehuspersonalet skulle løbe hurtigere år for år.

Landets sygehuse skal alligevel ikke leve op til det omstridte produktivitetskrav på to procent næste år.

Regeringen og Dansk Folkeparti er onsdag eftermiddag nået til enighed om at afskaffe kravet for 2018. Inden 2019 skal der udarbejdes et andet system for styring af udgifterne i sundhedssektoren i stedet.

Landets sygehuse har i årevis været underlagt produktivitetskravet, der har pålagt dem at "producere" to procent mere hvert år. Altså flere operationer, udredninger og andet - uden at få flere penge tilført. I år har kravet betydet, at regionerne - der har ansvaret for sygehusene - har skullet effektivisere for omkring 1,3 milliarder kroner.

- Produktivitetskravet har hjulpet til at sikre flere behandlinger, og med at få nedbragt ventelisterne. Venterlisterne var på 90 dage i gennemsnit, men er nu nede på 47 dage. Men der er også behov for at se på området med friske øjne, og se på hvad der skal gøres for at tilpasse det den situation, som sundhedsvæsnet er i nu, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Flertal krævede afskaffelse

Både Danske Regioner og ansatte på landets sygehuse har i årevis kritiseret kravet voldsomt. Det tvinger nemlig de ansatte til at løbe alt for stærkt og går ud over kvaliteten af behandlingen, har kritikken lydt.

Socialdemokratiet meldte tidligere på året ud, at de ønsker at sløjfe kravet, og dermed har der tegnet sig et flertal udenom regeringen. Dansk Folkeparti og resten af oppositionen er nemlig også modstandere af produktivitetskravet.

Men nu undgår regeringen at komme i mindretal i folketingssalen, fordi den har fundet frem til en fælles løsning med Dansk Folkeparti.

- Jeg er en rigtig glad formand for Dansk Folkeparti i dag. Krumtappen i vores sundhedsvæsen er vores ansatte. Hvis ikke de kan levere en helt optimal kvalitet i behandlingen, så har vi et problem. Og der må vi bare erkende, at det her sparekrav, der har været i en årrække, ikke virker som det skal længere. Og derfor skal det væk. Man skal finde en bedre måde at gøre det her på, siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.