Politik

Tusindvis af nye job til provinsen, men Løkke holder tæt til efter valget

Trods kritik fra flere sider fortsætter regeringen udflytningen af statslige arbejdspladser. Skat og Forsvaret kan komme i spil i næste runde.

I sin tale ved Folketingets åbning varsler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en ny stor udflytningsrunde, der skal bringe "flere tusinde" job til provinsen.

Udspillet bliver dog først præsenteret til december, og det er helt bevidst, vurderer TV 2s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen.

På den måde kan Venstre nemlig vente med at fremlægge detaljerne til efter kommunalvalget den 21. november.

- Belært af sagen om placeringen af den nye politiskole har man set, hvor sure folk kan blive i disse sager, og man ønsker ikke at skabe ballade i baglandet og intern kamp mellem Venstre-borgmestrene op til valget, siger Thomas Funding Therkildsen.

I forlængelse af det vil Venstre også forsøge at undgå, at udflytningen og placeringen af nye arbejdspladser skal skabe utilfredshed hos danskerne.

- Det er umuligt at gøre alle tilfredse, og selv dem, der får noget, synes ikke, at de får nok. Så man ønsker også at beskytte borgmestrene, der ikke får noget, så de ikke skal ud og forsvare sig over for vælgerne, siger Thomas Funding Therkildsen.

Fortsætter kampen om de jyske vælgere

Med dagens melding fra Lars Løkke Rasmussen lægger regeringen op til en markant udbygning af arbejdet med at udflytte statslige arbejdspladser.

Regeringen har siden 2015 været i gang med at udflytte 3900 arbejdspladser og har også tidligere varslet, at der vil komme endnu en udflytningsrunde.

Og nu slår statsministerens altså fast, at der bliver tale om flere tusinde arbejdspladser. Et klart signal til især de jyske vælgere.

- Udflytningsplanerne er i høj grad en fortsættelse af kampen om at vinde Jylland tilbage fra Dansk Folkeparti. Den landspolitiske tilbagegang smitter af, og Venstre ligger dårligt i målingerne, så de skal gøre, alt hvad de kan for at vinde frem igen, forklarer Thomas Funding Therkildsen.

Placering af Skat og Forsvaret kan skabe job

Da udspillet først præsenteres om et par måneder, er der heller ikke klarhed over hvilke arbejdspladser, der skal flyttes.

- Jeg ser en stribe forskellige muligheder. Men det lægger vi frem i vores forslag til december, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell har der været forlydender om, at flere store styrelser skulle være i spil, men når statsministeren nu taler om flere tusinde arbejdspladser, skal man formentlig kigge mod Skat og Forsvaret, forklarer han.

- Der bliver lavet en ny struktur i Skat. Frem for at have det hele samlet i en organisation bliver det nu splittet i op i syv enheder, hvor vi må regne med, at en del af dem vil blive flyttet ud i landet. Det en helt ny struktur, man laver på skattevæsenet, og det er rigtig mange arbejdspladser.

- Derudover arbejder Forsvaret med opstilling af en ny enhed, der skal kunne bruges operativt til at rykke ud og hjælpe NATO. Det vil blive en stor enhed med mange hundrede arbejdspladser, og her flytter man ikke arbejdspladser, men man vil opbygge en ny statslig enhed. Vi ved dog ikke hvorhenne, siger Hans Engell.

Løkke afviser kritik af udflytning

Regeringen oplyser, at der på nuværende tidspunkt er flyttet 2546 af de planlagte 3900 arbejdspladser.

Flere fagforeninger har kritiseret, at udflytningen betyder tab af faglighed, da mange erfarne medarbejdere ikke vil tage springet fra København til provinsen.

Men den opfattelse deler Lars Løkke Rasmussen ikke.

- Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært, nærmest umuligt, at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme, sagde statsministeren i sin åbningstale.

Ifølge Hans Engell har udflytningen været en succes forstået på den måde, at der har været bred politisk enighed til udflytningerne, da både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har bakket op om dem.

Men helt gnidningsfrit har det ikke været.

- For det er jo ikke det samme, som at alle medarbejderne synes, at det er alletiders idé. Det har givet masser af problemer for mange, og selvom mange er flyttet med, er der også en række enheder, hvor folk ikke er flyttet med, siger Hans Engell.

Regeringen har i forslaget til finansloven afsat 150 millioner kroner til udflytningen næste år.