Politik

Løkke varsler ny stor udflytningsrunde til provinsen

Den traditionsrige åbning af Folketinget havde både forudsigelige og knap så forudsigelige indslag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varsler en ny stor udflytningsrunde, der skal bringe "flere tusinde" job til provinsen.

Det afslørede statsministeren selv under sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Udspillet vil blive præsenteret i december, fastslår Løkke.

Nægtede at rejse sig for Dronningen

Der var som sædvanlig vind i håret, hatteklædte royale og et parti, som nægtede at rejse sig for Dronningen, under den traditionsrige åbning, der også kaldes 'demokratiets festdag'.

Selve åbningen begyndte med, at Folketingets længst siddende politiker, Venstres Bertel Haarder, talte, inden han gav ordet videre til Folketingets formand, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. 

Den tredje taler på stolen var statsminister Lars Løkke Rasmussen, som indledte med en scene fra Esbjerg Gymnasium "en blæsende dag i september", hvor han sammen med udenrigsministeren og justitsministeren var på besøg. 

Traditionen tro ankom dronning Margrethe som den sidste kongelige til åbningen af folketinget. Video: Marie Jensen

Demonstrant afbrød Løkkes tale

Men så nåede han heller ikke meget længere, før formanden Pia Kjærsgaard afbrød talen med henvisning til, at en demonstrant smed papirer ned i salen fra tilskuerpladserne.

- Vi stopper lige. Beklager. Utilstedeligt, men vi må lige holde, sagde hun.

Den unge kvindelige demonstrant, som var iført en hvid t-shirt med påskriften "Åbn grænserne. Stop hetzen", havde placeret sig ved siden af et af Folketingets kameraer og havde smidt papirerne ud over det. Hun blev efterfølgende eskorteret ud af salen af Folketingets vagter.

Få sekunder efter fortsatte statsministeren uforstyrret sin tale med ordene:

- Tak for det. De unge, der var i Esbjerg, de havde mod på livet.

Fortsættelsen af talen, der både henviste til de unge i Esbjerg og demonstranten, vakte latter blandt folketingsmedlemmerne i salen.

I det hele taget anslog statsministeren en optimistisk tone:

- Det går godt i Danmark. Der er grund til optimisme. Nu skal vi have alle med ind i en lysere fremtid.

Vil udflytte "flere tusinde" arbejdspladser

Med den nye udflytningsrunde lægger regeringen op til en markant udbygning af arbejdet med at udflytte statslige arbejdspladser.

Regeringen har siden 2015 været i gang med at udflytte 3900 arbejdspladser. Den seneste status er, fortæller statsministeren, at mere end 2500 af de 3900 job er flyttet. Det samme er 23 institutioner. Og mere end 25 byer har fået nye statslige arbejdspladser.

Regeringen har tidligere varslet, at der vil komme endnu en udflytningsrunde. Men det er første gang, regeringen fortæller, at det bliver "flere tusinde" arbejdspladser - og at udspillet bliver præsenteret i december.

Kritik fra fagforeninger

Flere fagforeninger har kritiseret, at udflytningen betyder tab af faglighed. Mange erfarne medarbejdere vil nemlig ikke tage springet fra København til provinsen, lyder kritikken.

Men den opfattelse deler Løkke ikke.

- Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært, nærmest umuligt, at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme, sagde Lars Løkke og henviste til konkrete oplevelser fra besøg på nogle af de udflyttede arbejdspladser:

- I august besøgte jeg Civilstyrelsen og Nævnenes Hus i Viborg. Jeg talte med en ung mand, der havde valgt at tage turen frem og tilbage fra København, mens han så tiden an. Andre havde taget springet og var flyttet med familien. Og andre pendlede for eksempel fra Aalborg.

- I Viborg er det lykkedes at skabe et attraktivt juridisk miljø. Til glæde for de mennesker, der får nye jobmuligheder. De borgere, der får myndighederne tættere på. Den by, der får nye arbejdspladser.

Lover at fortsætte stram udlændingepolitik

Regeringen har afsat 150 millioner kroner til udflytningen næste år i forslaget til finansloven. Statsministeren håber nu, at udspillet vil få bred støtte i Folketinget.

- Jeg er glad for, at der også her i Folketinget er en stigende forståelse og en bredere opbakning til det, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren benyttede også talen til at understrege, at afviste asylansøgere skal sendes hjem, at reglerne for at få dansk statsborgerskab skal strammes, og at indsatsen mod parallelsamfund skal styrkes.

- Regeringen vil fortsætte den stramme udlændingepolitik, forsikrede Løkke fra talerstolen i folketingssalen.

Det går den rigtige vej på området, mener statsministeren, men målet er stadig ikke nået. Der er fortsat problemer, og dem skal der sættes ind overfor.

- Vi arbejder på at få de asylansøgere, som er blevet afvist, sendt hjem. Vi vil holde fast i stramme familiesammenføringsregler. Og vi vil stramme reglerne for indfødsret. Dansk statsborgerskab er for dem, der ønsker at være en del af Danmark. For mennesker, der vil vores værdier og demokrati, lød det fra statsministeren.

Man kan kun bruge pengene én gang

Efterfølgende sagde socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, om statsministerens åbningstale, hvor han anklagede S-formanden for at opstille en falsk modsætning mellem skattelettelser og velfærd:

- Man kan kun bruge pengene én gang. Hvis man først har brugt penge på skattelettelser, så er der ikke penge til kræftbehandling og ældre. Jeg vil være sikker på, at vi har råd til kræftbehandling og ældre, før vi bruger penge på skattelettelser.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen selv sagde efter åbningstalen, at det var "en tale båret af stor optimisme".

- Der er fremgang alle steder. Mit hovedbudskab er, at vi har et ansvar for, at det fortsætter, ved ikke at bruge alle pengene på velfærd eller skattelettelser.

Læs hele åbningstalen på statsministeriets hjemmeside.