DF fremlægger nyt burkaforslag i forsøg på at samle flertal

Forhandlinger skal fastlægge straffen for at gå med "heldækkende beklædning" såsom burkaer, skriver DF i justeret beslutningsforslag

Dansk Folkeparti kommer nu med sit konkrete forslag til et såkaldt burkaforbud, som skal gøre det strafbart at bære "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum".

Det skriver Jyllands-Posten

Forslaget fremsættes onsdag i Folketinget og er en justeret udgave af et DF-forslag fra sidste år. Dengang hed det, at en overtrædelse burde sanktioneres med en bøde og eventuelt "et pligtmæssigt kursus" i danske værdier.

Nu vil DF lade det være op til en politisk forhandling at fastlægge straffen. 

- Vi har udformet det på en måde, så det bliver svært for andre partier at stemme nej. Hvis forslaget kommer på plads, skal de partier, der stemmer for, mødes og diskutere mulige sanktioner, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten

Ikke bøder til de undertrykte

Socialdemokratiet stemte imod DF’s forslag sidste år. Argumentet fra udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) var bl.a., at det er bedre at gå efter dem, der undertrykker, i stedet for at give bøder til dem, der undertrykkes. 

Dan Jørgensen vil i dag hverken sige ja eller nej til DF’s nye forslag. S afventer regeringens holdning, oplyser han: 

- Burkaer er kvindeundertrykkende, og derfor tager vi afstand fra den klædedragt. Hvordan vi bedst løser problemet, diskuterer vi gerne med regeringen, når den er blevet enig internt.

Splittet regering?

Regeringspartierne strides imidlertid med sig selv og hinanden. V er splittet, og LA er imod det forbud, som K går ind for. 

Udlændingeordfører Naser Khader (K) påpeger, at LA fik sin vilje, da regeringen i maj gik med til at fjerne blasfemiparagraffen. 

- Så må de også give sig her,« siger Naser Khader, der nægter at stemme imod et forbud: »Jeg står ikke i salen og leger komiske Ali og stemmer mod noget, jeg har talt for i mange år, siger han til Jyllands-Posten

Men LA står fast. 

Vores modstand handler ikke om sanktionen. Vi er imod et forbud, fordi det kan få den effekt, at undertrykte kvinder slet ikke får lov til at forlade hjemmet. Og så har man skabt et endnu værre fængsel for dem, siger Christina Egelund (LA) til Jyllands-Posten.

Venstre oplyser, at folketingsgruppen endnu ikke har drøftet DF’s forslag.