Politik

Den nyrenoverede folketingssal tages i brug i dag - kom med indenfor her

TV 2 har besøgt den nyrenoverede folketingssal, som tages i brug ved folketingets åbning tirsdag. Her kan du også se dig omkring i salen.

Den er altid i baggrunden. Med de lakerede træmøbler og det karakteristiske grønne gulvtæppe danner folketingssalen rammen om det politiske liv i Danmark. 

For en gangs skyld er salen nu selv i centrum. Den har nemlig fået den mest gennemgribende renovering, siden den blev indviet for 99 år siden.

Den nyrenoverede folketingssal blev indviet fredag og skal for første gang stå sin prøve, når den tages i brug ved folketingets åbning i dag.

Her kan du se dig rundt i folketingssalen på helt egen hånd. Klik dig rundt i salen på TV 2s 360-graders billede: 

Åbningsdag står i grundloven 

Hele Christiansborg er på den anden ende på åbningsdagen, der er åres største festdag på 'Borgen'. 

Åbningen indledes med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, hvorefter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstale i folketingssalen.

Dronning Margrethe og de øvrige medlemmer af Kongehuset overværer åbningen fra salens kongeloge.

Det er nedfældet i selveste Danmarks Riges Grundlovs paragraf 36, at folketingsåret altid åbner første tirsdag i oktober og varer til samme tirsdag det efterfølgende år. 

- Det er derfor, der er rød løber, kongefamilien og honoratiores og højtidelighed, fordi det står i grundlovens paragraf 36, at det er den dato, forklarer Poul Olsen, chefkonsulent i Rigsarkivet, og peger på paragraffen i lovbogen - den originale altså - fra 1953.

Danmarks Riges Grundlov ligger i et topsikret magasin. Video: Rikke Struck Westersø

Det er ganske enkelt et brud på grundloven, hvis man et år skulle finde på at holde Folketingets åbning en anden dag. 

Salen er blevet handicapvenlig

Der er flere nye ting, folketingsmedlemmerne skal vænne sig til, når de tager salen i brug i dag. Først og fremmest er den blevet langt mere handicapvenlig. 

Mens MF'erne holdt sommerferie, har håndværkere rykket fire bordrækker præcis 12 centimeter, så der nu er plads til, at en kørestol kan køre op ad midtergangen. 

Embedsmandslogen i den ene side af salen er også blevet flyttet, så der er plads til, at en kørestol kan køre i salens yderste halvcirkel. 

Og foran talerstolen er et bord blevet fjernet for at give plads til en ny talerpult med et specialdesignet bord, så kørestolsbrugere kan tale med front mod salen.

Pulten er udformet, så den passer ind blandt salens gamle møbler, men under den polerede træoverflade er pulten så moderne, at den kan drejes og bevæges op og ned, så folk med funktionsnedsættelser kan stille spørgsmål til ministrene og holde ordførertaler ligesom alle andre medlemmer af Folketinget. 

Lys og Dannebrog er flyttet ind

En af de mest iøjnefaldende ændringer er lyset. Det store vævede tæppe, der hang bag talerstolen i næsten 30 år, blev fjernet sidste år, og pladsen dækket af et neutralt gardin. Men nu er vinduet, der har været gemt væk i tre årtier, blevet genskabt, så lyset kan strømme ind i salen. 

Den nederste del af vinduet dækkes dog af en træskærm, så man ikke kan kigge ind udefra. 

En anden nyskabelse i salen er, at Dannebrog er flyttet ind.

Det har været diskuteret i årevis, om Dannebrog skal have en plads i Folketinget. Men i begyndelsen af året kom Folketingets ledelse, præsidiet, frem til, at flaget - i form af en fane - skal være en del af salens interiør.

Fanen blev fredag overrakt til præsidiet og får en fremtrædende plads ved siden af formanden. Og det vakte glæde. 

- Vi er mange, der glæder os til at komme ind og se den smukke nyrenoverede sal på tirsdag, ikke mindst når vi har fået Dannebrog op efter mange års drøftelser af den sag, sagde Pia Kjærsgaard til Altinget

Salen skal bevare sit udseende

Dertil kommer flere mindre justeringer. For eksempel har salens tilknyttede læseværelser fået en makeover, så de er rarere at være i under pauser mellem debatterne i salen. 

De seneste år er flere dele af Christiansborg blevet renoveret, blandt andet Ridebanen, Snapstinget og Landstingssalen. Men folketingets formand, Pia Kjærsgaard, understregede allerede sidste år, at folketingstingssalen skal bevare sit velkendte udseende, selvom den bliver shinet lidt op.

- Det skal ikke være noget med designmøbler og skrigende farver. Det er vigtigt, at vi bevarer historien og traditionerne. Folketingssalen er gammel og smuk. Den skal bare være endnu smukkere, sagde hun til Altinget

Flere ændringer forude

Næste år følger endnu et stort skridt mod at gøre folketingssalen handicapvenlig, når der i sommerpausen skal etableres en lift, så kørestolsbrugere også kan komme op til folketingets talerstol.

Samtidig vil der blive sat små markeringer på bordene, så svagtseende kan føle sig frem i salen. 

Og så skal det gamle grønne gulvtæppe skiftes ud. Det har set bedre dage.