Politik

OVERBLIK: Center for Cybersikkerhed har sikkerhedsproblemer

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har misinformeret forsvarsudvalget i Folketinget.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har ifølge Politiken misinformeret Folketingets forsvarsudvalg i en sag om sikkerhedsproblemer hos Center for Cybersikkerhed (CFCS).

Her kan du få et overblik over sagen.

* CFCS hører under Forsvarets Efterretningstjeneste og begyndte sit arbejde i juli 2014.

* Centeret er ansvarlig for at beskytte Danmarks vitale infrastruktur mod cyberangreb fra fremmede stater, hackere eller andre aktører.

* Centeret har dog haft sikkerhedsproblemer. Det blev beskrevet i en rapport fra Forsvarsministeriet til Folketingets forsvarsudvalg 30. juni.

* I rapporten står der, at i alt ni ud af 38 kontrollerede områder ikke "fuldt ud levede op til kravene til sikkerhedsforanstaltninger (inden for behandling af personoplysninger, red.)".

* I rapporten skriver forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen dog, at problemer med håndtering af personfølsomme data er løst eller i gang med at blive løst. De fleste problemer er faktisk allerede løst, skriver ministeren.

* - Tilsynet for Efterretningstjenesterne har endvidere efterfølgende oplyst, at man i 2016 havde afhjulpet hovedparten af de omhandlede risici, samt at centeret efter det oplyste var i gang med at afhjælpe de resterende, står der i rapporten.

* Det er bare ikke rigtigt, at hovedparten af problemerne er løst. Sikkerheden er kun blevet bragt i orden på fire af de i alt ni kritiske områder.

* De urigtige oplysninger får Tilsynet med Efterretningstjenesterne til at handle. Tilsynet gør Forsvarsministeriet opmærksom på fejlen, og det får ministeren til at sende et forklarende brev til Forsvarsudvalget.

* I sit brev til Forsvarsudvalget forklarer Claus Hjort Frederiksen, at "tilsynet har henledt Forsvarsministeriets opmærksomhed på ovenstående uoverensstemmelse, og set i lyset heraf finder jeg det mest rigtigt at præcisere, at det er Center for Cybersikkerhed, der over for tilsynet har oplyst, at centret har afhjulpet hovedparten af de omhandlede risici".

* Med andre ord mener ministeriet, at det er CFCS's problem, at Claus Hjort Frederiksen har givet Forsvarsudvalget og dermed Folketinget forkerte oplysninger.

Kilde: Politiken.