Politik

Cybercenter: Tyrkisk gruppe står sandsynligvis bag angreb

Nationalbankens og Statsministeriets hjemmesider var fredag kortvarigt nede. Formentlig er tyrkisk gruppe bag.

Det er sandsynligt, at det er den tyrkiske gruppe Aslan Neferler Tim, der står bag fire cyberangreb mod Nationalbankens hjemmeside og flere ministeriers sider de seneste dage.

Sådan lyder vurderingen fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste. Det fortæller Thomas Lund-Sørensen, der er chef for CFCS.

- Vi kan ikke sige det med 100 procents sikkerhed. Men vi anser det for sandsynligt, at det er den gruppe, der påtager sig ansvaret, som også er den, der står bag de her angreb, siger han.

De seneste cyberangreb gik fredag ud over Nationalbanken og Statsministeriets hjemmesider, som kortvarigt var nede.

Kræver Støjberg-undskyldning

Onsdag blev Udlændinge- og Integrationsministeriet lagt ned i over et døgn. Udenrigsministeriet har også været ramt i en kortere periode.

Den tyrkiske hackergruppe Aslan Neferler Tim har selv hævdet at stå bag angrebene.

Gruppen kræver en undskyldning for, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag delte en kontroversiel tegning af profeten Muhammed på Facebook.

Den tyrkiske gruppe har blandt andet delt et billede, der viser, at Statsministeriets hjemmeside var lagt ned.

Ved de fire hjemmesidenedbrud er der tale om DDoS-angreb, der går ud på at overbelaste en server i så voldsom grad, at den lukker ned.

- Man sender mere trafik mod en hjemmeside, end den kan håndtere. Der er tale om en ren overbelastning. Der er altså ikke adgang til data, der ligger bag ved, siger Thomas Lund-Sørensen.

"Middel" trussel

Angrebet fungerer ifølge cyberchefen normalt ved, at en person køber et angreb på nettet, som skal ramme en bestemt hjemmeside. Det er med til at gøre det svært at finde ud af, hvem der står bag.

Generelt er truslen for DDoS-angreb "middel", oplyser chefen.

- Truslen kan selvfølgelig stige, hvis man kommer i søgelyset hos en eller anden, som har en holdning. Men det er ikke en rigtig alvorlig trussel på det her niveau.

- Det rammer ikke vores infrastruktur, siger Thomas Lund-Sørensen.