Burkaer splitter Venstre - Løkke mener ikke forbud løser problemerne
Folketingets partier skal snart tage stilling til, om der skal indføres et forbud i Danmark.
I Venstres folketingsgruppe er der uenighed om, hvorvidt det er en god idé eller ej at indføre et forbud mod de muslimske klædedragter burka og niqab.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) melder sig nu ind i debatten og advarer mod symbolsk lovgivning.
- Hvis vi forbød burkaer i morgen, ville vi jo ikke have løst udfordringen med vores modkultur og parallelsamfund, siger Lars Løkke Rasmussen.
En varm kartoffel i regeringen
Debatten om burka og niqab er atter blevet aktuel, fordi Dansk Folkeparti har meldt ud, at partiet i efteråret vil fremsætte et beslutningsforslag om et forbud.
Derfor skal Folketingets partier snart finde ud af, hvad de mener.
I regeringen har Det Konservative Folkeparti meldt klart ud, at partiet støtter et forbud. På den anden side står Liberal Alliance fast på, at forslaget er symbolpolitik, og at politikerne ikke skal blande sig.
Intern uenighed i Venstre
Internt i Venstre er der stor uenighed om sagen.
Partiets udlændingeordfører, Marcus Knuth, er en af dem, der ønsker et forbud. I sommer argumenterede han for sagen på Facebook.
- Dem, der er uenige med mig, siger, at det er uliberalt at lovgive om, hvordan man går klædt. Men når der er tale om kvindeundertrykkelse af den mest modbydelige grad, så mener jeg, at vi har en pligt til at skride ind.
På den anden side står blandt indfødsretordfører Jan E. Jørgensen.
I et interview med Berlingske i august sagde han, at både burka og niqab er kvindeundertrykkende, men tilføjede, at han ikke mener, et forbud er vejen frem:
- Det provokerer virkelig også mit liberale frisind, men det handler netop om frihed for Loke såvel som for Thor - så længe det ikke skader andres ret til samme frihed, siger Jan E. Jørgensen, der i stedet har foreslået, at burka- og niqabklædte kvinder ikke skal have ret til kontanthjælp.
Løkke: Vi skal tænke os om
Venstreformand Lars Løkke Rasmussen siger fredag, at der er ”huller i Danmarkskortet”, hvor der ikke bliver talt dansk, og hvor mange ikke er en del af samfundet og arbejdsmarkedet.
Det skal der gøres noget ved, siger han. Men han tilføjer, at regeringspartiernes folketingsgrupper og et udvalg bestående af flere ministre skal have lidt tid til at tænke sig ordentligt om.
- Det, tror jeg, er en bedre måde at gøre det på, end sådan at springe fra burka den ene dag til bedeforhæng den anden og frikadeller i daginstitutioner den tredje. Vi har brug for et sammentænkt og gennemtænkt bud, så vi får noget der virker, og som ikke kun er symbolsk, siger Lars Løkke Rasmussen.
Socialdemokratiet har ikke taget stilling
Socialdemokratiet har endnu ikke besluttet sig for, om partiet er for eller imod forslaget fra Dansk Folkeparti.
Men ligesom Venstres Jan E. Jørgensen ønsker Socialdemokratiet ikke, at der skal være adgang til eksempelvis kontanthjælp, hvis en kvinde bærer burka eller niqab.
- Vi lyver jo folk lige op i ansigtet, hvis vi siger, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet, når de har burka på. Vi skal være mere direkte og sige, at der ikke er nogen ydelse, hvis ikke man er villig til at tage burkaen eller niqaben af, sagde Mattias Tesfaye, der er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet, tidligere på ugen til TV 2.
Der er ikke præcise tal for, hvor mange der går i burka eller niqab i Danmark. Skøn fra en otte år gammel rapport siger mellem 100 og 200 personer.