Politik

Pape svarer på kritik: Én illegal indvandrer er én for mange

Anledningen til samrådet er TV 2-dokumentaren 'Illegal i Danmark', der tidligere på året afslørede et rekordhøjt antal sigtelser mod illegale indvandrere i Danmark. Uffe Weng / Scanpix Denmark

TV 2-dokumentaren "Illegal i Danmark" har afdækket store problemer med illegale indvandrere i Danmark.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, har torsdag morgen haft seks ministre i samråd for at få svar på, hvordan regeringen vil sikre og styrke indsatsen mod mennesker, som opholder sig illegalt i landet.

Anledningen til samrådet er TV 2-dokumentaren 'Illegal i Danmark', der tidligere på året afslørede et rekordhøjt antal sigtelser mod illegale indvandrere i Danmark.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er blandt ministrene. Og han sender en klar melding om, at "én udlænding uden lovligt ophold er én for mange".

- Problemet med illegale udlændinge er ikke unikt for Danmark. Faktisk er der meget, som tyder på, at det sammenlignet med så mange andre lande er svært at leve under jorden i Danmark.

- Men det betyder ikke, at vi skal acceptere det. Myndighederne skal gøre, hvad de kan for at bekæmpe illegalt ophold, siger justitsministeren.

Forventer, politiet griber ind

Foruden Søren Pape Poulsen deltog udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K), undervisningsminister Merete Risager (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Dansk Folkeparti med udlændingeordføreren i spidsen mener ikke, at politiet griber ind over for illegale indvandrere på steder, hvor det er kendt, at de opholder sig. Og det afkræver partiet svar på fra justitsministeren.

- Jeg har en klar forventning om, at politiet griber ind, hvis politiet bliver opmærksom på, hvor illegale uden lovligt ophold befinder sig, siger Søren Pape Poulsen.

- Det er politiet, som kommer til at tilrettelægge det konkrete, daglige arbejde.

Martin Henriksen mener, at illegale indvandrere udnytter det danske sundhedssystem og private sundhedsklinikker. Derfor må politiet opsøge og anholde på de konkrete adresser, siger ordføreren.

Men det er en politifaglig vurdering, lyder det fra Søren Pape Poulsen. Han mener, at det vil være et brud, hvis han skal placere politimænd bestemte steder.

Flertal vil fratage skattekort

Et flertal udenom regeringen vil stoppe udstedelsen af skattekort til illegale indvandrere.

- Folk, der opholder sig illegalt i Danmark, har i flere år kunnet få et skattekort. Det er uholdbart, og det skal vi have lavet om på.

- Det er med til fra statens side at legitimere, at de arbejder, selvom de opholder sig her illegalt, siger folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S).

Han peger på, at tal fra Rockwool Fonden estimerer, at der i 2015 var cirka 18.000 illegale indvandrere i Danmark.

Derfor fremsætter Socialdemokratiet og SF inden længe et beslutningsforslag om, at illegale indvandrere ikke kan få arbejde i Danmark.

Dansk Folkeparti ventes at bakke op, og dermed er der flertal udenom regeringen. Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) kalder det et "meget, meget stort problem".

Kalder regeringen "nølende"

Tilbage i 2014 blev et bredt flertal i Folketinget enige om at gøre noget, men siden er der ikke sket meget.

Det var under den socialdemokratisk ledede regering. Siden har flertallet givet den blå regering tid til at ændre reglerne.

Men da der ikke er sket noget i årevis, tøver Mattias Tesfaye nu ikke med at kalde regeringen for "nølende".

- Hvert år får virksomheder bøder for at have ansat de folk.

- Staten opkræver skat fra dem, og dagen efter står Udlændingestyrelsen og vil se papirerne. Som virksomhed må man forvente, at Skat og Udlændingestyrelsen kan snakke sammen, siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil se på bødeniveauet for virksomheder, der har illegale indvandrere ansat.

- Jeg vil derfor se på, om straffen er hård nok for de arbejdsgivere, der bruger illegal arbejdskraft, og om straffen for bistand til ulovligt arbejde og ulovligt ophold er hård nok.

- Afviste asylansøgere har ikke ret til at opholde sig i Danmark, de skal rejse hjem. Det er der mange, der gør, og det er den bedste løsning for alle, siger hun på et samråd.