Politik

Støjbergs Facebook-opslag trækker internationale overskrifter

Inger Støjbergs brug af Kurt Westergaards Muhammed-tegning har fået stor international opmærksomhed.

Tirsdag skrev Inger Støjberg et opslag på Facebook, hvor hun viser profeten Muhammed afbildet med en bombe i turbanen som baggrund på sin iPad, hvilket har skabt stor opmærksomhed både herhjemme og internationalt.

Flere udenlandske medier har nu bragt historien, heriblandt nyhedsbureauet Reuters og flere anerkendte aviser som amerikanske The New York Times og britiske Daily Mail samt The Independent.

De fleste medier har bragt Reuters' version af historien, der bærer overskriften: "Dansk minister genpublicerer kontroversiel profet-tegning på Facebook".

Tegn på ytringsfrihed

Britiske Daliy Mail tilføjer i sin dækning af nyheden, at Inger Støjberg mener, danskerne "bør være stolte af tegningerne, fordi det er et tegn på ytringsfrihed".

Og The Independent skriver, at "danskerne har ret til at kritisere religioner" ifølge Inger Støjberg.

Kun det russiske medie Russia Today har valgt at vise det konkrete billede af Kurt Westergaards tegning. Det gør mediet i artiklen ved at dele Støjbergs Facebook-opslag.

Her har artiklen om ministeren fået overskriften: "Fri tale eller provokation? Dansk minister reposter tegning af profeten Muhammed på Facebook".

Muhammed-tegning som baggrund

Inger Støjbergs Facebook-opslag kommer som en reaktion på, at Skovgaard Museet i Viborg har besluttet ikke at medtage Kurt Westergaards omdiskuterede Muhammed-tegning i en ny udstilling om blasfemi siden reformationen.

Den danske udlændinge- og integrationsminister skriver, at "det er museets eget valg, og de har deres fulde ret til at gøre det, men jeg synes, det er synd."

Inger Støjberg har Kurt Westergaards Muhammed-tegning liggende som baggrund på sin iPad.

For som hun skriver på Facebook:

"Jeg elsker ganske enkelt det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt, og som vort land er grundlagt på. Frihedsrettigheder, der betyder, at her kan vi tro på præcis den Gud, vi vil, vi har ytringsfrihed, så vi kan sige - og tegne - det, vi mener, og her er der fuldstændig ligestilling mellem kønnene."

Tegninger udløste krise

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke ladet sig inspirere af Inger Støjbergs valg af baggrund på sin iPad.

Han kommenterede tirsdag sagen over for TV 2:

- Jeg har ikke selv en Muhammed-tegning på min telefon. Men jeg er da glad for, at vi lever i et land, hvor man kan have det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mens Inger Støjberg tydeligvis er stolt over Muhammed-tegningerne, vil statsministeren ikke gå ind i Skovgaard Museets beslutning om at udelade tegningerne i udstillingen om blasfemi. Han udtrykker sig noget mere diplomatisk om sagen:

- Jeg er stolt af at leve i Danmark, men det gør ikke, at jeg er synderligt stolt af nogle specielle tegninger frem for andre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er langt fra første gang, at Kurt Westergaards Muhammed-tegning har fået de internationale mediers opmærksomhed.

Første gang det skete, udløste det en omfattende diplomatisk og handelsmæssig krise mellem Danmark og flere lande i Mellemøsten i 2006.