Alternativets forklaring smuldrer – fik besked om penge fra skattelylande

Alternativet erkender, at partiet allerede i 2015 fik besked fra egen bank om donationerne.

Da det i sidste uge kom frem, at Alternativet i 2015 modtog omkring 450.000 kroner fra konti i de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg oplyste partiet, at de først for nyligt er blevet klar over, hvor pengene kommer fra.

Men nu bekræfter Alternativets bank, Merkur Andelskasse, over for TV 2, at deres kunder altid får at vide, hvor penge kommer fra, så snart de tikker ind på kontoen.

Får klar besked om pengesporet

Merkur Andelskasse har på grund af sin beskedne størrelse et samarbejde med den væsentligt større Arbejdernes Landsbank om udenlandske overførsler.

Alle overførsler til Merkur Andelskasse fra udlandet går derfor via Arbejdernes Landsbank. Men alle kunder får en klar besked om pengesporet, så de ikke kan være i tvivl om, hvor pengene oprindeligt kommer fra.

- Når en kunde modtager en pengeoverførsel fra udlandet, modtager kunden altid en nota. Her fremgår det, hvem og hvor betalingen kommer fra og via hvilket pengeinstitut, det er kommet, siger kommunikationschef i Merkur Andelskasse, Ann Hybertz Frandsen, til TV 2.

Alternativet vil rette op

Forpersonen for Alternativets hovedbestyrelse, Nilas Bay-Foged, forklarede i sidste uge til Ekstra Bladet, at partiet for to et halvt år siden ikke havde en eneste ansat i landsorganisationen, og at reglerne gør det til en "ret kompliceret affære at undersøge den slags".

Nilas Bay-Foged har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men erkender i en mail til TV 2, at partiet fik besked fra banken i 2015:

- Det er rigtigt, at hvis jeg eller andre i organisationen havde kigget efter, hvorvidt denne eller andre donationer kom fra mulige skattelylande, så kunne vi havde set, at overførslen oprindeligt kom fra Gibraltar, men vi har ganske enkelt ikke haft en organisatorisk praksis, der sikrede en opmærksomhed på dette. Derfor finder jeg først ud af det, da Journalista (undersøgende medie, red) skrev deres artikel, skriver Nilas Bay-Foged og fortsætter:

- Men helt ærligt så er det vel ikke en forventning, nogen har, at jeg eller for den sags skyld Uffe Elbæk sidder og kigger på to et halvt år gamle notaer? Det er jo fuldstændig urealistisk. Men fremadrettet får vi en organisatorisk praksis på dette område.  

Modstander af skattely

Alternativet er indædt modstander af skattely. I partiets finanslovsudspil står blandt andet, at partiet vil tilføre ekstra ressourcer til Skat for at "styrke kampen mod skattelyspekulanter"

Alternativets partiprogram adresserer også flere gange partiets ønske om at "stoppe alle skattely".

TV 2 har spurgt Nilas Bay-Foged, om ikke Alternativets kamp mod skattely fremstår en smule hyklerisk:

- Overhovedet ikke. Det er medierne, der blander moralitet og politik sammen – det er ikke os, skriver Nilas Bay-Foged.

I sidste uge slog forpersonen fast, at pengene ikke bliver betalt tilbage. Det holder han fast i det skriftlige svar til TV 2.

- Hør lige her, donoren har forvisset os om, at der er betalt lovpligtig skat af pengene, og var der mistanke om andet, var de engelske skattemyndigheder nok gået ind i sagen. Viser andet sig, så er det selvfølgelig en ny situation, som jeg da vil tage stilling.

- Men under alle omstændigheder, så giver det absolut ingen mening at sende pengene tilbage, fordi det jo netop er den handling – altså at flytte penge ud af den danske økonomi og ned til den slags lande – som Alternativet har en politik om at dæmme op for. Så i hvilken verden ville det give mening at føre penge ud af den danske økonomi til et kendt skattely-land? Hvad gavn skal de gøre der? 

Postboksselskaber i skattely

Knap 300.000 af de 450.000 kroner blev doneret personligt til partiets landsorganisation af den danske rigmand og iværksætter Ditlev Bredahl, som bor i London. Derudover gav han yderligere 150.000 kroner til en storkreds. 

Ditlev Bredahl har ifølge Ekstra Bladet et eller flere postboksselskaber i skattelylandene Gibraltar og Luxembourg under navne som KickAss Capital og Danmai Limited.

Alternativets presseafdeling oplyste i sidste uge, at pengene ikke kommer fra de to nævnte selskaber, men fra et foretagende, som hedder The Xi'an 2009 Trust.

Liberal Alliances skatteordfører Joachim B. Olsen kaldte i sidste uge sagen "hyklerisk". 

- Jeg synes, det vigtige er, at de ikke har gjort noget ulovligt. Men jeg synes selvfølgelig, at det er hyklerisk, at man moraliserer i forhold til andre mennesker, som heller ikke gør noget ulovligt. Når man så gør det selv, er det vel det man på godt gammel dansk kalder hyk-ler-ri.

Før folketingsvalget i 2015 modtog Alternativet i alt 450.000 kroner fra fond med adresse i Gibraltar og Luxembourg.