Politik

Løkke om Støjbergs Muhammed-tegning: Jeg har ikke selv en på min telefon

Et museum i Viborg vil ikke vise Muhammed-tegninger i en udstilling om blasfemi. Det har fået Inger Støjberg til at reagere.

Baggrundsskærmen på udlændingeminister Inger Støjbergs (V) iPad er Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, men det er ikke noget, hendes chef har ladet sig inspirere af.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag til TV 2.

- Jeg har ikke selv en Muhammed-tegning på min telefon. Men jeg er da glad for, at vi lever i et land, hvor man kan have det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Museum vil ikke vise Muhammed-tegninger

Inger Støjberg har tirsdag delt et billede fra sin iPad af den omdiskuterede Muhammed-tegning som reaktion på en udstilling om blasfemi på Skovgaard Museet i Viborg.

Her åbner udstillingen ’Billedstorm’ på fredag, men fordi Muhammed-tegningerne ifølge museumsleder Anne-Mette Willumsen er polariserende og fjerner fokus fra de øvrige elementer, er de ikke med.

I stedet kan gæsterne blandt andet nærstudere et kors med Jesus sunket ned i kunstnerens egen urin, ligesom den berømte lort på dåse af Piero Manzoni og et glas med dele fra Bjørn Nørgaards parterede hest også er med.

Løkke er ikke stolt

Inger Støjberg er stolt over tegningerne og mener, de hører med i en dansk blasfemi-udstilling. Ifølge hende har de nemlig enorm betydning for vores selvforståelse og for Danmarks kamp for at skabe demokrati rundt om i verden.

Samme toner vil Lars Løkke Rasmussen ikke svinge sig op til.

- Jeg er ikke stolt af nogen tegning, jeg er heller ikke stolt af et kors i urin. Men jeg er tilfreds med at leve i et land, hvor man må lave sådan et mærkeligt kunstværk, hvor man kommer et kors ned i sin egen urin.

- Jeg er stolt af at leve i Danmark, men det gør ikke, at jeg er synderligt stolt af nogle specielle tegninger frem for andre, siger Lars Løkke Rasmussen, der ikke vil blande sig i museets beslutning.

Muhammed-tegningerne med Kurt Westergaards i spidsen har været med at definere Danmark som det frie samfund, vi er. De...

Posted by Inger Støjberg on Tuesday, September 26, 2017

Mette Frederiksen: Løs problemet

Hos Socialdemokratiet mener formand Mette Frederiksen, at Inger Støjberg bør fokusere på noget vigtigere.

- Jeg synes, der er så meget af det, Inger Støjberg gør, der virker som om, det handler mere om Inger Støjberg end om at løse de konkrete integrationsudfordringer, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at Inger Støjberg ligesom alle andre har ret til frit at ytre sig.

- Jeg blander mig ikke i, hvad andre politikere lægger på Facebook - eller hvad de har som baggrundsbillede. Jeg kan bare konstatere, at der er nogle rigtig store integrationsudfordringer i Danmark. Og når man som minister er ansvarlig på området, så mener jeg, at man skal løse problemet.

Provokeret biskop roser beslutningen

Biskop i Viborg Henrik Stubkjær føler sig provokeret og bryder sig ikke om billedet af korset nedsunket i urin.

Alligevel har han sagt ja til at åbne udstillingen på fredag, fordi han mener, at provokationen sætter gode og nødvendige tanker i gang.

Biskoppens håb er, at urinkorset får os til at reflektere over overforbrug, og hvordan vi behandler fremmede og fattige. Derfor mener han ikke, at Skovgaard Museet vælger den lette løsning.

- De vælger den svære, hvor de provokerer os andre, sådan at det nu pludselig er os, der skal til at overveje, hvorfor det er, vi bliver provokeret, siger Henrik Stubkjær.

Museum har fravalgt Muhammed-tegninger på ny udstilling om blasfemi. Det fortår Kurt Westergaard godt. Video: David Buch

Kurt Westergaard forstår

Selvom det ikke er den primære årsag, erkender museumsleder Anne-Mette Willumsen, at sikkerhed også spiller en rolle i forbindelse med beslutningen om ikke at vise Muhammed-tegningerne.

Det forstår tegneren Kurt Westergaard godt. Han har selv mærket konsekvenserne af at tegne profeten.

- Jeg tror, vi står i en situation, hvor vi må sige ytringsfrihed, og så et ’men’, siger Kurt Westergaard, der siden et attentatforsøg i hjemmet i 2010 har været beskyttet af PET-vagter.

Inger Støjberg medgiver, at sikkerhed spiller en rolle, men siger:

- Hvis vi hver gang trækker følehornene til os, fordi vi er bange for, at islamisterne vil gøre os noget ondt, så er det jo islamisterne, der har vundet kampen, siger Inger Støjberg.

Muhammed-krisen

 1. 2005

  1. Jyllands-Posten bringer 12 Muhammed-tegninger

   Morgenavisen Jyllands-Posten bringer i kultursektionen 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed. Baggrunden for optrykningen af tegningerne er en artikel fra Ritzaus Bureau den 16. september 2005 med titlen ”Danske kunstnere bange for kritik af islam”.

   Her bliver det beskrevet, hvordan flere danske tegnere af frygt for vold har sagt nej til at illustrere forfatteren Kaare Bluitgens børnebog om profeten Muhammed. Jyllands-Posten spørger derpå medlemmerne af bladtegnernes forening, om de vil tegne profeten Muhammed. Ifølge avisens kulturredaktør Flemming Rose, fordi ”Jyllands-Posten står på ytringsfrihedens side”.

   12 ud af foreningens cirka 25 aktive tegnere siger ja til at tegne Muhammed, og det er deres tegninger, der bliver bragt i Jyllands-Posten den 30. september. Nogle af dem kritiserer Kaare Bluitgen og Jyllands-Posten for at provokere og lave et PR-stunt, mens den mest kontroversielle og kendte er Kurt Westergaards, hvor profeten Muhammed er afbilledet med en bombe i turbanen.

  2. Det Islamiske Trossamfund kræver undskyldning

   Selvom flere kioskejere nægtede at sælge Jyllands-Posten, er reaktionerne på tegningerne i begyndelsen forholdsvis afdæmpede. Den første markante udmelding kommer fra Det Islamiske Trossamfund, der forlanger, at Jyllands-Posten trækker flere af tegningerne tilbage og giver en undskyldning til alle muslimer.

  3. Ambassadører forlanger møde statsministeren

   Ambassadører fra 11 muslimske lande vil mødes med statsminister Anders Fogh Rasmussen for at diskutere tegningerne. Han afviser anmodningen.

  4. Stor demonstration mod tegningerne i København

   I København demonstrerer mere end 3000 mennesker imod tegningerne og den generelt negative tone over for islam og muslimer.

  5. Dødstrusler mod tegnerne

   Efter dødstrusler mod en af tegnerne bliver en 17-årig sigtet. Anders Fogh Rasmussen tager afstand fra truslerne, og siger, at ytringsfriheden også omfatter adgangen til at stille sig kritisk over for religion.

  6. Statsministeren vil ikke møde utilfredse ambassadører

   Anders Fogh Rasmussen svarer ambassadørerne fra 11 muslimske lande, der to dage forinden har sendt en protestskrivelse, at han ikke vil mødes med dem.

   ”Det er noget principielt. Det vil jeg ikke, fordi det er så selvindlysende klart, hvad det danske samfund bygger på af principper, at det er der ikke nogen baggrund for at holde et møde om,” siger Anders Fogh Rasmussen.

   Mener ambassadørerne, at der er blevet begået noget strafbart, kan de gå til domstolenene, lyder beskeden fra den danske statsminister.

   I videoen fra TV 2 Nyhederne den 20. oktober 2005 forklarer den egyptiske ambassadør i Danmark Mona Omar og Maie Sarraf, repræsentant for det palæstinensiske selvstyre, at de mangler en tilkendegivelse fra regeringen om, at den respekterer dem.

  7. Danske muslimer rejser til Mellemøsten

   En gruppe danske muslimer – heriblandt den nu tidligere imam Ahmed Akkari – rejser i november til Mellemøsten og opfordrer til fordømmelse af tegningerne. Senere viser det sig, at der på turen er medbragt materiale, der ikke har noget at gøre med Jyllands-Postens tegninger. Blandt andet et billede af en mand med grisetryne, som stammer fra en konkurrence i Frankrig.

  8. Dusør for at slå tegnerne ihjel

   I Pakistan udlover lederen af et fundamentalistisk, islamisk ungdomsparti en dusør for at slå tegnerne ihjel. Anders Fogh Rasmussen kalder truslen ”foruroligende og uacceptabel”. PET går ind i sagen.

  9. FN går ind i krisen

   FN går ind i sagen samtidigt med, at 57 muslimske lande er samlet til den islamiske verdenskongres OIC, hvor tegningerne er øverst på dagsordenen. To dage senere, den 9. december, afviser en politiker fra det pakistanske parti Jamaat-e-Islami, at der er en dusør for tegnernes hoved.

  10. Tidligere danske ambassadører kritiserer Fogh

   I et debatindlæg i Politiken kritiserer 22 tidligere danske ambassadører Anders Fogh Rasmussen for ikke at ville mødes med ambassadørerne fra 11 muslimske lande. Den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen bakker op om kritikken af sin partifælle.

 2. 2006

  1. Fogh opfordrer til god debattone i nytårstale

   I sin nytårstale opfordrer statsminister Anders Fogh Rasmussen til en god debattone. Han tager afstand fra enhver “udtalelse, handling eller tilkendegivelse, som forsøger at dæmonisere grupper af mennesker på baggrund af deres religion”. Talen bliver oversat til arabisk og indgår også i et brev, som bliver sendt til flere arabiske lande.

  2. Opfordrer til boykot af danske varer

   En international sammenslutning af lærde muslimer opfordrer trosfæller verden over til at boykotte danske varer. Saudi-Arabien går forrest. Det går blandt andet ud over Arla, som senere må fyre medarbejdere i Danmark på grund af nedgang i eksporten. Se mere i indslaget fra TV 2 Nyhederne den 25. januar 2006.

  3. Arla indrykker annoncer i mellemøstlige aviser

   Arla forsøger via annoncer i flere mellemøstlige aviser at stoppe boykotten af deres produkter.

  4. Dannebrog bliver brændt - boykot breder sig

   Libyen lukker sin ambassade i Danmark i protest mod tegningerne. Samme dag bliver Dannebrog brændt af. Det sker blandt andet i byerne Nablus og Hebron på Vestbredden. I Gaza opfordres alle danskere, nordmænd og svenskere til at rejse inden 72 timer, mens boykottet breder sig i Mellemøsten. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.
    

  5. Jyllands-Posten beklager

   I danske og arabiske medier udsender Jyllands-Posten en beklagelse. Avisen undskylder ikke for at have bragt tegningerne, men for at have trådt på muslimers følelser.

   Samme dag tager Anders Fogh Rasmussen afstand fra tegningerne ved at sige: “Jeg har personligt en sådan respekt for menneskers religiøse overbevisning, at jeg personligt aldrig ville fremstille Muhammed, Jesus eller andre religiøse skikkelser på en måde, som kan krænke andre mennesker”. Han slår dog fast, at den danske regering står vagt om ytringsfriheden, og det betyder, at den hverken vil undskylde eller blande sig i offentliggørelsen af tegningerne.

  6. Jyllands-Postens kontorer modtager bombetrussel

   Flere muslimske foreninger i Danmark er ikke tilfredse med Jyllands-Postens beklagelse. Samme dag fører en bombetrussel mod Jyllands-Posten til evakuering af avisens kontorer i Århus og København. Anders Fogh Rasmussen beder på en pressekonference muslimer i Danmark om at være med til at forbedre situationen.

  7. Flere europæiske aviser trykker tegningerne

   Flere europæiske aviser trykker Muhammed-tegningerne i sympati med Jyllands-Posten. Det franske satiremagasin Charlie Hebdo bringer dem også. Jyllands-Posten modtager for anden dag i træk en bombetrussel.

  8. Fogh udtaler sig til arabisk tv

   Til en arabisk tv-station siger Anders Fogh Rasmussen, at Danmark ikke ønsker at fornærme muslimerne. Samme dag bliver Danmark truet med blodig krig af en gruppe, der hævder, at de har tilknytning til al-Qaeda. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhedernes samme dag.

  9. Statsministeren møder ambassadører

   Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller mødes med flere muslimske ambassadører i Danmark. Den egyptiske ambassadør kritiserer regeringen for at have handlet for langsomt.

  10. Dansk ambassade i Syrien sættes i brand

   I Syriens hovedstad Damaskus bliver den danske ambassade brændt ned af vrede demonstranter. Med slagord som “Europa, jeres 11. september vil komme” demonstrerer omkring 1000 mennesker foran den danske ambassade i London. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.

  11. Dukker af Anders Fogh bliver sat i brand

   Det danske generalkonsulat i Libanons hovedstad Beirut bliver brændt af. Demonstrationerne spreder sig til Tyrkiet, hvor der bliver sat ild til dukker af Anders Fogh Rasmussen. I København deltager omkring 3000 muslimer og danskere i en demonstration til fordel for fred og dialog. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.

  12. Ambassaden i Teheran under angreb

   Danmarks ambassade i Irans hovedstad Teheran bliver angrebet og sat i brand. Dagen efter bliver ambassaden igen udsat for angreb. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne den 6. februar 2006.

  13. Fogh møder Demokratiske Muslimer

   Anders Fogh Rasmussen mødes med netværket Demokratiske Muslimer. Den nuværende konservative folketingspolitiker Naser Khader er gruppens leder. Se mere i indslaget fra TV 2 Nyhederne den 13. februar 2006.
   Foto: Polfoto

    

  14. 15 personer mister livet i Nigeria

   Mindst 15 personer mister livet i Nigeria under en demonstration mod tegningerne. Der bliver sat ild til 11 kirker.

  15. Ambassadør i Syrien vender tilbage

   Den danske ambassadør i Syrien vender tilbage til landet, efter ambassaden i Damaskus blev brændt ned den 4. februar.

  16. EU's udenrigsministre betoner vigtigheden af ytringsfrihed

   EU’s udenrigsministre understreger i en fælles erklæring vigtigheden af ytringsfrihed. Samtidigt beklager de, at tegningerne har krænket muslimer.

  17. Ambassadører til møde i Udenrigsministeriet

   I et forsøg på at dæmme op for krisen bliver alle udenlandske ambassadører inviteret til møde i Udenrigsministeriet.

  18. Muslimske organisationer beder FN se på lovgivningen

   27 muslimske organisationer beder FN’s menneskerettighedskommisær om at se nærmere på, om Jyllands-Posten har overtrådt lovgivningen om blasfemi og racediskrimination. To dage tidligere har den danske rigsadvokat afvist at indlede en sag. Den beslutning giver anledning til ros fra EU’s justitskommisær, som mener, at det er et perfekt eksempel på, hvordan et demokrati virker.

  19. FN kritiserer regeringen

   En rapport fra FN’s menneskerettighedskommission konkluderer, at den danske regering ikke har levet op til internationale forpligtelser med hensyn til moderne former for racisme, racediskrimination, fremmedhad og intolerance, da den afviste at mødes med udenlandske ambassadører. Dansk Folkeparti kræver rapportøren fyret.

  20. Arla møder hård kritik for ikke at bakke op om ytringsfriheden

   Arla møder kritik fra Venstre og Dansk Folkeparti for ikke at bakke op om ytringsfriheden. Mejerikoncernen har i annoncer i mellemøstlige aviser udtrykt respekt og forståelse for boykot af danske varer "ovenpå denne uansvarlige og ulykkelige hændelse". Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, kalder annoncerne et “ynkeligt knæfald” for de vrede muslimer. Se mere i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.

  21. Opfordrer til at sprænge Naser Khader i luften

   På en konference i Bahrain, hvor muslimske imamer fra hele verden er samlet, lyder opfordringen, at danske varer fortsat skal boykottes, og at den lokale produktion i stedet skal styrkes. Seks danske imamer forsøgte ellers at få boykottet ophævet. Samme dag afslører optagelser fra den franske tv-station France 2, at den danske imam Ahmed Akkari opfordrer til at sprænge Naser Khader i luften, hvis han bliver minister.

  22. Muslimer anlægger privat straffesag mod Jyllands-Posten

   En gruppe danske muslimer anlægger en privat straffesag mod Jyllands-Posten. De mener, at avisen mod bedre vidende har offentliggjort tekst og tegninger, der er ærekrænkende og injurienrende over for muslimer.

  23. Danske varer vender tilbage til Mellemøsten

   De danske varer begynder stille og roligt igen at blive solgt i muslimske lande.

 3. 2015

  1. Jyllands-Posten bringer ikke tegningerne på tiårsdagen

   Under overskriften "Muhammeds ansigt" bringer Jyllands-Posten på tiårsdagen den nøjagtig samme artikel, som for ti år siden ledsagede de 12 tegninger. Den nuværende udlandsredaktør og daværende kulturredaktør Flemming Rose er forfatteren, men den store forskel fra dengang til i dag er, at de 12 tegninger er blevet erstattet af tomme felter.