V-profiler i åbent skænderi - forstår ikke glæde over succes i Tyskland
Venstres Jan E. Jørgensen tager afstand fra en Facebook-opdatering fra sin partifælle Marcus Knuth. Hovedpersonen selv føler sig misforstået.
I Venstres folketingsgruppe er der tilsyneladende uenighed om, hvordan succesen for det højrenationale og indvandrekritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) skal tolkes.
Med 12,6 procent af stemmerne brager AfD ind i det tyske parlament som landets tredje største parti, og hos Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, er der glæde over, at der nu kommer en "bedre balance" i Rigsdagen, som ”forhåbentligt” vil sikre en mere ansvarlig indvandringspolitik.
Det skrev han søndag aften på sin Facebook-profil.
Men kort tid efter reagerede Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, med kommentaren ”WTF ?!” (what the fuck, red.).
Ikke Venstres politik
Over for TV 2 uddyber Jan E. Jørgensen, at han tolker opslaget som en tilfredshed med linjen i AfD’s flygtninge- og indvandrerpolitik.
- Jeg sad bestemt ikke med følelsen af, at det var dejligt, at AfD havde fået et godt valg, så jeg blev noget overrasket. Opslaget er svært at læse som andet end glæde over, at AfD har klaret sig godt, og at de konservative har fået et dårligt valg, siger Jan E. Jørgensen til TV 2.
Han understreger, at det ikke er officiel Venstre-politik at glæde sig over AfD’s valgresultat.
- Venstre har et søsterparti i Tyskland, og det er altså ikke AfD, det er FDP (De Liberale), og det havde været noget mere passende at glæde sig over det valg, det har fået. Partiet har fået et fantastisk valg og har mere end fordoblet dets stemmetal. Så det, synes jeg, havde været mere passende, siger Jan E. Jørgen om FDP, der er gået frem fra 4,8 procent ved valget i 2013 til 10,7.
Et parti med kontroversielle udmeldinger
AfD blev stiftet i 2013 og har gradvist fået mere og mere opbakning i den tyske befolkning.
Store mærkesager som en stram udlændingepolitik, hvor partiet vil lukke de tyske grænser for migranter og flygtninge, og et farvel til euroen har givet partiet medvind blandt vælgerne.
AfD har haft succes med at kritisere kansler Angela Merkel for i 2015 under mottoet ”Wir schaffen das” (vi klarer det) at have inviteret hundredtusinder af flygtninge og migranter til Tyskland.
Den kritik har der været opbakning til i store dele af befolkningen, men AfD er også kommet i søgelyset for en række kontroversielle udtalelser.
Sidste år sammenlignede partiets daværende formand, Frauke Petry, udlændinge med kompost, og i forbindelse med efterårets valgkamp har spidskandidat Alexander Gauland sagt, at tyskerne har ret til at være stolte over de tyske soldaters indsats i de to verdenskrige.
Ifølge Jan E. Jørgensen er der ikke meget positivt at sige om AfD.
- Sådan en udtalelse er rystende og får det til at løbe koldt ned ad ryggen på én. Han er ikke en eller anden revisorsuppleant i en lokalafdeling i München. Han er topkandidat for partiet og en af de tre hovedpersoner, siger Jan. E Jørgensen.
Knuth føler sig misforstået
Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth forklarer til TV 2, at han føler sig misforstået. I virkeligheden er han nemlig ærgerlig over, at AfD har fået så godt et valg, siger han.
- Dem, som har kritiseret mig på Facebook, læser lidt mit opslag, som djævlen læser biblen. Det er på ingen måde en støtte til AfD, siger Marcus Knuth til TV 2.
- Jeg ser AfDs fremgang som en påmindelse om, hvad der sker, når man fører en uansvarlig udlændingepolitik. Det, der glæder mig, er, at Merkel allerede har været ude og sige, at hun vil vinde stemmerne tilbage. Jeg håber, at det signalerer et kursskifte fra Merkel, således at der ikke fremover kommer til at være et behov for et parti som AfD, fortsætter han.
Du deler ikke dets synspunkter, men mener alligevel der er et behov for AfD?
- Der har været et behov for at sende et signal til Merkel om, at hun er nødt til at ændre sin udlændingepolitik.
Hvorfor nævner du AfD og ikke fremgangen hos jeres søsterparti, FDP?
- Jeg nævner dem, fordi det er rigtig trist, at et parti som AfD har fået fremgang og overhovedet er kommet ind. Men det er nu en gang en påmindelse om, at Merkel skal føre en mere ansvarlig politik.
Fører AfD en ansvarlig udlændingepolitik?
- Jeg deler ikke partiets synspunkter, og en del af de ting, det har sagt, er både usmagelige og grænsende til det racistiske. Men når man som Merkel lukker en million flygtninge og migranter ind i Europa, er det desværre at hælde benzin på de højreekstremistiske partier.
Men kan du forstå, at folk måske ikke ligefrem tænker, at du ser det som trist, at AfD er kommet ind, når de læser din opdatering?
- Nja, men der er jo rigtig mange, der går ind og siger, at det kan vi godt forstå, og at de er glade for, jeg tør sige den slags. Men når folk kritiserer mig, går jeg øjeblikkeligt ind og skriver direkte, at det ikke er en støtte til AfD, siger Marcus Knuth og tilføjer:
- Det ærgrer mig, at nogle har misforstået det, men jeg synes, jeg gør det meget, meget klart, hvad det er, jeg mener.
Løkke klapper ikke i hænderne
Statsminister Lars Løkke Rasmussen siger mandag eftermiddag til TV 2, at de etablerede partier i Tyskland ikke har været gode nok til lytte til borgernes bekymringer, når det kommer til flygtninge og indvandrere.
- Men jeg står bestemt ikke og klapper over et parti, som i hvert fald for deles vedkommende vækker associationer til en tid, som vi ellers har lagt bag os, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.