Politik

Socialdemokratiet vil tage kontanthjælpen fra kvinder med burka eller niqab

Som udgangspunkt kan kvinder iklædt de muslimske klædedragter godt få kontanthjælp. Det vil Socialdemokratiet lave om på, mens SF afviser.

Kvinder iført burka eller niqab skal ikke længere have ret til kontanthjælp eller integrationsydelse.

Det mener Socialdemokratiet, skriver BT.

Til TV 2 siger Mattias Tesfaye, der er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet, at vi i Danmark generelt er for dårlige til at fortælle folk, der kommer hertil, at de skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Her vil et forbud for modtagere af kontanthjælp eller integrationsydelsen være et vigtigt signal at sende, mener Mattias Tesfaye. Han erkender dog, at der ikke er mange, der bærer burka eller niqab.

- Vi lyver jo folk lige op i ansigtet, hvis vi siger, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet, når de har burka på. Vi skal være mere direkte og sige, at der ikke er nogen ydelse, hvis ikke man er villig til at tage burkaen eller niqaben af, siger Mattias Tesfaye, der dog erkender, at der ikke er mange, der bærer burka eller niqab.

Minister: Ingen automatiske sanktioner

Diskussionen om de muslimske beklædningsgenstande er blevet aktuel igen efter et svar til Folketinget fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Her skriver ministeren blandt andet, at borgere som udgangspunkt ikke er forhindret i at modtage integrationsydelse eller uddannelses- og kontanthjælp, selvom de bærer burka eller niqab.

- Der er ikke bestemte typer påklædning eller udseende, der automatisk udløser rådighedssanktioner for kontanthjælpsmodtagere, skriver Troels Lund Poulsen.

Han understreger dog, at religiøse, kulturelle eller moralske hensyn ikke er nok til at blive fritaget fra at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og at jobcenteret altid skal vurdere, om det er tilfældet.

Umuligt at få job med burka eller niqab

Mattias Tesfaye mener ikke, den vurdering er nok, og vil derfor indføre et forbud. Direkte adspurgt afviser han, at det er muligt at stå til rådighed for arbejdsmarkedet iført burka eller niqab.

- I praksis er det sådan, at hvis man ikke kan se ansigtet, får man ikke en ansættelse. Det er uanset, om man skal være buschauffør eller pedel på en skole, siger han.

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, har tidligere advaret mod et generelt burkaforbud, som Dansk Folkeparti foreslår, men mener ligesom Socialdemokratiet, at kontanthjælpen skal fratages burka- og niqabklædte kvinder.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen skriver i svaret til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at han senere på året vil fremlægge et udspil om socialt bedrageri og sanktioner.

- Jeg vil se på, hvordan sanktionerne kan skærpes overfor ledige, som siger nej til et job for eksempel på grund af deres burka eller andre religiøse årsager, skriver han.

Hønge: Lad det komme an på en prøve

Det er SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, der har spurgt ministeren, om bestemte typer af påklædninger automatisk kan udløse sanktioner for kontanthjælpsmodtagere.

Til TV 2 siger Karsten Hønge, at han er modstander af et generelt forbud mod burka og niqab for personer på offentlige ydelser. Han mener, det skal vurderes fra sag til sag.

- Jeg tror, det er meget svært at forestille sig en burkaklædt tage imod et arbejdstilbud, men de kan jo bare teste det. Så for mig er det mere et spørgsmål om, at kommunerne skal teste, om folk står til rådighed for arbejdsmarkedet. Gør de ikke det, skal de bare tage ydelsen fra dem, siger Karsten Hønge.