Politik

Politikadet ser frem til at komme i gang

Nyuddannede politikadetter skal blandt andet hjælpe til ved grænsen fra den 1. oktober.

Ventetiden har været lang og uvis for 53 nyuddannede politikadetter.

1. september skulle have været første arbejdsdag for politikadetterne ved den dansk-tyske grænse. Men striden om en overenskomst har gennem lang tid betydet, at politikadetterne blot har siddet og trillet tommelfingre i stedet for at hjælpe politiet med grænsekontrol.

Den knude i forhandlingerne er nu løst. Efter flere måneders tovtrækkeri er aftalen faldet på plads, og det vækker glæde blandt de nyuddannede politikadetter.

- Vi har ikke set hele aftalen, men umiddelbart lyder det godt. Det har været vigtigt for os, at vi har ret til at strejke, siger politikadet Mike Daarbak fra Nordjylland.

- Det er jo en ting, man har i samfundet, at man har lov til at strejke, hvis tingene bliver for hårde. Hvis man er gået med til, at tjenestemandsordningen ikke er her, så skal man også med på de vilkår, der normalt er i overenskomstaftalen, siger han til TV 2.

Skal løse særlige opgaver

De 53 nye politikadetter skal efter planen være en del af dansk politi og løse særlige politiopgaver i forbindelse med grænsekontrol, bevogtningsopgaver, transportopgaver og udsendelser.

Med den nye aftale er de sikret samme arbejdstidsregler som polititjenestemændene. Aftalen giver også kadetterne ret til optagelse på politiets basisuddannelse. 

- Det er ingen hemmelighed, at vi har haft svært ved at blive enige om, hvordan en eventuel konfliktsituation skal håndteres. Men vi er nu enige om, at politikadetterne har ret til at strejke som andre overenskomstansatte, samtidig med at de i tilfælde af en arbejdskonflikt kan løse opgaver af væsentlig betydning for Danmarks sikkerhed, siger innovationsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Ligesom ministeren er Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, meget tilfreds med, at der er indgået en aftale. 

- Det er jo helt fundamentalt i den danske model, hvis man er ansat på overenskomst, skal man have strejkemuligheder. Vi er selvfølgelig vores samfundsansvar bevidst, og det er vi også i den her situation, siger Claus Oxfeldt til TV 2.

Lang ventetid

De 53 politikadetter kan begynde at arbejde den 1. oktober, men det har bestemt ikke været gnidningsfrit at gå rundt i uvished, fortæller politikadet Mike Daarbak fra Nordjylland. 

- Det har været en udfordring, at vi ikke kunne komme i gang. Man har stået og ikke helt vidst, hvad man skulle gøre. Om man skulle flytte hjem, finde en lejlighed i den by, hvor vi skulle hen eller gå andre karriereveje. Det har været meget uvist det hele, og ingen har kunnet give os svar på noget, siger den nyuddannede politikadet. 

Mike Daarbak fortæller videre, at den lange ventetid i forbindelse med forhandlingerne, har betydet et økonomisk tab.

- Vi har fået en lav understøttelse af vores fagforening, som har bakket os op. Man skulle tro, at der var en jobgaranti, men den var der bare ikke, da vi skulle ud og satse på at få løn efter en SU. Nogle af os har været heldige at få lidt bijobs, hvor vi kunne få lidt arbejde, men ellers har man gået og bare ventet, siger han.