Elbæk og Alternativet fik penge fra skattelylande
Før folketingsvalget i 2015 modtog Alternativet i alt 450.000 kroner fra fond med adresse i Gibraltar og Luxembourg.
Alternativets valgkamp i 2015 blev støttet med i alt 450.000 kroner, som blev overført af en fond fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg.
Det skriver Ekstra Bladet. Alternativets presseafdeling bekræfter oplysningen overfor TV 2.
Nilas Bay-Foged, forperson for Alternativets hovedbestyrelse, kalder det "rigtig øv". Men pengene skal ikke betales tilbage, mener han.
Postboksselskaber i skattely
Knap 300.000 kroner blev doneret personligt til partiets landsorganisation af den danske rigmand og iværksætter Ditlev Bredahl, som bor i London. Derudover gav han yderligere 150.000 kroner til en storkreds.
Ditlev Bredahl har ifølge Ekstra Bladet et eller flere postboksselskaber i skattelylandene Gibraltar og Luxembourg under navne som KickAss Capital og Danmai Limited.
Alternativets presseafdeling oplyser til avisen, at pengene ikke kommer fra de to nævnte selskaber, men fra et foretagende, som hedder The Xi'an 2009 Trust.
Alternativet opdagede først i sidste uge, at pengene kom fra et skattely.
- Vi blev opmærksomme på, at der muligvis var et problem, da Journalista (undersøgende medie, red.) omtalte donationen i sidste uge. Siden da har vi undersøgt, hvad der er op og ned. Vi ved nu, at vi modtog pengene fra Arbejdernes Landsbank, og at de oprindeligt kom fra Gibraltar og Luxembourg, skriver Nilas Bay-Foged i et skriftligt svar til TV 2.
Modstander af skattely
Alternativet er ellers indædt modstander af skattely. I partiets finanslovsudspil står blandt andet, at partiet vil tilføre ekstra ressourcer til Skat for at "styrke kampen mod skattelyspekulanter".
Alternativets partiprogram adresserer også flere gange partiets ønske om at "stoppe alle skattely".
Alternativet undersøgte ikke private bidragydere dengang i 2015, fortæller Nilas Bay-Foged, men er nu i kontakt med en organisation for at få rådgivning til, hvad partiet kan gøre for at undgå at havne i samme situation fremover.
Hvad tænker du om det her i lyset af jeres egen holdning til skattely?
- Jeg synes, at det er rigtig øv – helt afgjort. Derfor er jeg også opsat på, at vi får en helt klar praksis på området fremadrettet, og politisk fortsætter vi vores linje i forhold til at få internationale regler på plads, så skattelylande slet ikke kan operere, skriver Nilas Bay-Foged.
Vil ikke betale pengene tilbage
Hvad skal der ske nu, vil I betale pengene tilbage?
- Nej, vi vil ikke betale pengene tilbage. Vi synes, at de er bedre brugt på den grønne omstilling end at sende tilbage til Gibraltar og Luxembourg. Herudover er pengene jo for længst brugt, så hvis vi skulle tilbageføre, så ville det gå fra vores medlemmers kontingenter, og det er ikke rimeligt.
Uffe Elbæk har tidligere fortalt i bogen 'Skjulte penge: - magt, partistøtte og lobbyisme i dansk politik', at pengene blandt andet blev brugt til at betale leje af jeres lokaler i Kattesundet i det indre København. Det har vel ikke så meget med grøn omstilling at gøre?
- Jo, det har det. Det er dyrt at drive en organisation som vores. Og Ditlev (den private donor, Ditlev Bredahl, red.) var netop interesseret i at støtte et sted, hvor vi kunne huse vores aktivister og alle de frivillige. Det er dem, der er bærere af den grønne omstilling, siger Nilas Bay-Foged.
Selvom partilokalerne lå centralt i indre København, forsikrer hovedbestyrelsens forperson, at "det var en nedlagt restaurant, som vi fik ret billigt".
Velgører ringede uopfordret
Uffe Elbæk omtaler i bogen rigmanden Ditlev Bredahl som "vores ven i London".
Her fortæller han, at partiets velgører selv ringede uopfordret og tilbød partistifteren penge.
- Det var fuldstændig fantastisk, at der var nogen, der ringede out of the blue. Jeg har kun talt med ham en eller to gange, siger partilederen i bogen fra 2016.
Liberal Alliances skatteordfører Joachim B. Olsen kalder det "hyklerisk".
- Jeg synes, det vigtige er, at de ikke har gjort noget ulovligt. Men jeg synes selvfølgelig, at det er hyklerisk, at man moraliserer i forhold til andre mennesker, som heller ikke gør noget ulovligt. Når man så gør det selv, er det vel det man på godt gammel dansk kalder hyk-ler-ri.