BLOG: Lad os nu give sundheden et nødvendigt løft

BLOG: I en meget lang årrække har vores sygehuse været fanget af at skulle producere stadig mere på grund af et rigidt krav om to procent årlig effekt

BLOG: I en meget lang årrække har vores sygehuse været fanget af at skulle producere stadig mere på grund af et rigidt krav om to procent årlig effektivisering. Men det går ikke længere.

Stadig flere afdelinger på vores sygehuse advarer mod at fortsætte med at skrue tempoet op. Det samme gør læger, sygeplejersker, SOSU’er og portører.

Buen kan ikke strammes mere. Det er vi nødt til at sige meget tydeligt. Vi har set hos Skat, hvor galt det kan gå, hvis advarslerne ikke bliver hørt.

Der er valg til regionerne den 21. november samtidig med valget til kommunalbestyrelserne.

Tænk hvis Folketinget i dette efterår gik ind og lavede et stort nationalt kompromis om at fremtidssikre vores sundhedsvæsen. Det ville gøre en stor forskel.

Vi står over for store udfordringer, som har den karakter, at jo længere vi venter, jo sværere bliver opgaven. Store folkesygdomme betyder dårligere og kortere liv for mange, og de vil for alvor øge presset på sundhedsvæsenet i årene fremover. Følgesygdomme på grund af overvægt og tobaksrøg og konsekvenserne af den stresskurve, der bare stiger og stiger.

Hvis udviklingen skal vendes, kræver det fælles handling fra Folketinget og regeringen, regionerne og kommunerne og med inddragelse af de relevante faggrupper, organisationer og patientgrupper.

Det samarbejde er vi simpelthen nødt til at få op i gear, så vi i fællesskab kan sikre, at vores sundhedsvæsen kan følge med de udfordringer, vi kommer til at møde.

Vi taler meget om at fremtidssikre Danmark i disse år. Men på trods af udfordringerne for vores kernevelfærd, er regeringen mest interesseret i at planlægge skattelettelser. Den eneste sikre virkning af det er øget ulighed.

Hvad med i stedet at gøre vores allerbedste for, at vi bliver sundere. Og hvad med at vi samtidigt sikrer os, at vi fremover har den uddannede arbejdskraft, vi får brug for. Hvis vi ikke får styr på de to udfordringer, kan regningen for samfundet blive uoverskuelig.

Jeg er ikke i tvivl om, hvad der gør Danmark bedst rustet til fremtiden.