Politik

Frank Jensen dropper forhadt byggeri – for tre dage siden kaldte han det 'grønt snæversyn'

Det kan gå hurtigt i dansk politik. Det er byggeplanerne på Amager Fælled det seneste eksempel på.

- Vi må sige nej til grønt snæversyn.

Budskabet var ikke til at tage fejl af, da Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i søndags gik på talerstolen ved Socialdemokratiets kongres for at forsvare et omdiskuteret lejlighedsbyggeri på Amager Fælled i København.

Men onsdag, tre dage senere, er tonen noget mere forsonlig fra overborgmesteren.

Ikke lavet af sten

Tirsdag aften valgte Venstre i København nemlig at skifte holdning og støtte et forslag om at flytte byggeriet af de 2500 boliger til en nærliggende, nedlagt losseplads i stedet for på en flere tusind år gammel strandeng.

Dermed forsvandt flertallet for de byggeplaner, der har mødt folkelig modstand og er blevet kritiseret af særligt de røde partier for at ødelægge unik natur i hovedstaden.

Det har Frank Jensen onsdag taget konsekvensen af ved at droppe det oprindelige byggeri. I stedet stiller han sig i spidsen for en undersøgelse af, om byggeriet kan gennemføres på den nedlagte losseplads.

- Jeg er jo ikke lavet af sten, siger Frank Jensen onsdag og tilføjer:

- Mit budskab er, at nu trækker vi en streg i sandet. Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte til.

Venstrefløjens murstensallergi

Området på Amager Fælled, der står i centrum for debatten, er på 19 hektar, hvilket svarer til cirka seks procent af det københavnske naturområde.

Beslutningen om at bygge 2500 boliger netop her blev taget tilbage i 1994, da området blev solgt og udlagt til boliger i forbindelse med finansieringen af metrobyggeriet.

Byggegrunden skal indbringe små to milliarder kroner, som er brugt til at bygge metro under København. De penge skal stadig findes, siger Frank Jensen onsdag.

Da han talte på kongressen, lagde han foruden pengene også vægt på behovet for at få bygget billige boliger. En helt særlig befolkningsgruppe i København er nemlig presset, mener han.

- Med de borgerliges tro på markedet og venstrefløjens murstensallergi, er det nemlig den helt almindelige LO-familie med to-tre børn, der er truet. De vil gerne have en attraktiv lejlighed, der er til at betale, sagde Frank Jensen i søndags.

Behovet for nye boliger er ikke just blevet mindre med den nye beslutning, siger Frank Jensen onsdag.

- Det er stadig en bunden opgave at finde grunde til flere boliger – det skriger København i den grad på. Vi er også tvunget til at betale regningen for metroen, siger Frank Jensen.

Analytiker: En mulig gamechanger

Hos Jyllands-Posten mener politisk analytiker Marchen Neel Gjertsen, at Frank Jensen har foretaget en "nødlanding", som kan blive til hans egen fordel.

Sagen har fyldt utroligt meget lokalt og har givet overborgmesteren en del negativ omtale. Derfor kan beslutningen om at droppe det planlagte byggeri vise sig at blive en stor gamechanger i den kommende kommunalvalgkamp, lyder vurderingen.

- Det er en meget stor knast, der nu er ryddet af vejen for Frank Jensens valgkamp, for nu vil han endelig få mulighed for at diskutere andre temaer end Amager Fælled og det meget hårde forsvar for naturen, der havde bygget sig op foran ham, siger Marchen Neel Gjertsen til Jyllands-Posten.